[B4 1.9 1Z] Problem z odpalaniem TDI Bosch kopci
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] Silnik odpala i gasnie po sekundzie.
Witam, mam problem z Avanten B4 1Z Pierburg, mianowicie przekrecam stacyjke i silnik odpala normalnie lecz zaraz gasnie. Bezpieczniki sprawdzalem, kostki, kabelki i paliwo na swoim miejscu. Jedyne co jest nie standardowe, to do tej pory po zaplonie zawsze wstawala wskazowka obrotomierza a w tej chwili lezy bez reakcji. Z szukajki korzystalem i wyszlo ze strzelone immo (ktorego nie mam) albo wylacznik zaplonu. Aktualnie brak mozliwosci podlaczenia pod kompa. Pomozcie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
[ Dodano: 2016-06-13, 18:21 ]
Tylko blokujące immo daje takie objawy,odpala na sekundę i gasnie ,identycznie za kazdym razemcosmosxj pisze:mam problem z Avanten B4 1Z Pierburg, mianowicie przekrecam stacyjke i silnik odpala normalnie lecz zaraz gasnie.
Nic innego nie daje takich objawów .Jak masz sterownik z końcówką 021AP ,to immo jest i nawet zdezaktywowane potrafi się uaktywnić ,w pewnych specyficznych warunkach ...wiem bo sam miałem jeden przypadek w 8 bitowym sterowniku , gdzie mimo dezaktywacji immo w sterowniku , aktywowało się z powrotem po jakimś czasie ....zdarzyło się to właśnie przy dużym spadku napięcia w instalacji auta .Bardzo rzadko ,ale się jednak zdarza...No chyba że masz sterownik 021D ,który nie ma immo ...wtedy nie mam pomysłu co moglo by powodować takie objawycosmosxj pisze:Z szukajki korzystalem i wyszlo ze strzelone immo (ktorego nie mam)
Dzieki Pany za rozjasnienie. Dzis bede z nim walczyl
[ Dodano: 2016-07-12, 16:09 ]
Po chwilowej nie obecnosci odswiezam temat. Przeskanowalem auto i wyszlo:
Uszkodzony sterownik ECM (ECU) 65535,
Sygnal obciazenia z zacisku alternatora DF1117 (tak bylo od poczatku),
Czujnik obrotow silnika CKP lub jego obwod G28, 513.
Po skasowaniu bledow pozostaly Uszkodzony sterownik i Sygnal z zacisku alt.
Doczytalem sie zeby albo zamienic ECU (aktualnie niemozliwe) lub sprawdzic wiazke kabli (awykonalne).
I co mi teraz robic? Spalic go czy zlomowac?
[ Dodano: 2016-07-12, 16:09 ]
Po chwilowej nie obecnosci odswiezam temat. Przeskanowalem auto i wyszlo:
Uszkodzony sterownik ECM (ECU) 65535,
Sygnal obciazenia z zacisku alternatora DF1117 (tak bylo od poczatku),
Czujnik obrotow silnika CKP lub jego obwod G28, 513.
Po skasowaniu bledow pozostaly Uszkodzony sterownik i Sygnal z zacisku alt.
Doczytalem sie zeby albo zamienic ECU (aktualnie niemozliwe) lub sprawdzic wiazke kabli (awykonalne).
I co mi teraz robic? Spalic go czy zlomowac?
-
- Forum Audi 80
Sprawdzanie wiązki sobie odpuść ,bo w wiązce od 80 tki nic się samo nie dzieje,we wtyce kompa nigdy nie spotkałem utlenionych czy skorodowanych kabli czy pinów ...a trochę tych wtyk widziałem i to z bardzo bliska .Jedyny wyjątek to jak ktoś tam wsadził łapy i narzeżbił ....ale w to raczej wątpię .Kompa podmień bo tu ewidentnie cos z nim nie halo ...i nie pisz że to awykonalne ,bo nawet poniżej 50zł mozna taki na alle ...o zakupić ,a jak już kupować to model bez immocosmosxj pisze:Doczytalem sie zeby albo zamienic ECU (aktualnie niemozliwe) lub sprawdzic wiazke kabli (awykonalne).
Awykonalnosc to odnosnie sprawdzenia wiazki, tak sie zastanawialem zeby wymienic kompa tylko ze jestem w UK i dostepnosc do czesci mocno utrudniona. Jak dobrze pamietam to komp jest za nawiewem w nogach pasazera?
[ Dodano: 2016-08-03, 20:45 ]
No i stala sie rzecz nieslychana! Poszedlem sobie wyjac aku zeby podladowac i odpuscic reczny bo lubi sie blokowac. No i pomyslalem ze moze sprobuje go odpalic. ODPALIL. Ja go nie rozumiem a co gorsza nie mam odpowiedzi co bylo przyczyna... Jak zyc panie prezydencie? ehh
[ Dodano: 2016-08-03, 20:45 ]
No i stala sie rzecz nieslychana! Poszedlem sobie wyjac aku zeby podladowac i odpuscic reczny bo lubi sie blokowac. No i pomyslalem ze moze sprobuje go odpalic. ODPALIL. Ja go nie rozumiem a co gorsza nie mam odpowiedzi co bylo przyczyna... Jak zyc panie prezydencie? ehh
-
- Forum Audi 80
Co było przyczyną to oczywiste ,jeżeli odpalał na sekundę i gasł ...problemy z rozblokowaniem immo ...chociaż to był raczej skutek ...przyczyną jest "zmęcznie materiału "instalacji immo po przeszło 20 latach uzytkowania Nie chcę cię martwić ,ale zwykle jak już raz wyszły "niespodzianki " z immo ,to raczej się to powtórzy wczesniej czy pużniejcosmosxj pisze:No i stala sie rzecz nieslychana! Poszedlem sobie wyjac aku zeby podladowac i odpuscic reczny bo lubi sie blokowac. No i pomyslalem ze moze sprobuje go odpalic. ODPALIL. Ja go nie rozumiem a co gorsza nie mam odpowiedzi co bylo przyczyna...
[B4 1.9 1Z] nie odpala
po przekręceniu stacyjki nie zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej (liczniku),a rozrusznik kręci i mimo to audik nie chce odpalić
Re: nie odpala
zacznij kolego od kostki stacyjkiryniucha pisze:po przekręceniu stacyjki nie zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej (liczniku),a rozrusznik kręci i mimo to audik nie chce odpalić
kostka wygląda na całą
może jakiś przekaźnik. ale nie wiem jaki za to może odpowiadać
może jakiś przekaźnik. ale nie wiem jaki za to może odpowiadać
co wcale nie oznacza ze jest sprawna , kup najtańsza dostępna w sklepie za 20zł i na krótko odpal podłączając tylko wtyczkę do niej i śrubokrętem przekręć kostkę , jak masz immo to kluczyk oczywiście w stacyjkę