[B4 ABT] Geometria kół, przeskakują koła.
-
- Forum Audi 80
chybo101, dokladnie dlatego. Jutro jade wywazyc 2 komplet kol z letnimi oponami, bede mial 2 rowne opony na przodzie takze zobacze czy poprawi to prowadzenie sie samochodu. Jesli tak to przycyzna lezala w scietych oponach, jesli nie to umowiony jestem z gosciem z warsztatu na korekte ustawienia zbieznosci. Jak to nic nie da to w maju jade na inna stacje na geometrie.
Mam taki problem że:
Przy pełnym skręcie w lewo i powolnej jeździe do tyłu czasem przeskoczy prawe koło. I sprawa wyglada tak - zawieszenie zero luzów, wszystkie sworznie,tuleje, poduszki nowe. Jakbym chciał skrecać szybciej np. na pustym placu to moge tym autem kręcić sie kółko do tyłu i nic nie przeskakuje jedynie jak powoli wycofuje to taki objaw jest. I teraz najlepszy myk: stało sie tak jak założyłem letnie opony, na zimówkach nic takiego sie nie działo. Co to może być? Przegub i geometria ok, opony z felgami też bez bicia itd, jak jadę szybciej nic czy prosto czy po zakręcie nic nie stuka puka prowadzi się jak z fabryki.
Przy pełnym skręcie w lewo i powolnej jeździe do tyłu czasem przeskoczy prawe koło. I sprawa wyglada tak - zawieszenie zero luzów, wszystkie sworznie,tuleje, poduszki nowe. Jakbym chciał skrecać szybciej np. na pustym placu to moge tym autem kręcić sie kółko do tyłu i nic nie przeskakuje jedynie jak powoli wycofuje to taki objaw jest. I teraz najlepszy myk: stało sie tak jak założyłem letnie opony, na zimówkach nic takiego sie nie działo. Co to może być? Przegub i geometria ok, opony z felgami też bez bicia itd, jak jadę szybciej nic czy prosto czy po zakręcie nic nie stuka puka prowadzi się jak z fabryki.
Pana Jurka szczerze odradzam. Powinien więcej ćwiczyć bycie zajebistym przed lustrem. Nie wiem jakim jest mechanikiem, ale jako człowiek, to kawał ....... Jechałem do gościa prawie 100km, a ten potraktował mnie jak gówno, bo spóźniłem się 15 min. Na szczęście niedaleko znalazłem "normalnego" mechanika i wszystko ustawił. Problemem prawdopodobnie jest pochylenie, którego zazwyczaj przy ustawieniu zbieżności nie robią. U mnie pomogło i auto prowadzi się świetnie. Nadskakiwanie minęło.
No racja... Ja mam jednego sprawdzonego w Katowicach robią na miejscu zbieżność looknij http://geometriakol.katowice.pl/gallery1/010.jpg a przy okazji sprawdzają CI całe zawieszenie wszystkie luzy i ogólnie wszystko co mogłoby się przyczynić do złej geometrii kół. Ja polecam ogólnie laserową geometrię, najdokładniejsza, ale właśnie zalezy kto robi i czy w ogóle robi czy se leci w kulki
Wymień opony na próbę bo miałem kiedyś tak w Mondeo. Scinało mi środki opon .Miałem jakieś badziewiaki które dostałem nowe do auta jak kupowałem. Wymieniłem na hankooki i do tej pory nic.Opony ścierały się w zakrętach nierównomiernie bo były słabej jakości,przynajmniej tak twierdził gość ze znanej Niemieckiej firmy produkującej laczki