[ALL]Przekładka silnika 1.8T do Audi 80 - FAQ
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [ALL]Przekładka silnika 1.8T do Audi 80 - FAQ
Do odpalenie dużo nie trzeba nawet po kolorach wystarczy: Brązowy masa, Czerwony stały plus. Niebiesko-czarny plus po zapłonie (zasilanie cewek i ECU). Zielono-żółty zasilanie wtryskiwaczy. Jeszcze są czerwono-zielone jako zasilanie N75, zaworu zbiornika węglowego oparów benzyny i przepływomierza.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2020, 18:26 przez maciek889, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Szymon
- Model: Audi A6
Czyli jak dobrze rozumie niebiesko-czarny zielono-żółty i czerwono-zielony pod plusa po stacyjce i powinno zagadać?
-
- Forum Audi 80
Tak i zielony-żółty jak chcesz aby wtryskiwacze benzynowe chodziły (tamtą listę kabli skopiowałem z innego miejsca i było o odpalaniu na lpg). I jak pociąłeś wiązkę to może jeden czarno-niebieski już nie zasilać cewek i ECU.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Szymon
- Model: Audi A6
Nie nic nie jest pocięte jak wycinałem wiazke to od kostki starałem się dojść jak najdalej od wtyczki sprawdzić gdzie idzie i dopiero ciachałem wiec wiazke silnika mam kompletną
Edit: udało się odpalić zostało pozbyć się immo
Edit: udało się odpalić zostało pozbyć się immo
Cześć, podpiąłem wg opisu na tą chwilę:
z czerwonej kostki czerwono czarny pod F50Z
Czerwony pod stały plus L30
Czarno niebieski pod B15
z żółtej zielono-żółty pod 87a
oraz mase.
Czy przy takim podpięciu na przewodzie idącym od rozrusznika powinno pojawić się napięcie przy przekręceniu kluczyka do ostatniej pozycji tzn. takiej jak przy odpalaniu?
Pozdrawiam.
z czerwonej kostki czerwono czarny pod F50Z
Czerwony pod stały plus L30
Czarno niebieski pod B15
z żółtej zielono-żółty pod 87a
oraz mase.
Czy przy takim podpięciu na przewodzie idącym od rozrusznika powinno pojawić się napięcie przy przekręceniu kluczyka do ostatniej pozycji tzn. takiej jak przy odpalaniu?
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
Chodzi o start rozrusznika? To powinien się włączyć. Jak nie rusza to zobaczy czy masz przekaźnik czy blaszkę w miejscu 8 skrzyni bezpieczników: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a3a5c01e1ca7a75b bo jak masz przekaźnik to może fabryczny alarm odcinać rozrusznik.
W miejscu 8 mam tylko blaszkę, brak przekaźnikamaciek889 pisze: ↑13 sty 2021, 19:45Chodzi o start rozrusznika? To powinien się włączyć. Jak nie rusza to zobaczy czy masz przekaźnik czy blaszkę w miejscu 8 skrzyni bezpieczników: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a3a5c01e1ca7a75b bo jak masz przekaźnik to może fabryczny alarm odcinać rozrusznik.
-
- Forum Audi 80
To OK nie powinno nic stać na przeszkodzie uruchomienia rozrusznika.
-
- Forum Audi 80
Na tym F50Z podłączyłeś wiązkę z silnika do końca ze skrzynki bezpieczników czy odciętego? Bo chyba było kilka poprawek tego opisu podłączania.
Podłączyłem do odciętego przewodu przy samej skrzynce bezpieczników
Dodano po 15 minutach 39 sekundach:
Re:
Dodano po 15 minutach 39 sekundach:
Re:
W dyskusji znalazłem tą odpowiedź, czy dobrze rozumiem, że zamiast pod F50Z powinienem podpiąć pod B50A?aldi pisze: ↑28 mar 2015, 00:25Racja. Ten błąd występuje tylko w najstarszym tekstowym opisie. Z B50A się pomyliło, bo na tym też jest uruchamianie rozrusznika i tak jest w opisach graficznych. Tylko B50A jest na wyjściu ze skrzynki:Słonik pisze:aldi, mała poprawka do opisu.
Sygnał wzbudzenia rozrusznika w skrzynce bezpiecznikow to nie B50Z (cos takiego nie istnieje) tylko F50Z.
-
- Forum Audi 80
Tak patrzę na inny schemat http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Audi/1 ... /fig53.pdf i tam na rozrusznik wychodzi z E50A. Zobacz czy ruszy jak podłączysz pod kabel który odciąłeś od F50Z, bo on idzie ze stacyjki i już byś pominął całą skrzynkę (a tam idzie tylko przez tą blaszkę).
Podpiąłem pod B50A i kręci
Może głupie pytanie.. ale w jakim celu podpina się przewód załączajacy pompę paliwa(BS)? O ile wiem to znajduje się ona w zbiorniku więc co ma do tego wiązka silnika? Czy nie załączy się ona tak samo jak załączała się poprzednio - przy pierwotnym silniku?
-
- Forum Audi 80
ECU załącza przekaźnik pompy paliwa jak wykryje że silnik się kręci. Bez tego pompa, zasilanie wtryskiwaczy i innego osprzętu wpiętego w przekaźnik pompy paliwa nie wystartuje.