Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL LPG] Wskaźnik gazu na butli

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Ransly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL LPG] Wskaźnik gazu na butli

Post autor: Ransly » 30 cze 2011, 20:30

Witam,

Mam takie pytanie, od wskaźnika gazu na butli wychodzą 2 kabelki. Jeden jest przymocowany do reduktora a drugi wychodzi od strony przewodów (nie wiem czy dobrze opisałem :P) U mnie kabelek od strony przewodów gazu jest odcięty i zaizolowany. Czy tak powinno być czy go połączyć z kabelkiem od wskaźnika?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 20:58 przez Ransly, łącznie zmieniany 1 raz.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 30 cze 2011, 20:31

_uwaga

Pitras

Post autor: Pitras » 30 cze 2011, 21:48

Powinny być połączone. Wydaje mi się, że jest on od kontrolki rezerwy (jeśli można to tak nazwać).

westmorlandpb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: westmorlandpb » 24 mar 2016, 15:28

Witam,
przepraszam za odkopanie tematu, ale chciałbym dopytać jak odłączyć w ogóle rezerwę gazu?

Ponieważ mam źle ustawioną i przy połowie zbiornika (mam 42l) zielona kontrolka na sterowniku Autronic miga cały czas szybkim tempem. Nie chciałbym bawić się jakiś regulacje (nie za bardzo potrafię) no i czytałem, że to i tak jest dosyć ciężkie do ustawienia.

Dlatego chciałbym ją w ogóle odłączyć, a stan zbiornika w przybliżeniu będę odczytywać z dziennego licznika kilometrów. Po prostu chciałbym aby kontrolka od gazu cały czas informowała mnie ciągłym zielonym światłem, że jadę na LPG.

Tutaj zdjęcie, które wykonalem na butli:
http://zapodaj.net/images/3e9ff95d070dd.jpg

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, który kabelek odłączyć żeby wyłączyć rezerwę :?:

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 mar 2016, 16:01

westmorlandpb, ja tam specjalnie na elektryce samochodowej się nie znam ale widać które kabelki idą do wskaźnika

westmorlandpb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: westmorlandpb » 24 mar 2016, 16:17

PieterB, masz rację widać, jednak na instalacjach gazowych w ogóle się nie znam i nie za bardzo rozumiem działanie tego układu.

Czy jakbym wyciągnął te dwa niebieskie przewody ze szkiełka i je ze sobą połączył to bym ominął tą rozerwę? (jeśli to głupie to przepraszam, ale na prawdę moja wiedza o LPG jest mała)

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 mar 2016, 16:35

westmorlandpb pisze:Czy jakbym wyciągnął te dwa niebieskie przewody ze szkiełka i je ze sobą połączył to bym ominął tą rozerwę?
łączenie może nie być dobrym pomysłem bo możesz zrobić zwarcie już lepiej odpiąć ten jeden kabelek od masy wtedy nic nie powinien pokazywać.

A co to za instalacja ?

W starego typu instalacjach rezerwę regulowało się kręcąc albo tym szkiełkiem albo też czujnikiem u Cibie widzę że jakoś inaczej jest. Być może jest jak u mnie.
U mnie na ten przykład reguluje się na kompie.

U ciebie widac że wskazówka leży na 0 - może sam wskaźnik uszkodzony.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 24 mar 2016, 17:20

To jest zwykły czujnik rezerwy bo widać szklany kontaktron w obudowie. Jego niebieskie kable łączą się na stałe czy rozłączają gdy jest mało gazu. Możesz je złączać i zobaczyć czy zniknie kontrolka. Jeśli po złączeniu będzie migać cały czas to zostaw te kable rozłączone.

Możesz też przestawić ten czujnik na śrubkach przekręcając go w lewo to może przesunie rezerwę.

westmorlandpb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: westmorlandpb » 24 mar 2016, 17:35

Instalacja to Autronic al-700. Chyba masz rację z tym uszkodzonym wskaźnikiem, bo wcale się jego stan nie podnosi.

Wracając do meritum to odpiąłem niebieski przewód idący do masy (zaizolowałem kocówę) i faktycznie udało się już nie miga mi rezerwa. Dziękuje za pomoc PieterB.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl