Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, jaką wartość rezystancji powinny mieć grzałki spryskiwaczy szyby przedniej? Ja swoje chciałem zmierzyć ale mój omomierz nic nie wskazał. Na zakresie "dioda" też nic.
Więc teraz nie wiem, czy mam obie grzałki w jednym i drugim spryskiwaczu spalone, czy może ja coś źle mierzę?
Proszę o pomoc znawców tematu. Poniżej fotki moich dysz.
Przeczytałem kilka tematów o spryskiwaczach szyb na forum i jest podejrzenie (nikt jeszcze jak do tej pory nie sprawdził na 100%) przynajmniej ja tak zrozumiałem, że grzałką jest przepływający prąd przez płyn w spryskiwaczu. Bieguny (+ i masa) stanowią blaszki będące wewnątrz. Takie rozwiązanie sugerują "zwolennicy", że celem jest podgrzewania płynu samego w sobie.
Są też inni, którzy twierdzą, że pogdrzewanie spryskiwacza ma na celu zapobieżenie zamarzaniu dysz w zimie. I szczerze mówiąc ja bym sie bardziej ku takiemu założeniu skłaniał. Lecz w takim przypadku rozwiązanie z prądem płynącym przez płyn i blaszkami jest trochę chybione. Wg mnie powinien w spryskiwaczu znajdować się element rezystancyjny jako grzałka ogrzewająca dysze. A w takim przypadku pomiar omomierzem powinien coś wskazać.
Co Wy na to?