na wstępie chce powiedzieć , że czytałem już podobne tematy jednak nie do końca rozwiały moje wątpliwości
![:)](https://audi80.pl/images/smilies/usmiech.gif)
Pierwszy problem i zarazem największy , to taki , że auto pali za dużo gazu , kupiłem go 2 tygodnie temu i gdy wracałem do domu z miejsca kupna to wyszło mi spalanie ok. 7,5 l ( głównie trasa jazda z prędkościami ok. 90/100 km/h ) , ALE później auto zatankowałem za 38 zł ( 23 l ) i przejechałem na nim gdzieś z 130 km .... także spalanie wyszło prawie 18 l na 100 km , dodam od razu , że jechałem dość oszczędnie , potem auto zaprowadziłem do miejscowego mechanika aby zobaczył co się dzieje , zmierzył kompresje wyszło 13,5 / 11,5 / 11,5 / 13,5 , potem zalutował jakiś przewód idący od serwa pompy hamulcowej w okolice gaźnika , mówiąc , że ,, gazowniki tego nie lubią '' i na koniec wyregulował gaz i wylał szlam z parownika . Spalanie w moim mniemaniu spadło , ale nadal jest trochę za duże .
Drugi problem to taki iż po wyregulowaniu obrotów jałowych na ciepłym silniku wszystko jest OK , lecz gdy odpalam na zimnym silniku ma bardzo małe obroty i gaśnie ( można regulować mu obroty w nieskończoność , ale i tak gdy będzie się go chciało odpalić za jakiś czas to będzie to samo ) , na szczęście mam ssanie i to nie jest tak wielki problem , lecz wcześniej po kupnie auta nie było ani wysokiego spalania ani spadku obr. na zimnym silniku ( poprzedni właściciel mówił o spalaniu rzędu 8l gazu )
Dodam na końcu , że przy aucie od kupna wymieniłem filtr powietrza , ponieważ poprzedni był bardzo brudny i zniszczony , wyjąłem mu także rurę dolotu ponieważ wcześniej ktoś przykleił ją na taśmę i odpadała tak , że mogła mi zupełnie odlecieć na drogę ( teraz jest ponownie założona ) oraz zaspawane zostały dziury przy tłumiku środkowym . Auto niestety ma niedziałający nabijacz km i nie wiem ile dokładnie przejeżdżam i nie wiem też jak to naprawić ;/
Z góry dzięki za odpowiedź . Pozdrawiam