Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Cos jeczy przy przyspieszaniu, nie ma mocy

ODPOWIEDZ
Mateusz_175
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz

[B4 1.9 1Z] Cos jeczy przy przyspieszaniu, nie ma mocy

Post autor: Mateusz_175 » 15 kwie 2017, 23:42

Witam ponownie :-)
W koncu kupilem wymarzona B4 1.9TDI 1Z.

Piszac szczerze i wprost jest to moje drugie auto. Mialem opony do utylizacji i dzisiaj przy czwartej probie auto stracilo moc i cos "jeczy" pod obciazeniem.
Generalnie jedzie jak SDI, cos sie mocno tarabani podczas jazdy i to narasta pod obciazeniem. Jest taki jazgot narastajacy.
Obstawiam turbine i jej sterowanie. Turbawka byla robiona niby rok temu ( auto kupilem 3dni temu ). Dzisiaj zdjalem waz dolotowy do turbiny i jest luz na wirniku. Po calej akcji nic nie ruszalem z dymieniem na cieplym.chyba w normie.

Co robic?
Nie myslcie, ze jestem katem ale sprzedalem dzisiaj B3 i kupilem to B4 z czego bardzo sie ciesze a ze opony na smietnik to postanowilem je zutylizowac.
Auto trafilo w dobre rece ;-)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2017, 14:27 przez Mateusz_175, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 16 kwie 2017, 00:16

_uwaga

Po zakupie to dobrze byłoby podpiąć się pod VAG i sprawdzić parametry.
Jaki rok / osprzęt.

Posprawdzaj wszystkie przewody podciśnieniowe i dolot.

Mateusz_175
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz

Post autor: Mateusz_175 » 16 kwie 2017, 14:23

Muszę się umówić ze znajomym żeby mi podpiął pod kompa.
Rocznik 92, jaki osprzęt nie wiem jeszcze się nie zagłębiłem w temat :)

Fotki silnika:
Obrazekadult photo sharingcertificity.com
Obrazekpost imagescertificity.com

Fajnie, gdyby to się okazała jakaś pierdoła a nie np turbina ponownie do roboty :/
Wolałbym zająć się innymi wydatkami przy niej na początek :)

Dolot wygląda na szczelny. przed wyjazdem jedynie uszczelniłem przewód dopływowy oleju do turbiny oraz zdjąłem węża od strony zimnej do turbiny, wyjąłem puche filtra powietrza.
Turbina niby robiona w styczniu 2016 ale czuć luz na wirniku :/. Silnik miał remont w tamtym roku na te naprawy mam kwity.

Wężyki wszystkie będę wymieniał bo stare są już zmęczone czasem.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 16 kwie 2017, 21:06

Mateusz_175 pisze:Muszę się umówić ze znajomym żeby mi podpiął pod kompa.
Rocznik 92, jaki osprzęt nie wiem jeszcze się nie zagłębiłem w temat
Za wiele w tym roczniku to nie zdiagnozujesz, dostępny tylko odczyt błędów i podstawowe parametry np.dawka paliwa i początek wtrysku ,o ile wogóle uda się z nim połaczyć ,bo do tego potrzeba kabla z dwiema czynnymi liniami K i L ,niestety zdecydowana wiekszość sprzedawanych kabli diagnostycznych,mimo opisów "KKL" , ma czynną tylko linie K ,a takim kablem na pewno się nie połaczysz
Mateusz_175 pisze:Turbina niby robiona w styczniu 2016 ale czuć luz na wirniku
To ze turbina była robiona ,to raczej wada niż zaleta ,takie moje zdanie .Luz poprzeczny na wirniku nawet ok.1 mm to ma kazda i nic w tym nie normalnego nie ma .Skoro stracił nagle moc ,a turbina jest cała ,to najprawdopodobniej pękł wąż gumowy w dolocie i od sprawdzenia węzy ciśnieniowych powinienieś zacząć .Tdi z dziurawym dolotem ,bez doladowania ,zbiera się gorzej niż zwykły diesel

[ Dodano: 2017-04-16, 21:06 ]
Mateusz_175 pisze:cos sie mocno tarabani podczas jazdy i to narasta pod obciazeniem. Jest taki jazgot narastajacy.
Obstawiam turbine i jej sterowanie.
To trochę komplikuje sprawę ,bo pęknięty waż to raczej nie jest ."Sterownie" turbiną nie ma możliwości ''jęczeć", wiec jak coś jęczy to tylko sama turbina ...sprawdż ręcznie czy wirnik się obraca normalnie , bez wyczuwalnych oporów czy zacięć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl