[B3 1.8 JN] kupione od starszego pana
-
- Forum Audi 80
[B3 1.8 JN] kupione od starszego pana
Witajcie
Na wstępie zaznaczę, że odkąd zacząłem robić prawo jazdy, chciałem mieć Audi 80. Od tego czasu minęło dobre 7 lat, a ja jako swój trzeci samochód, po Fiacie Punto i Audi B5 z pół miliona przebiegu, wczoraj dorwałem w końcu wymarzoną osiemdziesiątkę
Jest to B3 z silnikiem 1.8 na mechanicznym wtrysku, z wyposażenia szyber dach z blachy i obrotomierz, to chyba tyle Jednak wyjątkowe jest to, że auto jest w stanie prawie że fabrycznym.
Autko sprzedawał starszy Pan, lat prawie 80. Widać było, że darzy auto wielkim sentymentem. Był pierwszym właścicielem od 1991 roku, czarne tablice i te sprawy. Przebieg licznikowy wynosi 32800, przy czym dostałem informację, że może być trochę większy, ponieważ licznik kilka ładnych lat nie działał. Także tego nie wie nikt, na moje oko poniżej 100k. Co tu więcej gadać, koń jaki jest każdy widzi Jutro jadę robić rozrząd, bo ma już 28 lat Plus filtry, olej, łożysko macpersona i tylny przewód hamulcowy, takie usterki raczej od stania niż od jazdy. Auto odkąd na przeglądach zbierają przebieg przejechało ~40km.
Kilka nowych zdjęć:
Więc autem zrobiłem już jakieś 3500 km i na razie jeździ Z remontów robię na bieżąco, wymieniłem całe przewody paliwowe, kilka hamulcowych w tym większość elastycznych, zestaw gumek w lewym zacisku, oraz korektor. W międzyczasie palec i kopułkę. Swiece. Filtry oleje rozrząd oczywiście na starcie. najwięcej zabawy z paliwowym, bo całe przewody, pompę paliwa 2 razy (nie wstawiajcie zamienników!), a teraz kolej padła na sondę lambda bo paliła jak smok ponad 14/100. Dziś wymieniłem na nówkę zobaczymy jak będzie
Kilka fotek z napraw:
Oryginalne tarcze 90 rok
Klocek - późne lata 90
A na koniec zdjęcia wyczyszczonego JNa:
Edit 18.02.19
Zrobione ponad 6000, na razie jeździ, szykuję się do remontu zawieszenia przód bo tuleje już stukają. Na dniach przyjdą alufelgi, jak założę to wrzucę jakieś zdjęcia. Poza tym zakupiłem lampę stroboskopową i ustawiłem zapłon, a potem jeszcze raz prąd na nastawniku, na razie spalanie wydaje się trochę mniejsze, żeby nie przechwalić
Pozdrawiam
Na wstępie zaznaczę, że odkąd zacząłem robić prawo jazdy, chciałem mieć Audi 80. Od tego czasu minęło dobre 7 lat, a ja jako swój trzeci samochód, po Fiacie Punto i Audi B5 z pół miliona przebiegu, wczoraj dorwałem w końcu wymarzoną osiemdziesiątkę
Jest to B3 z silnikiem 1.8 na mechanicznym wtrysku, z wyposażenia szyber dach z blachy i obrotomierz, to chyba tyle Jednak wyjątkowe jest to, że auto jest w stanie prawie że fabrycznym.
Autko sprzedawał starszy Pan, lat prawie 80. Widać było, że darzy auto wielkim sentymentem. Był pierwszym właścicielem od 1991 roku, czarne tablice i te sprawy. Przebieg licznikowy wynosi 32800, przy czym dostałem informację, że może być trochę większy, ponieważ licznik kilka ładnych lat nie działał. Także tego nie wie nikt, na moje oko poniżej 100k. Co tu więcej gadać, koń jaki jest każdy widzi Jutro jadę robić rozrząd, bo ma już 28 lat Plus filtry, olej, łożysko macpersona i tylny przewód hamulcowy, takie usterki raczej od stania niż od jazdy. Auto odkąd na przeglądach zbierają przebieg przejechało ~40km.
Kilka nowych zdjęć:
Więc autem zrobiłem już jakieś 3500 km i na razie jeździ Z remontów robię na bieżąco, wymieniłem całe przewody paliwowe, kilka hamulcowych w tym większość elastycznych, zestaw gumek w lewym zacisku, oraz korektor. W międzyczasie palec i kopułkę. Swiece. Filtry oleje rozrząd oczywiście na starcie. najwięcej zabawy z paliwowym, bo całe przewody, pompę paliwa 2 razy (nie wstawiajcie zamienników!), a teraz kolej padła na sondę lambda bo paliła jak smok ponad 14/100. Dziś wymieniłem na nówkę zobaczymy jak będzie
Kilka fotek z napraw:
Oryginalne tarcze 90 rok
Klocek - późne lata 90
A na koniec zdjęcia wyczyszczonego JNa:
Edit 18.02.19
Zrobione ponad 6000, na razie jeździ, szykuję się do remontu zawieszenia przód bo tuleje już stukają. Na dniach przyjdą alufelgi, jak założę to wrzucę jakieś zdjęcia. Poza tym zakupiłem lampę stroboskopową i ustawiłem zapłon, a potem jeszcze raz prąd na nastawniku, na razie spalanie wydaje się trochę mniejsze, żeby nie przechwalić
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 lut 2021, 22:09 przez skiba94suw, łącznie zmieniany 8 razy.
skoro autko mało jeżdżone to opony tez mogą mieć ponad 10 lat ,warto luknąć autko od jednego właściciela ma swoje plusy i minusy,ja też kupiłem od gościa który miał 13 lat i prawda okazała się lekko smutna bo jak można mówić o zadbanym egzemplarzu gdy ktoś przez wiele lat nie potrafił ustawić drzwi w aucie aby się normalnie zamykały tylko trzaskał jak w autach z czasów PRL,albo gdy akumulator wysiadł już tydzień po kupnie są ludzie i ludzie,zależy jak się trafi
co do twojego to daj foty środka,im mniej elektroniki tym lepiej
co do twojego to daj foty środka,im mniej elektroniki tym lepiej
-
- Forum Audi 80
Mają 15 ale dają radęadamze27 pisze:opony tez mogą mieć ponad 10 lat
Więcej zdjęć dodam jak trochę ją porobie, na razie nie miałem czasu, spędziłem weekend w kanale Udało się zrobić:
świece
flitr powietrza + lekkie czyszczenie K-jeta (w końcu trzyma obroty)
Olej + filtr
Termostat + płyn
rozrząd kpl + paski klinowe
I trochę pierdół (zamocowanie osłony tłumika, dokręcenie obejmy, wymieniona żarówka pod maską
Chciałem zmienić filtr paliwa ale przewód się posypał także muszę to ogarnąć i korektor siły hamowania cieknie, też coś muszę wymyśleć, także jutro dajel będzie robione
Mam tylko takie dwie na szybko zrobione, na dniach dam coś więcejadamze27 pisze:daj foty środka
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[B3 1.8 JN] skiba94suw kupione od starszego pana
Kolor LY6Z Co do JNa to faktycznie dziwna maszyna, sprawdziłem już chyba wszystko co tam jest a dalej mi pali za dużo, zapłon ustawiony, nowy palec kopułka kable świece, paliwowy sprawdzony ciśnienie jest dobre, leje równiutko na każym cylindrze, klapa ok prądy nastawnika ok lambda nowa wszystkie zawory sprawdzone czujnik temperatury ok, rozruchowy ok, a spalanie dalej wychodzi średnio 11,5 litra. W trasie ok. 8, w mieście zimą 11-14,7 zależnie od dnia.Patrique pisze:Fajna B-trójeczka No i chyba mój kolo Ly7z czy coś takiego Jedynie JN... wszystko dobrze jak działa. Ale bestia ogólnie trudna do regulacji jeśli coś się zaczyna dziać. Gratki dla poprzedniego właściciela, że utrzymał tą 80-tkę w takim ładnym stanie Ty kontynuuj jego "dzieło" i dbaj o nią .
Zrobiłem już 6000 i na razie daje rade, szykuję się do przeglądu zawieszenia z przodu bo coś stuka. Na wiosnę planuję wrzucić jakieś aluski No i ogólnie powoli doprowadzam do stanu fabrycznego, bo mimo niskiego przebiegu trochę pracy jest głównie to osprzęt przerdzewiały od stania
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciek
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 JN+lpg
Re: [B3 1.8 JN] skiba94suw kupione od starszego pana
Gratulacje Fajnego egzemplarza. Niech służy jeszcze długo.
-
- Forum Audi 80