[ 2.0 abk ] b4 silnik przerywa
poprzednia sonda Febi wytrzymała ponad 2 lata, teraz trafiła się niestety uniwersalna w dobrej kasie miała być głownie na próbe czy to napewno sonda, ale po pierwszej jezdzie jest dobrze,
wymienione tez miałam dwa czujniki niebieski i szary, tylko teraz wysoką temperature mi pokazuje komp i wskaznik 98 stopni, termostat nowy działa weże robia sie gorace
wymienione tez miałam dwa czujniki niebieski i szary, tylko teraz wysoką temperature mi pokazuje komp i wskaznik 98 stopni, termostat nowy działa weże robia sie gorace
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
avangarda, u na tym ostatnim to jakaś lipa jest - zerknij 2 strony do tyłu zapodawałem tak fotkę z pracy mojej sondy, nowej boscha
Co do temperatury to już taki urok zamienników a jak kupiłaś jakieś tanie to tym bardziej.
Co do temperatury to już taki urok zamienników a jak kupiłaś jakieś tanie to tym bardziej.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2018, 19:59 przez Pieterb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Nadwozie: Avant
Re: [ 2.0 abk ] b4 silnik przerywa
Witam ! Mam abk od jakichś 2 mies i niestety same problemy. Silnik szarpie i chodzi nierówno czasem jakby na 3 gary. Rozrząd nowy i sprawdzałem nawet jest idealnie z zapłonem. Świece ,kable, palec, kopułka nowe. Ręce opadają i 2 mechaników się wyłożyło . Czasem auto normalnie jedzie i pali od strzała zawsze bez problemu. Jak ciepły to złapie takiego fixa ze nie pojedziesz szybciej jak na 2 biegu a po dodaniu gazu to szarpie całym autem i strzela. Gaz jest sekwencja lovato. Filtry podobno nowe i wtryski czyszczone plus regulacja. Na vagu widzę że sonda chyba leży bo pokazuje błędy od niej a poza tym napięcie jest albo 0 albo 1.6 v . Jest stałe i wogole nie faluje. Na gazie pali niecałe 14,a pb koło 10 tak mi się wydaje.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Na forum silniki czterocylindrowe masz całe kompendium wiedzy na temat tego silnika, przeczytaj i sam wszystko posprawdzasz. Ja bym zaczął od czujnika położenia przepustnicy i przepływomierza
-
- Forum Audi 80
W telefonie na temat usterek w silniku abk typu szarpanie przerywanie itp to mam ponad 30 kart z problemami otwarte. Oczywiście podstawowa lektura przeczytana. Tydz temu otworzyłem już nawet i przepływke właśnie i zacząłem ,,stroić’’ niby na chwile pomaga ale potem jak zgaszę to wracam do punktu wyjścia . Starałem się ustawić oczywiście na ten przedział 12-15 proc. Jak ogarnę dziś drugie auto to tutaj będę mógł coś rozebrać może więcej i postawić na dłużej bo tak to do pracy nie mam czym dojechać . Też się zastanawiam nad czujnikiem położenia przepustnicy ale nie sprawdzałem go jeszcze. 30 przelutowana i potem jeszcze nowa kupiłem żeby mieć pewność .Ogólnie to jak łapie tego fixa to pomaga odpięcie przeplywki bo co prawda zgaśnie po chwili ale da się potem w miarę normalnie jechać .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Przepływomierz sprawdź multimetrem czy równo zmienia się napięcie przy otwieraniu tak samo czujnik położenia przepustnicy. Jak sonde masz uszkodzona to zewrzyj ją do masy.
Na obu paliwach tak samo szarpie?
Dodano po 10 minutach 45 sekundach:
I posprawdzaj czy lewego powietrza nigdzie nie łapie np na gumie za przepływka albo na podciśnieniach
Na obu paliwach tak samo szarpie?
Dodano po 10 minutach 45 sekundach:
I posprawdzaj czy lewego powietrza nigdzie nie łapie np na gumie za przepływka albo na podciśnieniach
-
- Forum Audi 80
Na obu tak samo. Lewizny nie ciągnie bo rura cała. Sprawdzę w wolnej chwili i jedno i drugie .
Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
A sondę jak zewrzeć do masy?
Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
A sondę jak zewrzeć do masy?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Sam miałem pisać o podłączenie sygnału sondy do masy jeśli jest niesprawna, bo abk ma tak że potrafi zmniejszać w nieskończoność paliwo jeśli widzi sygnał że jest bogato zanim złapie błąd i wróci do standardowej mieszanki.
Do sondy masz dwie wtyczki jedna pojedyncza wsuwka i kostka z dwoma kablami. To tą pojedynczą rozłącz i część idącą w stronę samochodu (męska część wsuwki jak dobrze pamiętam) daj do masy (np. przedłuż kablem od paska idącego do akumulatora).
Do sondy masz dwie wtyczki jedna pojedyncza wsuwka i kostka z dwoma kablami. To tą pojedynczą rozłącz i część idącą w stronę samochodu (męska część wsuwki jak dobrze pamiętam) daj do masy (np. przedłuż kablem od paska idącego do akumulatora).