Kolego 10W40, liczba przed "W" to symbol który oznacza w jakiej temperaturze zimowej olej gęstnieje na tyle że odpalanie silnika jest niemożliwe. Zaś liczba za literką"W" oznacza temperaturę maksymalną w jakiej olej staje się już zbyt rzadki by chronić elementy silnika.
Im liczba przed 'W' jest mniejsza tym olej jest "rzadszy", zaś im mniejsza liczba za "W" tym mniejsza wydajność smarna w wysokich temperaturach.
Pracuję na warsztacie i tak naprawdę oleje typu 5W30 czy 5W40 wlewa się do nowych samochodów, głównie z silnikami diesla wyposażonymi w pompowtryski czy filtry DPF.(2.0TDI)(1.6HDI)
10W40 stosuję się do większości silników benzynowych jak i starych silników Diesla niewyposażonych w nowoczesne rozwiązania typu DPF czy pompowtryski. Większość na zwykłych pompach rotacyjnych.(Stare 1.9TDI, 1.9TD, 1.6TD, 1.6D)
Zaś oleju 15W40 jeszcze nie zdarzyło mi się nigdy wlewać do samochodu, i według mnie to jest olej do bardzo starych samochodów lub ewentualnie fanów zajechanych silników na LPG, którzy to korzystają z niego tylko dlatego że ich pierścienie oleje rzadsze spalają w większych ilościach niż paliwo :lol: (np civic 1.3 LPG)
Wnioskując do twojego samochodu jak sam widzisz 10W40, polecałbym pół syntetyk, nie ważne jakiej firmy bo tak naprawdę według mnie najważniejsze jest to żeby ten olej i filtr zmieniać regularnie, wtedy nigdy nie ma problemów. Nie polecam wlewania do silnika żadnych płukanek, doktorów i innych tego typu badziewi bo to wcale nie pomoże. Jeżeli oleju ubywa, to albo gdzieś jest wyciek, albo olej jest w nadmiernej ilości spalany przez silnik(zużyte pierścienie zgarniające). Tak naprawdę każdy silnik pali olej, jednak są to takie ilości że od wymiany do wymiany się ich nie zauważa, jednak jak ktoś długo nie wymienia to ubytek może być bardziej zauważalny. Jeżeli od wymiany do wymiany weźmie maksymalnie 500ml to jeszcze można tolerować, jeżeli będą to większe ilości, a nawet zacznie się już na zakrętach palić kontrolka bo nie będzie stanu to trzeba się zainteresować bo coś może być nie tak

Pozdrawiam