Według katalogu ETKA w moim aucie powinna znajdować się dwusekcyjna pompa hamulcowa dla ABS o numerze producenta 4A0611021D. Pod maską mojego auta nie znalazłem jednak numeru na pompie, jedynie napis LUCAS. Według katalogów części zamiennych powinien pasować zestaw do regeneracji na średnicę pompy 23,8 mm – np. Autofren D1611. Zestaw zamówiony w sklepie, następnego dnia był w moim posiadaniu.
W celu zapewnienia sobie komfortu przy naprawie pojechałem na nieodległą stację demontażu i pozyskałem drugą pompę hamulcową z takimi oznaczeniami jak moja. Była ona zamontowana do wzmacniacza siły hamowania 4A0612105Q.
Po obejrzeniu kilku filmów, w tym 101 napraw pana Dudy przystąpiłem do rozbiórki zakupionej pompy. I tu zaczynają się schody oraz problemy:
1) Oryginalny pierścień osadczy Segera nie posiada otworów na szczypce, więc jego demontaż jest kłopotliwy.
Mnie udało się po wielu próbach i wygięciu tych blach oraz podważaniu dwoma wkrętakami.
Znajdujący się w zestawie pierścień Segera posiada wprawdzie otwory do szczypiec, nie ma jednak tych 6 wypustek, które utrzymują we właściwej pozycji podkładkę za uszczelniaczem, wskutek czego podkładka się odchyla i może nie utrzymywać we właściwy sposób uszczelniacza.
2) Zestaw Autofren D1611 dedykowany do pompy Lucas posiada jedną inną uszczelkę niż w mojej pompie – zamiast jednej grubej powinny być dwie: jedna to oring do tłoczka o średnicy zewnętrznej około 35 mm, wewnętrznej 30 mm i grubości 2,5 mm oraz druga to uszczelka do wnętrza pierścienia o średnicy 28 mm i głębokości 7 mm.
3) Z pompy udało się wyjąć tylko jedną sekcję, ale dalsza próba rozbiórki stoi pod znakiem zapytania.
Jest tam wprawdzie śruba z łbem na Torx T20 lub T25 utrzymująca sprężynę, ale nie można jej ruszyć.
4) Obudowa pompy jest z aluminium, tak samo trzpień tłoka oraz końcowy tłok o średnicy 33,8 mm – łatwo go porysować.