[B4 2.0 ABK] Szalejący sterownik czy coś innego?
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
[B4 2.0 ABK] Szalejący sterownik czy coś innego?
Dziś pojawił się problem z gazem. Chyba wszystko będzie widać na filmiku
Problem z LPG
Problem z LPG
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Witam
Wygląda mi to na zwarcie w instalacji. Zacząłbym od sprawdzenia napięcia zasilania na sterowniku LPG w momencie przełączenia na gaz. Spróbuj na podłączonym kompie LPG wpiąć się z multimetrem i zmierzyć. Jak OK to zgaś auto i kolejno mierz na odłączonym kompie gazu rezystancje wszystkich elementów składowych instalacji. Możliwe, że masz spalony wtrysk albo któryś czujnik - jeśli to starszy STAG to w zasadzie są tylo dwa jak dobrze pamiętam.
Czy auto pracuje na benzynie 100% OK cały czas?
Wygląda mi to na zwarcie w instalacji. Zacząłbym od sprawdzenia napięcia zasilania na sterowniku LPG w momencie przełączenia na gaz. Spróbuj na podłączonym kompie LPG wpiąć się z multimetrem i zmierzyć. Jak OK to zgaś auto i kolejno mierz na odłączonym kompie gazu rezystancje wszystkich elementów składowych instalacji. Możliwe, że masz spalony wtrysk albo któryś czujnik - jeśli to starszy STAG to w zasadzie są tylo dwa jak dobrze pamiętam.
Czy auto pracuje na benzynie 100% OK cały czas?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Wtedy by przycisk w środku nie szalał, bo by najwyżej spaliło bezpiecznik jakby był problem z elektrozaworem.PieterB pisze:a ciekawe czy to nie jest wina samego elektrozaworu lub braku styku na wsuwkach
Wg. mnie jest z zasilaniem sterownika jak pisał h/k, coś słabo kontaktuje przy próbie przełączenia na lpg jest spadek napięcia sterownik się resetuje i znów próbuje przełączyć.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
może i macie racjęmaciek889 pisze:PieterB napisał/a:
a ciekawe czy to nie jest wina samego elektrozaworu lub braku styku na wsuwkach
Wtedy by przycisk w środku nie szalał, bo by najwyżej spaliło bezpiecznik jakby był problem z elektrozaworem.
Z drugie strony jakby podłączył instalację to pewnie wyjdzie w błędach że coś z zasilaniem.
-
- Forum Audi 80
O ile mikrokontroler w sterowniku coś zdążył zapisać, bo jak takie problemy zrobiły się nagle to mógł nie dać rady.PieterB pisze:może i macie racjęmaciek889 pisze:PieterB napisał/a:
a ciekawe czy to nie jest wina samego elektrozaworu lub braku styku na wsuwkach
Wtedy by przycisk w środku nie szalał, bo by najwyżej spaliło bezpiecznik jakby był problem z elektrozaworem.
Z drugie strony jakby podłączył instalację to pewnie wyjdzie w błędach że coś z zasilaniem.
Pozostaje poczekać na pomiary.
- elektronic
- Forum Audi 80
Trochę dziwna rzecz się stała. Faktycznie były błędy w sterowniku, nawet cała masa.
Ale wykasowałem je i pstykanie ustało. Jest tylko mały problem z samym kablem do sterownika, bo co chwilę mi się rozłącza i za wiele nie mogę podziałać ma jednym połączeniu...
No i chyba przez to straciła się mapa gazowa, ale to akurat nie jest wielki problem.
Pojeżdżę trochę i miejmy nadzieje problem nie wróci.
Ale wykasowałem je i pstykanie ustało. Jest tylko mały problem z samym kablem do sterownika, bo co chwilę mi się rozłącza i za wiele nie mogę podziałać ma jednym połączeniu...
No i chyba przez to straciła się mapa gazowa, ale to akurat nie jest wielki problem.
Pojeżdżę trochę i miejmy nadzieje problem nie wróci.
-
- Forum Audi 80
No, na szczęście zarejestrował.PieterB pisze:powinien zapisać i zapisałh/k pisze:O ile mikrokontroler w sterowniku coś zdążył zapisać
elektronic, nadal masz coś do bani bo auto pracuje a napięcia ładowania to tylko 12,29 a to oznacz że możesz nie mieć ładowania
A jakie były błędy?
Jakoś też mam wrażenie, że to problem napięcia. Tym bardziej, że błędy wykasowane i autko po prostu jedzie dalej.
[ Dodano: 2018-09-01, 21:54 ]
Dobra już widzę treści błędów, rano na telefonie nie było u mnie zrzutów z postu kolegi elektronic. No to już mamy odpowiedź.
- elektronic
- Forum Audi 80