A ja stawialbym raczej na mechaników(co nie zmienia faktu że tarcza jest krzywa). Szacuneczek.grzesiek.sz pisze:Mam podobnie przy lekkim hamowaniu z prędkości powyżej 100 kierownica drga
najprawdopodobniej jest to pogięta tarcza hamulcowa skoro zawieszenie wymieniałeś
tarcza może się pogiąć gdy np wjedziesz jak jest gorąca w kałużę
[B4 1Z] Wibrowanie kierownicy podczas hamowania
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Byłem dziś u mechaników i okazało się że tarcze są ok przyczyną była nie wyważona opona, założyłem nówki zimówki jakieś 3tyś km temu i teraz się jedna z nich była źle wyważona mimo że wcześniej były wszystkie wyważane ale opona chyba musi się ułożyćbajan733 pisze:A ja stawialbym raczej na mechaników(co nie zmienia faktu że tarcza jest krzywa). Szacuneczek.grzesiek.sz pisze:Mam podobnie przy lekkim hamowaniu z prędkości powyżej 100 kierownica drga
najprawdopodobniej jest to pogięta tarcza hamulcowa skoro zawieszenie wymieniałeś
tarcza może się pogiąć gdy np wjedziesz jak jest gorąca w kałużę
Za 4 tyś km razem z wymianą oleju wymienię klocki hamulcowe bo będzie trzeba i jeśli będę miał problemy z wibrowaniem kierownicy to również i tarcze założę nowe
Najlepiej sprawdzić w jakimś zakładzie wyważenie opon nie kosztuje to dużo zanim zabierzemy się za tarcze itp.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
kolego przedstawie ci swoj przypadek wymienialem tercze dwa razy i zakazdym razem wichrowalo mi tarcze w koncu zrobilem tak zdjelem tarcze zaznaczajac ktora byla z ktorej strony i pojechalem do tokaza aby mi je przetoczyl i sprawdzil ktora jest krzywa i okazalo sie ze jest krzywa ta sprawej strony a ta z lewej jak nowka wiec szukalem przyczyny z prawej strony wymienilem uszczelniacze(aby sprawdzic czy tlok nie jest przyrdzewialy),prowadniczki zacisku wymienilem, a co do czego okazalo sie ze jest krzywa piasta kola po wymianie jak reka odjol tarcze smigaja i nie ma zadnego bicia na kierownicy .grzesiek.sz pisze:Wczoraj miałem okazję (jadąc A1) zauważyć że jednak wibrowanie kierownicy podczas hamowania nadal występuje
Wyważenie opony miało wpływ na to ale nie zlikwidowało problemu
niedługo wymienię tarcze i klocki i dam znać tarcze choć grube prawdopodobnie są krzywe
Dam znać po wymianie czy jest ok
zaznaczam ze przyczyna nie musi lezec i u ciebie w tej piascie ale mysle ze warto sprawdzic przed wymiana na nowe bo szkoda nowych tarcz
pozdrawiam
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
jak przetoczylem tarcze to mialem pewnosc ze sa proste zalozylem je i nowe klosci przykrecilem na 4 sroby.grzesiek.sz pisze:a jak sprawdzić czy piasty są proste ?
i podczas krecenia recznego w jednym miejscu stawiala nieduzy opor
i mozna tez zrobic tak zapalic silnik wrzucic jednynke i sie przyjrzec klockom czy sie nie ruszaja umnie sie ruszaly bardzo delikatnie, i tarcza byla nagrzana na jednej polowie a na drugiej zimna.
najlepiej to jest ze starymi tarczami podjechac do tokarza i niech sprawdzi ktora jest krzywa w ten sposob latwiej zlokalizowac z ktorej strony jest problem,u mnie zawsze krzywilo z prawej strony i wiedzialem z ktorej strony szukac przyczyny.
ale byc moze ze masz cienkie tarcze i je juz poklecilo z zuzycia ale jak kupisz nowe tarcze to zwroc na to uwage bo ja przez ta piaste wydalem 500 zl na 2 nowe komplety tarcz
pozdrawiam
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja mam podobny problem jednak drganie kierownicy wystepuje tylko niekiedy. tarcze wyglądaja dobrze, klocki również, koła wyważone, płyn zmieniony układ nie jest zapowietrzony . raz jak hamuje kierownica drga a jak po chwili hamuje drgań nie czuje. niekiedy drga cały czas a niekiedy nawet cały dzień nie czuje drgań. i co to może być?? gdyby to była wina tarcz lub klocków drgało by cały czas a tak to nie wiem co to może być...
czyzby nikt nie miał pomysłu co to może być?? <ok>
czyzby nikt nie miał pomysłu co to może być?? <ok>
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80
Wiele audic ma problemy z tym. Można pojechać i sprawdzić bicie na piaście bez i z tarczą. coś takiego http://www.mikoda.pl/public/porady.htm