[B4 1.9 AAZ] Rozrząd - znaki na kole zamachowym
- krzychufmx
- Forum Audi 80
[B4 1.9 AAZ] Rozrząd - znaki na kole zamachowym
Witam wszystkim,
Szukałem patrzyłem i mam mętlik jak zweryfikować poprawność ustawienia rozrządu.
Głównie mi się rozchodzi o znak GMP który znajduje się na kole zamachowym.
Na forum znalazłem zdjęcie z ustawiania w 1.9 TDI i takie też mam okienko w skrzyni.
Ale w książce znalazłem też rysunek lecz z zupełnie innym okienkiem. Różnica polega na położeniu znaku - na środku lub przy dolnej krawędzi.
Załączam rysunki i mam nadzieje że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam Krzysztof
Szukałem patrzyłem i mam mętlik jak zweryfikować poprawność ustawienia rozrządu.
Głównie mi się rozchodzi o znak GMP który znajduje się na kole zamachowym.
Na forum znalazłem zdjęcie z ustawiania w 1.9 TDI i takie też mam okienko w skrzyni.
Ale w książce znalazłem też rysunek lecz z zupełnie innym okienkiem. Różnica polega na położeniu znaku - na środku lub przy dolnej krawędzi.
Załączam rysunki i mam nadzieje że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam Krzysztof
-
- Forum Audi 80
ustawienie rozrządu
mam stare audi80 1,6D mam kłopot z ustawieniem rozrządu ustawiłem wał główny w pozycji O ale koło pasowe zostało zablokowane nie można nim pokręcić jak pozycję O przekręcę w lewo o 2cm to można pokręcić coś się gdzieś przestawiło może ktoś napisze mi jaka przyczyna.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
- Kontakt:
Re: ustawienie rozrządu
wielkiej filozofii nie ma wał na 0, wałek zablokować płaskownikiem, pompa wiertło coś chyba 15 i musi grać, jak pasek nie pasuje to trzeba zbić koło wałka rozrządu i przestawić
-
- Forum Audi 80
chodzi o to że cylinder jest ustawiony na 1 tłok wałek rozrządu na O i cylinder przy tym ustawieniu jest zablokowany bez podkładki nie można nim pokręcić jak cofnę go w lewo o 8 ząbków to wtedy można nim pokręcić czy przy takim ustawieniu będzie działał.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
krzysztof7 pisze: ↑13 mar 2021, 13:49mam stare audi80 1,6D mam kłopot z ustawieniem rozrządu ustawiłem wał główny w pozycji O ale koło pasowe zostało zablokowane nie można nim pokręcić jak pozycję O przekręcę w lewo o 2cm to można pokręcić coś się gdzieś przestawiło może ktoś napisze mi jaka przyczyna.
Przyczyna to TD, te silniki są mega kolizyjne dosłownie miedzy tłokiem a zaworem dzieli je dziesiąte mm.....
-
- Forum Audi 80
temat zamykam jak ustawię wszystko razem to działa normalnie.