[Audi 80 B4 2.3 NG] szybko rosnąca wskazówka od temp.
[Audi 80 B4 2.3 NG] szybko rosnąca wskazówka od temp.
Witam.
Problem polega na tym że pozapaleniu silnika temp. na liczniku jest juz 50 stopni i z upływem czasu cały czas rośnie az wskazówka pokaze koło 120 stopni i wtedy włacza sie wentylator. Czy to jest normlane? przy jakiej templ powinien włączyc sie wentylator?
Dodam jeszcze z wymienilem ten czujnik temperatury 3 pinowy na taki z allegro za 75 zł i neiwem czy to jego wina?
Problem polega na tym że pozapaleniu silnika temp. na liczniku jest juz 50 stopni i z upływem czasu cały czas rośnie az wskazówka pokaze koło 120 stopni i wtedy włacza sie wentylator. Czy to jest normlane? przy jakiej templ powinien włączyc sie wentylator?
Dodam jeszcze z wymienilem ten czujnik temperatury 3 pinowy na taki z allegro za 75 zł i neiwem czy to jego wina?
Jasne ze to tylko czujnik tak pokazuje...ja te mialem taką przygode ostatnio :evil:
Dopiero po kupieniu zglosilem sie do dobrego znajomego co siedzi w audi juz kupe czasu... i sie okazalo ze te czujniki są g.... warte. On sam kiedys o tym nie wiedzial i kupowal takie zamienniki (trafiał na działający dopiero za którymś razem) ale na szczescie zawsze udawalo mu sie zwrocic niedziałający.
A czujnik ori kosztuje ponad 300zł... ;/ Ja kupilem działającą używkę od tego wlasnie znajomego.
Powiedz... Ta wskazowka idzie ci do 120 nawet rano po odpaleniu auta...? Ja tak mialem. No to jest przeciez ewidentne kłamanie czujnika. Bo ja zimny silnik po chwili moze osiągnąć 120stopni...? <ok>
[ Dodano: 2009-01-12, 22:34 ]
oołłł.... dopiero zobaczyłem że to sttarrryyyy kotlet <ok> a tak sie rozpisalem <ok>
Dopiero po kupieniu zglosilem sie do dobrego znajomego co siedzi w audi juz kupe czasu... i sie okazalo ze te czujniki są g.... warte. On sam kiedys o tym nie wiedzial i kupowal takie zamienniki (trafiał na działający dopiero za którymś razem) ale na szczescie zawsze udawalo mu sie zwrocic niedziałający.
A czujnik ori kosztuje ponad 300zł... ;/ Ja kupilem działającą używkę od tego wlasnie znajomego.
Powiedz... Ta wskazowka idzie ci do 120 nawet rano po odpaleniu auta...? Ja tak mialem. No to jest przeciez ewidentne kłamanie czujnika. Bo ja zimny silnik po chwili moze osiągnąć 120stopni...? <ok>
[ Dodano: 2009-01-12, 22:34 ]
oołłł.... dopiero zobaczyłem że to sttarrryyyy kotlet <ok> a tak sie rozpisalem <ok>
Temperatury włączania i wyłączania wentylatora są następujące:AndrzejRU pisze:wiatrak powinien sie właczac miedzy w okolicach 90'C
i wyłaczac w okolicach 80'C
-wentylator jednostopniowy- włączenie 92-97'C, wyłączenie 84-91'C
-wentylator dwustopniowy- włączenie 92-97'C(1 stopień) 99-105'C(2 stopień), wyłączenie 84-91'C(1 stopień) 91-98'C(2 stopień)
Pozdrawiam <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [Audi 80 B4 2.3 NG] szybko rosnąca wskazówka od temp.
Witam, czy każdy silnik 2.3 NG posiada dwustopniowy wentylator chłodnicy? Jak rozpoznać, że wentylator chłodnicy jest dwustopniowy?
Nie każdy ng ma 2 stopniowy wentylator. Wentylator 1 stopniowy ma 4 łopatki, 2 stopniowy 5. W 2 stopniowym czujnik i wentylator ma 3 piny. W 1 stopniowym są 2 piny.
Wentylator załączają przekaźniki. Jak masz oryginalnie przy czujniku 2 przewody to wentylator jednobiegowy. Ile łopatek ma ten wentylator? Kiedyś miałem ng z takim wentylatorem i chyba miał 4 łopatki i 2 przewody
To by znaczyło że jest to układ 1 biegowy. Nie wiem skąd ten 3 przewód we wtyczce. Sama wtyczka może powinna być 3 pinowa, tylko z jednym miejscem pustym. U mnie przewód jest brązowy, czerwono- czarny i czerwono niebieski.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Masz na myśli wtykę od termo-włącznika? U mnie wtyka od termo-włącznika ma trzy piny a wykorzystane tylko dwa.
Również mam identyczne przewody zasilające wentylator
W sumie i jedna i druga 3 pinowa. Dawno temu miałem audi z tym wentylatorem to może się mylę co do ilości tych przewodów. Co ciekawe w etce tylko do automatu jest 1 biegowy. 500w chyba. Dla pewności sprawdź w przekaźnikach jak sprawa wygląda. Ten przewód trzeci mnie ciekawi, bo to wszystko jest w jednej wiązce - lewej i tak po prostu ciężko coś tam dołożyć bez prucia peszla.