Swoją przygodę z audi zacząłem od modelu 80 B4 1.9 TDI 1992r. Autko bardzo fajne tyle że...
...mam je od 3 miesiecy; wymienione płyny eksploatacyjne i filtry, wymieniona uszczelka chłodniczki oleju bo ciekła jak głupia. Jeździłem po mieście i w trasy do 150km - wszystko ok, tylko zawieszenie do poprawki.
Teraz wrocilem z wyjazdu, jakieś 1300km w 5 dni i pojawilo sie kilka problemow... cisnalem mocno, temp silnika 95C max...
1. Pojawił się olej w zbiorniczku wyrownawczym płynu chłodniczego, raczej niewiele, ale barwę zmienił no i czuć olej po odkręceniu. Trochę się wpienilem, no ale życie. Sprawdzę chłodniczke oleju bo może być dziurawa, a tak to rozumiem że uszczelka pod głowicą... innych opcji nie biorę pod uwagę. Przed wyjazdem oleju nie było w chlodziwie...
2. Ubyło oleju. Był na full, a teraz jest 3/4. Pewny zwiazek z pkt 1 ale... Mimo wymiany uszczelki przy chlodniczce oleju nadal mam wrażenie ze trochę się poci w jej okolicy, może faktycznie to ona jest walnieta?
Przy turbinie, tam gdzie jest wlot oleju też się poci, nawet sporo, więc to jest kolejne miejsce ucieczki oleju. W obydwu miejscach pocilo się wcześniej, jednak nie było widać ubytku oleju.
3. Trzy, cztery razy zdarzyło mi się, iż po odpaleniu silnik nie chciał równo pracować, obroty spadały jakby miał zaraz zgasnąć po czym jakby odpalił na nowo... i tak w kółko... jak gazu dodawalem to pracował normalnie, jazda też była normalna, tylko po puszceniu gazu takie szarpanie. Problem samoistnie znikał po przejechanu np. 5km i pojawiał się czasem znikąd. Co to jest, nastawnik?
4. Samochód osiąga 175km/h max, co jest normalne. Nienormalne jest to że czasem osiąga tą prędkość wolniej a czasem szybciej. Jakby czasami przyspieszenie było mniejsze o połowę. Przyklad; 3 bieg, daje do dechy i nagle od 50km/h dostaje kopa i idzie 2x szybciej, czasem ten kop jest juz od dolu np od 40km/h a czasem nie ma go wogole. Calkowicie losowo. O co biega?
Proszę o pomoc i porady. Chętnie spotkam się z kimś z warszawy lub okolic w celu podłączenia pod kompa i odczytaniu oraz przeanalizowaniu logów. Poszukuję również jakiegoś godnego polecenia warsztatu lub mechanika który zna się na rzeczy i wie co i jak. Jeden warsztat znalazłem i byłem, ale mam swoje wątpliwości, może niesluszne (choć polecany na forum).
Dodam tylko że z modyfikacji to EGR jest zatkany - był tak zasyfiony że był ciągle otwarty więc to całkowicie zaslepilem.
Autko jest naprawdę fajne i warte doinwestowania, chcę to tylko zrobić z głową, bo nie śpię na kasie by wszystko od razu wymienić

PS pisałem z komórki więc moga być bledy