[All] Termostat a wskazania temperatury
-
- Forum Audi 80
[B4 ABK] Złe wskazania temperatury
Witam
Wystąpił mi kolejny problem ze wskaźnikiem temperatury. Wskazówka wcześniej dochodziła do ok 85-90stopni i w tedy włączał się wentylator. teraz wskazówka wskazuje ok 60 czasem 70 i wentylator się już włącza. Myślę że wentylator pracuje ok włącza się i wyłącza tak jak powinien, silnik jest gorący ale nie gotuje wody. Silnik chyba ma poprawną temperaturę pracy. Natomiast wskaźnik wskazuje niepoprawnie. Co to może być??
Wystąpił mi kolejny problem ze wskaźnikiem temperatury. Wskazówka wcześniej dochodziła do ok 85-90stopni i w tedy włączał się wentylator. teraz wskazówka wskazuje ok 60 czasem 70 i wentylator się już włącza. Myślę że wentylator pracuje ok włącza się i wyłącza tak jak powinien, silnik jest gorący ale nie gotuje wody. Silnik chyba ma poprawną temperaturę pracy. Natomiast wskaźnik wskazuje niepoprawnie. Co to może być??
-
- Forum Audi 80
Dzięki panowie. Co do termostatu to najprawdopodobniej mam cały czas otwarty, zepsute cholerstwo, bo silnik mi się długo nagrzewa a chłodnica już od początku pracy po kilku minutach jest cieplejsza. Czujnik pewnie też, bo chyba powinien wskazywać troche większą temp do momentu aż wentylator załapie. Tylko teraz jest pytanie. Czy jeśli mam przeskok iskry na karoserii i trzaśnie mnie czasem po zgaszeniu silnika jak zamykam drzwi, to może to mieć jakiś wpływ na czujkę temp?? Co jeszcze mogę dodać to cały czas przepala mi bezpiecznik na tylnie lewe światło mijania.
[ Dodano: 2013-06-14, 12:14 ]
czy nie jest to wina może gdzieś indziej, jakieś zwarcie itp, że mi czujka nawala??
[ Dodano: 2013-06-14, 12:14 ]
czy nie jest to wina może gdzieś indziej, jakieś zwarcie itp, że mi czujka nawala??
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
niema takiego czegos, jest tylko ewent tylna pozycja, a bezpiecznik jak sie spali to nie pala sie pozycje dla calej lewej strony, przebicie moze byc w lampie tylnej, tzn jesli jest wniej woda, zle osadzona zarowka, lub zwarcie na przedniej pozycji, oraz manetkamajkel1987 pisze:tylnie lewe światło mijania
czujnik temp ma swoj obwod i na nic wiecej niema wplywu, czytales tamten temat? tam sa opisane rowniez przyczyny zlych wskazan, np wystarczy zdjac i zalozyc wtyczke na tym czujniku i sie styki przetra i moze juz dobrze wskazywac
-
- Forum Audi 80
A czy luty we wskaźniku wystarczy poprawić zwykłą lutownicą transformatorową ? Obecnie mam zegary UN4 . Bo u mnie wymienono czujnik (70zł) i termostat nie pamiętam ile kosztował , raz pokazuje do 90* , a raz wcale wskazówka się nie podniesie, termostat napewno się otwiera bo czuć to na przewodzie jak silnik się zagrzeje .
Co jeszcze może być winne ?
Co jeszcze może być winne ?
Chciałem sam przelutować ale patrzę że w lutownicy mam grot pęknięty , myślę sobie zawiozę tą płytkę do znajomego i on mi przelutuje . Powiedział że to prawdopodonie nic nie da , myślę sobie człowieku nie rób sobie ze mnie jaj . Przelutował i co ? Działa jak trzeba , przy rozgrzanym silniku w trasie pokazuje od 87* do 90 a mieście do 95 i jest git
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23