No i ustawiłem.
Wedle lampy po zablokowaniu rozrząd był na 21°

.
Teraz jest na 6° jak w mordę strzelił.
Różnica jest niebotyczna. Audi rusza bez skoków i nie zamula, na jałowym skończyły się delikatne szarpnięcia i generalnie jest płynniej. Nie słychać też już spalania stukowego przy ruszaniu z niskich obrotów.
Lambda przestała być ospała i teraz ładnie szybko oscyluje tak na wolnych jak i podczas jazdy.
Pozostały jeszcze czasem przy przyspieszaniu od 1,5tys obrotów jakieś czkawki ale jest ich niewiele. Poprawię naciąg sprężyny w przepływce i wtedy się zobaczy.
Kilka ciekawostek.
Z tego co czytałem mam sterownik z końca produkcji (1.75) i da się go bezproblemowo zablokować czujnikiem. Właściwie większość czasu blokował się już w momencie odpięcia niebieskiego czujnika, bez przegazowań. Także tu bez problemu się da wyczuć.
Po całej robocie została mi lampa z regulacją kąta (bo ostatecznie kupiłem), na pewno mi się jeszcze w życiu przyda (miłosć do starych aut nie ginie), ale teraz gdyby ktoś z okolic (Łódź) chciałby sprawdzić zapłon w ABK to zapraszam. Tematu liznąłem i w miarę mocy pomogę. Bo większość mechaników na temat blokowania ECU pukało się w głowę.
Na koniec podziękowania dla
PieterB. Wiszę flaszkę jeśli będzie nam kiedyś dane się spotkać lub przy mojej najbliższej wizycie w Twoich okolicach.
[ Dodano: 2016-05-21, 09:45 ]
No i przechwaliłem.
Teraz już na pb nie da się jeździć i na gorącym odpala za 20 razem.
Byłem dziś na Vagu. Sprawdziłem zapłon po zablokowaniu w basic setings i ustawiłem sprężyne przepływki tak żeby load na jałowym był poniżej 20% Co do zapłonu to jeśli moja lampa jest ok to mam 6 (+/-1). Natomiast po ustawieniu sprężyny na przepływce auto znów nie chciało zapalać (udało się po odpięciu niebieskiego i długich próbach).
Przed regulcją przepływki sonda oscylowała ale load na jałowym był w okolicach 30% więc nieco za dużo. Sonda staneła po zmianie napięcia sprężyny.
Na LPG dalej miód malina. Na pb skacze i nie przyspiesza a wolne falują.
Tutaj mam logi 000>006 już po ustawieniu zapłonu.
https://www.dropbox.com/s...ugb8PnTPNa?dl=0
Pytanie czemu ecu widzi zapłon na 19 skoro jest ustawiony?