Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem ostatnio 80tke od pierwszego właściciela z przebiegiem 201 tyś. Silnik 1.8S. Zaopiekowałem się nią, dopieściłem, mam do zrobienie jeszcze kilka drobnych rzeczy, ale to żaden problem. Największym problemem jest to, że moja piękna szarpie mi najmocniej gdy przerzucam z 1 na 2 bieg. Z 2 na 3 czuć że przyszarpuje, ale już zdecydowanie mniej, na dalszych biegach tego już nie czuć. W sumie dziwna sprawa. Wymieniłem olej w skrzyni, w ogóle wszystkie oleje filtry oprócz filtra paliwa. Silniczek chodzi tak równiutko że chyba w nowych samochodach tak nie chodzi jak tu  

wskazówka obrotomierza stoi jak przyklejona, ładnie się wkręca, ma kopa i wgl. wszystko myślę z nim okej. Nie wiem co mogło by być przyczyną tego szarpania. Nie mam w zawieszeniu luzów, byłem na stacji diagnostycznej. Muszę sprawdzić poduszki silnika i skrzyni, choć wątpię w to żeby były wybite. Chciałbym jeszcze wymienić filtr paliwa wymienić i świece, bo nie wiadomo kiedy były wymieniane. Dobrym pomysłem było by myślę przeczyszczenie aparatu zapłonowego. Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia, a mianowicie gdy na zgaszonym silniku wciskam sprzęgło, z okolic sprzęgła dochodzi takie jęczenie jakby nie wiem, docisk piszczał? Dajcie jakieś propozycje co by to mogło być. Może miał ktoś podobny przypadek? Liczę na was