Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,6 TDI SB] Wysoka temperatura plynu chlodzacego

Awatar użytkownika
bieniek1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bieniek1984 » 05 gru 2007, 22:19

zauwazylem jeszcz jedna wlasciwosc dzis jak stalem na odpalonym silniku to temperatura trzymala sie w oklicach 90 oC a w czase jazdy odrazu wskoczyla na prawie 100 oC wiec juz nie wiem zmierze tym pirometrem jak dostane gdzies taki :) bo inaczej to chyba sam sie zagotuje i czacha mi peknie :D

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 05 gru 2007, 22:27

Tylko pamiętaj żeby mierzyć jak najbliżej czujnika, bo w różnych miejscach silnika będziesz miał różne wskazania.

Awatar użytkownika
bieniek1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bieniek1984 » 06 gru 2007, 07:26

a moze to pompa wody ??

xavier

Post autor: xavier » 06 sty 2008, 16:42

Mam pytanko. POwymienialem sobie w ukladzie chlodniczym pare elementow przez ktore mi ciekl plyn, mianowicie nowy zbiorniczek wyrownawczy oraz dwa krocce przy silniku. Mimo wzsystko nie jestem w stanie wyeliminowac drobnych wyciekow (a raczej saczenia sie) plynu na niektorych laczeniach tych kroccow z gumowymi przewodami (dociskam juz chyba na maksa ale lekko sie gdzieniegdzie saczy). Co myslicie o zastosowaniu jakiegos uszczelniacza? Czy da sie cos takiego kupic do plynu chlodniczego i czy to w ogole dziala?

mar0z
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mar0z » 06 sty 2008, 17:18

Kupić uszczelniacz do chłodnicy można w każdym sklepie motoryzacyjnym. Kiedyś miałem takie sączenie się płynu spod gumowych przewodów i po wlaniu uszczelniacza było git (wlałem połowę dawki), ale słyszałem, że takie uszczelniacze mogą zalepić chłodnicę, czyli jest to trochę ryzykowne. U mnie po wlaniu nic złego się nie działo.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 07 sty 2008, 01:52

mar0z pisze:ale słyszałem, że takie uszczelniacze mogą zalepić chłodnicę, czyli jest to trochę ryzykowne.
nie wiem czy ma to zwiazek z uszczelniaczem do ukladow ale stosowalem taki bo niechcacy uszkodzilem chlodnice i byla mala dziurka, uszcelniacz pomogl ale po ok 4 miesiacach zaczel mi uciekac plyn na laczeniu boku chlodnicy z radiatorem i auto troszke sie grzalo :-( , po wyjeciu chlodnicy okazalo sie ze owy plastikowy jej bok jest pekniety tak jakby cisnienie go rozepchlo :-/ , ponadto nowa chlodnica jest ok 3 razy lzejsze od starej :-P. Po przyjrzeniu sie starej wywniioskowalem ze jest ona czesciowo niedrozna wiec mozna podejrzewac ze uszczelniacz ja zapchał albo z biegiem lat sie zapchala, nie wiem. Posiadam w swoim aucie chlodnice ktora nie ma w radiatorze rurek tylko cieniutkie plytki w ktorych jest plyn.

Awatar użytkownika
meno8877
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: meno8877 » 07 sty 2008, 16:59

Ja też nie radze lać żadnych uszczelniaczy zapcha chłodniczke i pół auta do rozbiórki albo marznięcie....co do temperatury i korka zbiorniczka wyrównawczego to ja na ciepłym silniku korka nieodkręce zapowietrze sie ale zeby młotkiem walić i nic?? temp mam 100 st.C oddałem do mechanika ale chciałbym zwrócic uwage: popatrzcie na chłodnice ja góre chłodnicy mam gorącą natomiast dól zimny podejżewam działanie owych uszczelniaczy przez co wiatrak sie nie włacza gdyz czujnik znajduje sie w dolnej czesci chłodnicy....u mnie do tego dochodzi uszczelka pod głowica i poniżej 97 temperatura niespadała dodam że termostat wymieniłem okazało sie że był dobry

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 07 sty 2008, 19:32

meno8877 pisze:popatrzcie na chłodnice ja góre chłodnicy mam gorącą natomiast dól zimny
czasami mam podobnie ale nie zawsze od czeg0o to zalezy nie wiem, no moze nie az zimny ale duzo chlodniejszy jest dol od gory czasem

Awatar użytkownika
meno8877
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: meno8877 » 07 sty 2008, 20:39

Słonik pisze:
meno8877 pisze:popatrzcie na chłodnice ja góre chłodnicy mam gorącą natomiast dól zimny
czasami mam podobnie ale nie zawsze od czeg0o to zalezy nie wiem, no moze nie az zimny ale duzo chlodniejszy jest dol od gory czasem
no zapewne w lecie ty albo ktoś dolewał zwykłej wody i chłodnica porostu kamienieje bądź tez jest to zasługa owych uszczelniaczy.Ma być różnica w temperaturze ale niewielka miedzy dolną częścią chłodnicy a górną

[ Dodano: 2008-01-07, 20:41 ]
A zapomniałem dodać że termostat ma też na to wpływ gdyż od niego zależy kiedy puścić na chłodnice płyn

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 07 sty 2008, 23:33

meno8877 pisze:
Słonik pisze:
no zapewne w lecie ty albo ktoś dolewał zwykłej wody i chłodnica porostu kamienieje bądź tez jest to zasługa owych uszczelniaczy.Ma być różnica w temperaturze ale niewielka miedzy dolną częścią chłodnicy a górną

[ Dodano: 2008-01-07, 20:41 ]
A zapomniałem dodać że termostat ma też na to wpływ gdyż od niego zależy kiedy puścić na chłodnice płyn
Jak juz wyzej napisalem, mam nowa chłodnice i termostat oraz korek zbiorniczka wyrownawczego. <mikolaj> u mnie to była droga impreza <osohozi> .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl