Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B3/B4]Wymiana zarowek w sterowniku lusterek?

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 23 gru 2006, 14:46

Wszystko zalezy od tego ile masz przelacznikow na konsoli, ja u sibie musze wyjąc radio, a potrem od spodu sa otworki, w ktorych zakleszczaja sie przyciski, dosć nie przyjemna robota ;/

jean_pierre
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jean_pierre » 23 gru 2006, 16:39

Ja mam 4 włączniki, liczac od lewej
1. ustawienie świateł
2. przeciwmgielne
3. ogrzewanie tylnej szyby
4. awaryjne
a potem półeczka malutka, radio mam wyciągnięte i jak naciskam od spodu na te przyciski w otworkach to nie bardzo jak jest pchnąć od tyłu te włączniki żeby wyszły, a ta półeczka obok, jak odkręce śrubkę (na samym końcu tej półki) to mi porusza sie luźno ale nie chce wyjśc tak jak by była zintegrowana z przyciskiem świateł awaryjnych z lewej strony.

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 26 gru 2006, 13:17

To u Ciebie półka jest zintegorwana z ramka na przelaczniki, muszisz ja odkrecic, a co do przelacznikow to trzeba podkladac cienki sruboktret i sie meczyc, nie ma jakies uniwersalnej metody :(

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 gru 2006, 19:27

Ja też mam półkę z ramką na włączniki i też mam ich 4. Udało mi się wyjąć (1raz) 3 od prawej - ten od ogrzewania szyby nie chce wyjść. Ale robiłem to inaczej. Bez odkręcania półeczki. Małym śrubokrętem podważam przycisk od góry i od dołu i odpada jego przednia część - taka jak by maskownica a potem jest lepszy dostęp i można śrubokrętem pogrzebać:) jest ciężko bo przewody są krótkie i nie da się tych włączników dużo wyjąć... Ale żarówki wymieniłem. Problem jest tylko z regulatorem wys. reflektorów. Żeby tam żarówkę wyjąć to trzeba go rozebrać (nad stołem bo jest tam mała kuleczka którą łatwo zgubić;) i trzeba prze lutować żaróweczkę która jest mniejsza od reszty. Ale można:-)

Awatar użytkownika
boomer86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boomer86 » 24 sty 2009, 14:42

tez sie musze za to zabrac.
A'propos pzyciskow i ich podswietlnia - sterowanieszyberdach tez jest podswietlane gdyby ktos sie kiedykowliek zastanawial ;)

Awatar użytkownika
pasiak
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pasiak » 25 sty 2009, 14:25

ja mam komplet przełączników ,żeby wyciągnąć którykolwiek używan łyżeczki marki tesco :mrgreen: tzn. jej rączki ,nie ma opcji,żeby cos porysować i wychodi bez problemu, jak będziesz wyciągał światłowód z przełącznika to uważaj ,żebyś nie pogubił kulek, bo wtedy regulator świateł nie będzie sie blokował na poszczególnej pozycji.

yumegar1san
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: yumegar1san » 26 sty 2009, 20:02

Witam, Jestem nowym posiadaczem audi 90 z silnikiem 2.0E. Mam pytanie dotyczące sterowania lusterkami. Sterowanie działa tylko w dół rozebrałem moduł i nie wiem gdzie szukać rozwiązania problemu. Proszę o jakieś wskazówki dotyczące tego. Nie chciałem zakładac nowego tematu, dlatego dołączam się do tego. Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
penki00 (usunięty)
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: penki00 (usunięty) » 26 sty 2009, 20:31

Uwalony kabel od sterowania,bo jak pamiętam w lusterku są dwa silniczki,jeden góra,dół,a drugi lewo prawo,czyli nie może działać tylko w dół(chyba ze sie myle),może to nie wina modułu,a sterowania w rączce drzwi,tam też poszukaj.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 26 sty 2009, 20:49

yumegar1san pisze:Proszę o jakieś wskazówki dotyczące tego.
Jeżeli tylko w jednej płaszvczyźnie działają oba lusterka to przyczyna tkwi w sterowniku, a jeśli tylko na jednym z lusterek, to usterki szukaj na przewodzie doprowadzającym lub w jednym z silniczków.

yumegar1san
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: yumegar1san » 26 sty 2009, 21:56

Teraz działają tylko na dół, ale pare dni temu w lewo też ruszyło. Chodzi mi o opis tej kostki lub schemat jak działają te przyciski sterujące. Działają oba lusterka, ale tylko na dół.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 26 sty 2009, 22:06

yumegar1san pisze:Działają oba lusterka, ale tylko na dół.
Więc awarii uległ przełącznik, który masz na parapecie. Można go wymienić lub spróbować naprawić, w środku na płytce są mikrostyki zbudowane z cieniutkiej blaszki i czasami pękają ale wprawna ręka i lutownica załatwia sprawę (trzeba delikatnie zlutować pękniętą ścieżkę i będzie działać jak dotąd)

quti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: quti » 25 maja 2010, 22:12

Potrzebuje zdjecia i opisu jak wyglada podswietlenie przycisku do blokady szyb tylnich umieszczony na oparciu drzwi kierowcy mam go rozebrany i nie wiem jaka tam powinna byc zaroweczka oraz jak powinien byc prawidlowo zlozony

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl