[B4 2.0 ABT] Przgrzewa sie w korkach
[B4 2.0 ABT] Przgrzewa sie w korkach
Odkąd kupiłem moją 80 cały czas był jeden i ten sam problem -wysoka temperatura w mieście/korkach. Ostatnio auto było 2 tygodnie u dwóch mechaników i żaden nie stwierdził problemów z układem chłodzenia. Dla mnie ten problem jest. Podczas jazdy na zegarze 80/87 stopni, a wystarczy że postoje 5 minut i 97 stopni i wentylatory prawie cały czas w ruchu. Termostat wymieniany parę razy, nowa chłodnica i płukany układ chłodzenia i nadal to samo. Według mnie jak i mechaników brak oznak przepalonej uszczelki pod głowicą. Oleju nie bierze ani grama, ale plyniku coś tam znika, ale to są bardzo małe ilości. Ubyło 1 cm płynu ze zbiorniczka w 3 tygodnie. Co o tym powiecie?
- srebrnastrzala
- Forum Audi 80
- Imię: Paweł
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Diesel z bezpośrednim wtryskiem prawie się nie grzeje na wolnych obrotach. dlatego często są fabrycznie montowane podgrzewacze płynu aby w zimie silnik miał szansę się nagrzać.srebrnastrzala pisze:ja u siebie w mtdi mam zawsze lekko za 90 musialem ostro sie napocic by wentylator sie zalaczyl bez klimy.
Kolego u mnie jest to samo. Tez silnik ABT.
Kupiłem samochod to termostat nie trzymał. Po przyjechania do z DE do PL wyciągnąłem termostat wrzuciłem do gotującej wody i zaczął dzialac (po kilku latach stania samochodu miał prawo)
Po włożeniu to samo co u cb. Jak jadę trzyma ładnie 87-90, tylko wjadę w miasto skacze do 95 i włącza sie wentylator, schłodzi do 90 i za chwilkę to samo i tak w kółko dołki nie zacznę szybciej jechać.
Wymieniłem termostat na inny Wahlera i dalej to samo. Nawet w zimie tak samo
Moim zdaniem to nie jest normalne, kolega tez ma B4 ABT i u niego sie tak nie dzieje, ale ja juz nie wiem gdzie szukać. Pompa wody nowa, termostat tez, płyn nowy, chłodnica drożna
Ps. ABT ma chyba jeden bieg wentylatora chłodnicy
Kupiłem samochod to termostat nie trzymał. Po przyjechania do z DE do PL wyciągnąłem termostat wrzuciłem do gotującej wody i zaczął dzialac (po kilku latach stania samochodu miał prawo)
Po włożeniu to samo co u cb. Jak jadę trzyma ładnie 87-90, tylko wjadę w miasto skacze do 95 i włącza sie wentylator, schłodzi do 90 i za chwilkę to samo i tak w kółko dołki nie zacznę szybciej jechać.
Wymieniłem termostat na inny Wahlera i dalej to samo. Nawet w zimie tak samo
Moim zdaniem to nie jest normalne, kolega tez ma B4 ABT i u niego sie tak nie dzieje, ale ja juz nie wiem gdzie szukać. Pompa wody nowa, termostat tez, płyn nowy, chłodnica drożna
Ps. ABT ma chyba jeden bieg wentylatora chłodnicy
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Ale przecież chłodnica dobrze działa tak naprawdę w czasie jazdy i gdy jest schładzana pędem powietrza. Jak staniesz to nie masz schładzania chłodnicy bo co ma ją schłodzić? i w tym celu masz wentylator.
Sporo też zależy od tego jakie odcinki się pokonuje i ile stoisz w tym korku.
na pewno się dzieje, może ona nawet o tym nie wie lub nie działa wszystko jak należy. Czasem czujniki działają mniej lub bardziej dokładnie w sensie że jest jakaś tam tolerancja.birowka1 pisze:kolega tez ma B4 ABT i u niego sie tak nie dzieje,
Sporo też zależy od tego jakie odcinki się pokonuje i ile stoisz w tym korku.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Może być początek zapchanej chłodnicy zmierz pirometrem cztery rogi chłodnicy a się okaże.
Taj jedno biegowy jeżeli standard.
edit
Nie doczytałem ze nowa wiec w takim przypadku przydało by się zmierzyć jej pojemność. Co do oryginału.
Taj jedno biegowy jeżeli standard.
edit
Nie doczytałem ze nowa wiec w takim przypadku przydało by się zmierzyć jej pojemność. Co do oryginału.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2016, 12:01 przez Jarewa, łącznie zmieniany 1 raz.