[B3 1.6 JK] Problem z gaśnięciem silnika
[B3 1.6 JK] Problem z gaśnięciem silnika
Jako, że jest to mój pierwszy post to chciałem wszystkich przywitać.
Zacznę od początku, jestem posiadaczem Audi 80 B3 1.6D 1988r.
W ubiegłą środę byłem u mechanika na wymianie termostatu, oleju, filtrów: powietrza, oleju i paliwa. Przed wymianą było wszystko w porządku jednak po przejechaniu 150 km od wymiany napotkałem na dziwne objawy, mianowicie podczas jazdy na biegu jałowym lub hamując silnikiem, silnik gaśnie sam z siebie, przed zgaśnięciem silnika, czuć jakby paliwo nie dopływało. Byłem u mechanika i ten stwierdził, że wszystko jest w porządku i nie widzi nic co mogłoby powodować taki objaw. Dzieje się to nieregularnie, czasami bywa tak że mogę jeździć cały dzień i nic się nie dzieje, a czasami przejadę dwa km i gaśnie. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną?
Zacznę od początku, jestem posiadaczem Audi 80 B3 1.6D 1988r.
W ubiegłą środę byłem u mechanika na wymianie termostatu, oleju, filtrów: powietrza, oleju i paliwa. Przed wymianą było wszystko w porządku jednak po przejechaniu 150 km od wymiany napotkałem na dziwne objawy, mianowicie podczas jazdy na biegu jałowym lub hamując silnikiem, silnik gaśnie sam z siebie, przed zgaśnięciem silnika, czuć jakby paliwo nie dopływało. Byłem u mechanika i ten stwierdził, że wszystko jest w porządku i nie widzi nic co mogłoby powodować taki objaw. Dzieje się to nieregularnie, czasami bywa tak że mogę jeździć cały dzień i nic się nie dzieje, a czasami przejadę dwa km i gaśnie. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną?
No i tak, wszystkie węże siedzą ciasno, miałem problem z odpaleniem dzisiaj rano, jak już się udało to pojechałem do tego mechanika (mam do niego blisko bo z 500m) jedną opaskę wymieniliśmy, ale sam wąż dochodzący do filtra siedział bardzo ciasno, mimo luźnej opaski. Wyjechałem od niego, przejechałem 2 km i teraz dziwna rzecz - ja dodaję gazu a on na gaz nie reagował i hamował silnikiem, jak robiłem redukcję biegów, jednak na gaz w ogóle nie reagował aż do momentu jak zgasł. Zgasł i po odpaleniu znowu bardzo niskie obroty pochodził ok. 5 sekund i gasł. Nie mam pojęcia o co może chodzić, dam radę sam namierzyć jakoś tę usterkę czy jechać do innego mechanika, bo ten rozkłada ręce?
Dzisiaj już przeszedł sam siebie, zgasł i nie chciał odpalić, filtr mam bez podgrzewacza
Podaję też link do filmiku:
https://youtu.be/---ggBLmGXc
Podaję też link do filmiku:
https://youtu.be/---ggBLmGXc