Jestem posiadaczem wdziecznego 1.9 tdi (90 km) z 93 roku i planuje generalny remont poniewaz auta innego jak na razie nie chce, a przez kilka lat intensywnego uzytkowania tego samochodu przeze mnie troche mu sie pogorszylo.
Planuje remont generalny silnika i innych podzespolow i prosze o porady jakie czesci mam kupic ,jaki firm najlepiej i co wymienic przy okazji wiekszego remontu zeby nie zapomniec o jakiejs pierdolce.
Planuje powymieniac uszczelki :
- pod glowica, nad misa olejowa,przy korektorze (po tych kilku dni zimowych mrozow zaczal mieszac sie olej z plynem.nie jest go duzo w zbiorniku ale jest)
-Wymiana swiec oraz kopulek
-Wymiana chlodniczki oleju
-planowanie glowicy
-oczywiscie olej + filtry oraz rozrzad
-pompe wody
Na co jeszcze zwrocic uwage bezposrednio przy silniku?
Auto ma czasami jakas dziwna "przywieche" .trzymajac dajmy na to na obrotach 2000 nagle obroty spadaja do takiego poziomu jak na luzie,a przy minimalnym docisnieciu pedalu gazu obroty wracaja do normy. Nie wiem co jest tego przyczyna wiec
-wymienie filtr paliwa i przeplywomierz
Widac jakis wyciek przy tej dziwnej uszczelce "rurkowatej" przy korektorze nad turbina. Nie wiem skad sie leje ale mysle zeby wymienic cala turbine .co wy na to? Dodam ze od okolo 2 lat turbina jakos glosniej sobie gwizda.
Chlodnice zostawiam w spokoju bo nigdzie nie leje, nagrzewnice wymienialrm wiec tez zostawiam
-wymienie za to wszystkie plastikowe krucce ,oraz slabo wygladajace weze od obiegu plynu chlodzacego
Z innej bajki - zawieszenie zostawiam, amorow nie robilem odkad mam auto ale maja po 80 %, przeguby sa szczelne nie strzelaja, drqzki kierownicze w normie.. ogolnie cale zawieszenie na razie zostaje.
Ostatnio wymienialem regulator napiecia w alternatorze, klemy i przewody masy i +
Tak ze elektrycznie auto sprawne. Jedynie swiatla stop czasami same sie swieca caly czas.gdzies jest zwarcie i nie wiem gdzie

Skrzyni oraz sprzegla tez na razie ruszal nie bede bo nie ma niepokojacych objawow.
Uklad wspomagania rowniez szczelny,dziala
Chcialbym zebyscie mi jeszcze powiedzieli co polecacie wymienic i czemu sie przyjrzec jeszcze.