[B4 ABT] Wymiana filtra paliwa
Dzięki, ale czytanie też nie boli. Pisałem o podobnej instrukcji - czyli ze zdjęciami. Sam próbowałem poluzować bak i wymienić filtr, tak jak pisał Cobra tutaj , ale i tak nie miałem wystarczającego dostępu i bałem się, żeby czegoś nie uszkodzić.
Zdjęcia bardzo ułatwiają sprawę, jak się za jakąś robotę pierwszy raz zabiera.
Zdjęcia bardzo ułatwiają sprawę, jak się za jakąś robotę pierwszy raz zabiera.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Re: [B4 ABT] Wymiana filtra paliwa
Witam Panie i Panowie.
Czeka mnie wymiana skorodowanych przewodów paliwowych w ABT i mam pytanie: czy można dokupić te odcinki przewodów paliwowych doprowadzających i odprowadzających paliwo do filtra czy będę musiał coś ''rezać"? Przewody chcę wykonać z rurek miedzianych w otulinie takie jakie są używanie do LPG. Przy okazji wymienię też filtr paliwa.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czeka mnie wymiana skorodowanych przewodów paliwowych w ABT i mam pytanie: czy można dokupić te odcinki przewodów paliwowych doprowadzających i odprowadzających paliwo do filtra czy będę musiał coś ''rezać"? Przewody chcę wykonać z rurek miedzianych w otulinie takie jakie są używanie do LPG. Przy okazji wymienię też filtr paliwa.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Silnik: 1.9 1Z
Można kupić i dorobić też z czystej miedzi, a następnie zabezpieczyć rurką termokurczliwą - tak zrobiłem w drugim Audi.Chalek pisze: ↑14 mar 2022, 08:32Witam Panie i Panowie.
Czeka mnie wymiana skorodowanych przewodów paliwowych w ABT i mam pytanie: czy można dokupić te odcinki przewodów paliwowych doprowadzających i odprowadzających paliwo do filtra czy będę musiał coś ''rezać"? Przewody chcę wykonać z rurek miedzianych w otulinie takie jakie są używanie do LPG. ,,,
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
A podpowiesz jak nazywają się końcówki które muszę kupić: te przykręcane przy filtrze i te z gwintami (jaka średnica gwintu)?Sando pisze: ↑14 mar 2022, 16:05Można kupić i dorobić też z czystej miedzi, a następnie zabezpieczyć rurką termokurczliwą - tak zrobiłem w drugim Audi.Chalek pisze: ↑14 mar 2022, 08:32Witam Panie i Panowie.
Czeka mnie wymiana skorodowanych przewodów paliwowych w ABT i mam pytanie: czy można dokupić te odcinki przewodów paliwowych doprowadzających i odprowadzających paliwo do filtra czy będę musiał coś ''rezać"? Przewody chcę wykonać z rurek miedzianych w otulinie takie jakie są używanie do LPG. ,,,
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Silnik: 1.9 1Z
Ja mam 1.9 TDI, u ciebie jest 2.0 B i jest inny układ paliwowy.Chalek pisze: ↑15 mar 2022, 11:06A podpowiesz jak nazywają się końcówki które muszę kupić: te przykręcane przy filtrze i te z gwintami (jaka średnica gwintu)?Sando pisze: ↑14 mar 2022, 16:05Można kupić i dorobić też z czystej miedzi, a następnie zabezpieczyć rurką termokurczliwą - tak zrobiłem w drugim Audi.Chalek pisze: ↑14 mar 2022, 08:32Witam Panie i Panowie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Może chodzi o oczka banjo? Jak masz zakute gumowe przewody to możesz rozciąć te zakute pierścienie i wymienić wąż gumowy na nowy paliwowy i skręć zwykłą opaską.Chalek pisze: ↑14 mar 2022, 08:32Witam Panie i Panowie.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Można tylko to taki "drutex" są specjalne złączki skręcane ale koszty mega drogie jedno złącze około 150zł.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Ja tak mam z gumowymi i ponad 5 lat trzyma, teraz czeka mnie wymiana jednego odcinka zbiornik-filtr, bo mocno zardzewiał.
Przy okazji spytam - czy dwie złączki 2x sześciokąt na przewodach nad samym zbiornikiem to fabryka czy dokładka? Ja takie mam i znacząco powinno mi ułatwić to sprawę.
Przy okazji spytam - czy dwie złączki 2x sześciokąt na przewodach nad samym zbiornikiem to fabryka czy dokładka? Ja takie mam i znacząco powinno mi ułatwić to sprawę.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Jeśli to do mnie odpowiedź to już sam producent w A4 B5 i dalej przestawał stosować zakuwane przewody. Jedynie przy listwie zakuwane a dalej na podszybiu na przejściu na przewód metalowy na opaskę. Na zbiorniku też oba przewody na opaski.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.0 ABT
Macie namiar lub numery katalogowe przewodów paliwowych do 2.0 ABT? Raczej też czeka mnie wymiana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.