[B4 1,9 TDI] Osram Night Breaker H4
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
bo pamietam taka sytuacje jak jeszcze byla "zima" troche padalo a na drogach pelno soli, i po przejechaniu 200km nagle lampy rzestaly mi swiecic :shock: mysle co jest k... przepalily sie czy co? włączyłem drogowe i to samo :shock: mysle slag by to jasny trafil, a ze jechalem po obwodnicy 3miasta to jakos nie bardzo mialem sie gdzie zatrzymac, wlaczylem halogeny i wreszcie mi cos zaczelo sie rozjasniac przed autem na cale 3-4m mialem widocznosc... jak juz sie zatrzymalem to sie przerazilem... bród z kloszy lamp to prawie ze musialem zdrapywać <ok> a 200km temu pucowałem autko na błysk :roll: po przejechaniu 5km od umycia autko już miało całą maskę i dach brudny :roll:
do byla taka mała dygresja nt czystosci lamp <ok> a druga sprawa, jak znajdę gdzieś w budżecie 50zł to zakupie i wymienie i pytanko wsyztskie B3/B4 mają zarowki H4 :?: [pominmy soczewki czy ksenony bo to inna bajka...]
do byla taka mała dygresja nt czystosci lamp <ok> a druga sprawa, jak znajdę gdzieś w budżecie 50zł to zakupie i wymienie i pytanko wsyztskie B3/B4 mają zarowki H4 :?: [pominmy soczewki czy ksenony bo to inna bajka...]
Przy przeróbce instalacji na przekaźniki radzę zwrócić uwagę na poziom napięcia jaki można osiągnąć na żarówkach . Napięcie pracy jest określone na 12V a można je podciągnąć do 13,5V . Napewno uzyskamy większą jasność świecenia , zwiększymy pobieraną moc i prawdopodobnie zmniejszymy trwałość . U siebie napięcie podciągnąłem do 12,5V i raczej nie będę wyżej podnosił .
Można jeszcze wymienić wypalone lampy na nowe podróbki , które będą o wiele lepiej świecić niż oryginalne ale stare halle . U mnie są już ponad rok i nie widzę obniżenia jakości świecenia , a po wymianie różnica była naprawdę duuża .
Można jeszcze wymienić wypalone lampy na nowe podróbki , które będą o wiele lepiej świecić niż oryginalne ale stare halle . U mnie są już ponad rok i nie widzę obniżenia jakości świecenia , a po wymianie różnica była naprawdę duuża .
-
- Forum Audi 80
Moje zdanie na temat świateł w B4 jest następujące: Jak kupiłem auto rok temu to miałem nie najlepsze światła i odzczuwałem dyskomfort jadąc w nocy, nie mówiąc o jeżdzie nocnej w deszczu. Okazało się, że prawa lampa była wymieniona na nową oryginalną (jeszcze przez niemca tuż przed sprzedażą), natomiast lewa była dużo ciemniejsza i było widać znaczną różnicę w "świeżości" lamp. Denerwowała mnie ta różnica pod względem estetycznym, a więc rozłożyłem starą lampę, wyjąłem odbłyśnik i ramkę wokół lampy i oddałem do zakładu, który regeneruje profesjonalnie lampy. Efekt jest taki, że teraz mam obydwie lampy nówki, do tego włożyłem żarówki Philipsa NigchtGuide 3in1, pojechałem do stacji diagnostycznej na ustawienie świateł i teraz mam światełka jak miodzio, aż wypalają drogę Nie ma co się oszukiwać, osbłyśniki lamp się wypalają w trakcie eksploatacji i nie ma co wymagać od lamp, które mają z 10 albo i więcej lat, ażeby były ciągle jak nowe Zapomniałem jeszcze dopisać, że zamontowałem przekażniki do świateł mijania oraz drogowych, co poprawiło wartość napięcia na zaciskach żarówek oraz odciążyło styki pająka, które lubią się wypalać po dłuższej eksploatacji.
Ja robiłem w gdańsku zespolone za 100zł/szt - zawiozłem całą lampe oni rozłożyli na części pierwsze, wyczyścili, zregenerowali odbłyśnik i złożyli spowrotem.gniado pisze:sorry za odświeżanie tematu, ale ile dałeś za ten zabieg?
Zwykłe (nie zespolone) od B4 robia za 80zł.
(ceny z lutego tego roku)
Zakład Metalizacji Próżniowej WAL-MAR w Gdańsku, dość znany zakład :]
Osramy mają dawać według producenta : 1000±15% lm i 1650±15% lm
A według reklamy 1900 lm i 3195 lm - w końcu piszę +90 % więcej światła
<mur> <mur>
<mur> <mur>
<mur> <mur>
he he he hyba mi ubiegnie ze śmiechu <haha> <haha> <haha> <haha>
Dla porównania w testach :
Hella Light Power - żarówki które dawały najwięcej światła w testach
1146-1119 lm
1733-1752 lm