usiu19 pisze:4nie osiaga 90 *C nigdy a i temp w czasie jazdy spada chlodnica przysłoniona dekturą
to wygląda na uwalony termostat. Zmień termostat a wszystko wróci do normy.
Tekturę z chłodnicy będziesz mógł usunąć a silnik w czasie jazdy będzie normalnie trzymał 90*C
usiu19 pisze:termostat sprawny bo sprawdzany domowa metoda w ciepłą wodę go włożylem i sie otworzył :)a temp nie lapał takiej (90*C) odkiedy pamietam a przedtem grzał normalnie :] ja juz nie mam pomysłó co to moze być zepsute znajac zycie to pewnie jakies małe gówie*ko .Bylem z tym u dwoch mechanikow i też rozłożyli ręce !! A jak by go podpiąc pod komputer to by cos pakazało ?? czy nie ...?
Tak nie sprawdzisz termostatu czy jest sprawny. jedynie tylko czy sie otwiera i zamyka. W czasie jazdy on się otwiera i zamyka setki razy.
Prosty sposób aby u ciebie sprawdzić czy termostat trzyma płyn.
na zimnym silniku odkręcasz węża na tym kroćcu przy termostacie i zlewasz płyn.
Obserwujesz ile płynu zejdzie.
przy sprawnym termostacie zejdzie tylko to co masz w chłodnicy i zbiorniczku wyrównawczym a w bloku zostanie reszta płynu bo termostat nie przepuści zimnego płynu.
Jeśli zejdzie cały płyn nawet z bloku to termostat ewidentnie uszkodzony.
Podpięcie pod VAGa jest możliwe tylko jeśli samochód posiada złącze diagnostyczne.
Nie wiem jaki masz silnik (kod silnika lub system zasilana paliwa) wiec w tym nie pomogę.
Jeśli masz gaźnik to diagnostyki nie ma,
jeśli wtrysk mechaniczny to diagnostyki nie ma,
jesli masz wtrysk jednopunktowy to diagnostyka teoretycznie jest a praktycznie jest bardzo uboga w zależności od wersji sterownika silnika.