Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Cabrio 1.8 ADR] Demontaż auta dla lakiernika - prośba o wsk

ODPOWIEDZ
specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Cabrio 1.8 ADR] Demontaż auta dla lakiernika - prośba o wsk

Post autor: specu » 09 lut 2016, 05:59

Zebrałem się (i finanse) na odnowę powłoki lakierniczej w moim cabrio.
Z lakiernikiem umówiłem się, że auto dostarczę gotowe do prac lakierniczych.
Moim zakresem obowiązków będzie zatem demontaż wszyskich elementów zewnętrznych pojazdu, od zderzaków i błotników przez drzwi, ich listwy i uszczelki.
Czy ktoś z Was przygotowywał już w ten sposób swoje auto dla lakiernika?
Czy ELSA obejmuje rownież ten model pojazdu?
Będę wdzięczny za wskazówki z czym są zazwyczaj największe problemy i co np ciężko jest zdemontować bez uszkodzenia. Najbardziej zastanawia mnie sposób demontażu listew chromowanych znajdujących się pod szybą, blendy klapy oraz plastikowych nakładek progów.
Z góry dziękuję za wskazówki.

mały v8

Post autor: mały v8 » 09 lut 2016, 09:25

Listwy chromowane lepiej oklej, bo mogą nie wrócić już w takim stanie na auto ,nakładki na progach są przyklejane na taśmę dwustronna, też nie widzę potrzeby ich ściągania, bo chyba nie będziesz malował progów na kolor (jak dla mnie to wiocha). Blenda to kilka nakrętek 5mm pod osłoną, do tego trzeba zdjąć zamek, i podważać powoli bo jest dodatkowo przyklejona na kit uszczelniający. Poza tym problemem mogą być klamki zewnętrzne, jak po lekkim puknięciu nie ustąpią, to lepiej je polakierować na drzwiach okleić jedynie bębenki. Chyba ze masz dostęp do młotka pneumatycznego, co tez nie gwarantuje zdeformowania wnęki klamki. Ogólnie rozbroić ten samochód do malowania po wierzchu to dzień nieskomplikowanej spokojnej roboty.

Awatar użytkownika
VinCe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: VinCe » 09 lut 2016, 22:07

mały v8 pisze:Listwy chromowane lepiej oklej, bo mogą nie wrócić już w takim stanie na auto .
czemu tak piszesz? demontaż tych listew jest bardzo prosty bez uszkodzenia i tak samo ich ponowny montaż, przeprowadzałem tę operacje kilka razy i nie zauważyłem zeby coś z nimi nie tak miało być.

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 09 lut 2016, 22:51

Nie wyobrażam sobie lakierowania bez zdejmowania listew klamek czy progów. Nie da sie odpowiednio przygotować powierzchni do malowania. Drzwi, błotniki, klapę i maskę rownież bede sciągał.
Z góry dziekuje za wszelkie rady.

Awatar użytkownika
wysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wysio » 10 lut 2016, 08:13

specu pisze:Nie wyobrażam sobie lakierowania bez zdejmowania listew klamek czy progów. Nie da sie odpowiednio przygotować powierzchni do malowania. Drzwi, błotniki, klapę i maskę rownież bede sciągał.
Z góry dziekuje za wszelkie rady.
Dobre podejście , druciarstwu precz !

listwy chromowe sciągasz podbijając najlepiej drewienkiem i młotkiem z wyczuciem na całej długości i zejdą bez problemu , listwy progowe dość ciężko się ściąga z reguły jak ktoś nie ma wprawy to pekną ale musisz podgrzać opalarką później podwarzyć najlepiej szpachelką , blenda odkręcasz śruby klucz 10 no i najlepiej w ciepły dzień aby klej który jest pod spodem ładnie odszedł ew delikatnie podgrzać od spodu ;-) , co do zamków i klamki bez problemu się je rozbraja nie ma większej filozofii ;-)

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 10 lut 2016, 14:58

A orientujecie się może jak wygląda kwestia zakupu sznura uszczelniającego do blendy? Koszt w ASO około 200zł (AKD49701004R10), czy cena dotyczy krążka 10m? Jaką taśmę obustronną polecacie do ponownego montażu listew lakierowanych. Komplet czarnych spodnich będzie nowy.

Awatar użytkownika
wysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wysio » 10 lut 2016, 15:40

specu pisze:A orientujecie się może jak wygląda kwestia zakupu sznura uszczelniającego do blendy? Koszt w ASO około 200zł (AKD49701004R10), czy cena dotyczy krążka 10m? Jaką taśmę obustronną polecacie do ponownego montażu listew lakierowanych. Komplet czarnych spodnich będzie nowy.
Co do taśmy uszczelniające nie musi być z ASO ;) co do montażu listew piszesz zapewne o tylnych one montowane sa na spinki nie na tasmę ;-)

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 10 lut 2016, 17:30

Jeżeli byłaby to cena za rolkę to zakup 2m nie będzie jakimś powalającym kosztem.
W temacie klejenia listew to chodzi mi o listwy boczne, przykład
http://www.wolfautoparts.com/8g0853509- ... 66825.html

Awatar użytkownika
Miuosh1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Miuosh1 » 10 lut 2016, 19:37

wysio pisze:
specu pisze:A orientujecie się może jak wygląda kwestia zakupu sznura uszczelniającego do blendy? Koszt w ASO około 200zł (AKD49701004R10), czy cena dotyczy krążka 10m? Jaką taśmę obustronną polecacie do ponownego montażu listew lakierowanych. Komplet czarnych spodnich będzie nowy.
Co do taśmy uszczelniające nie musi być z ASO ;) co do montażu listew piszesz zapewne o tylnych one montowane sa na spinki nie na tasmę ;-)
Koledze chodzi chyba o listwy progowe , one są przyklejone na taśmę dwustronną (cholernie mocno trzyma) z opalarką trzeba uważać , bo łatwo je zdeformować .
Ja odklejałem (odcinałem) je szpachelką cienką do nakładania szpachlu :)

Awatar użytkownika
VinCe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: VinCe » 10 lut 2016, 19:41

specu pisze:Jeżeli byłaby to cena za rolkę to zakup 2m nie będzie jakimś powalającym kosztem.
W temacie klejenia listew to chodzi mi o listwy boczne, przykład
http://www.wolfautoparts.com/8g0853509- ... 66825.html
te listwy są przykręcane od środka drzwi. kilka nakrętek i schodzą.
tak kminie i zlepiam w całość.. Robert, Specu...czy my przypadkiem nie poznaliśmy się kiedyś u Boberka?

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 10 lut 2016, 19:48

Chodzi mi o listwy na drzwiach i bokach i taśmę dwustronną, która je mocuje
Zaznaczona numerem 8
Obrazek

[ Dodano: 2016-02-10, 19:48 ]
VinCe pisze:Robert, Specu...czy my przypadkiem nie poznaliśmy się kiedyś u Boberka?
Tak, to ja :)

Awatar użytkownika
VinCe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: VinCe » 10 lut 2016, 19:58

specu pisze:Chodzi mi o listwy na drzwiach i bokach i taśmę dwustronną, która je mocuje
Zaznaczona numerem 8
Obrazek

[ Dodano: 2016-02-10, 19:48 ]
VinCe pisze:Robert, Specu...czy my przypadkiem nie poznaliśmy się kiedyś u Boberka?
Tak, to ja :)
tak więc Robert to co zaznaczyłeś to jest uszczelka i prawdopodobnie odzyskasz ją ze swoich listew. one nie są w zadnym miejscu klejone na zadną taśmę.
Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie rozbiórki tego egzemplarza to smiało pisz na PW. przerabiałem to na swoim :)

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 10 lut 2016, 21:25

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl