Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Wibrowanie kierownicy podczas hamowania

bajan733
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bajan733 » 11 sty 2008, 01:01

grzesiek.sz pisze:Mam podobnie przy lekkim hamowaniu z prędkości powyżej 100 kierownica drga
najprawdopodobniej jest to pogięta tarcza hamulcowa skoro zawieszenie wymieniałeś
tarcza może się pogiąć gdy np wjedziesz jak jest gorąca w kałużę
A ja stawialbym raczej na mechaników(co nie zmienia faktu że tarcza jest krzywa). Szacuneczek.

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 12 sty 2008, 13:30

bajan733 pisze:
grzesiek.sz pisze:Mam podobnie przy lekkim hamowaniu z prędkości powyżej 100 kierownica drga
najprawdopodobniej jest to pogięta tarcza hamulcowa skoro zawieszenie wymieniałeś
tarcza może się pogiąć gdy np wjedziesz jak jest gorąca w kałużę
A ja stawialbym raczej na mechaników(co nie zmienia faktu że tarcza jest krzywa). Szacuneczek.
Byłem dziś u mechaników i okazało się że tarcze są ok przyczyną była nie wyważona opona, założyłem nówki zimówki jakieś 3tyś km temu i teraz się jedna z nich była źle wyważona mimo że wcześniej były wszystkie wyważane ale opona chyba musi się ułożyć

Za 4 tyś km razem z wymianą oleju wymienię klocki hamulcowe bo będzie trzeba i jeśli będę miał problemy z wibrowaniem kierownicy to również i tarcze założę nowe

Najlepiej sprawdzić w jakimś zakładzie wyważenie opon nie kosztuje to dużo zanim zabierzemy się za tarcze itp.

bajan733
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bajan733 » 12 sty 2008, 21:27

No cóż i takie rzeczy się zdarzają(chociaż wibracje przy hamowaniu wydawałoby się daje jednoznaczną odpowiedź) człowiek całe życie się uczy i głupi umiera.Sorki dla panów mechaników i zwracam honor.

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 09 lut 2008, 17:56

Wczoraj miałem okazję (jadąc A1) zauważyć że jednak wibrowanie kierownicy podczas hamowania nadal występuje
Wyważenie opony miało wpływ na to ale nie zlikwidowało problemu
niedługo wymienię tarcze i klocki i dam znać tarcze choć grube prawdopodobnie są krzywe
Dam znać po wymianie czy jest ok

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 13 lut 2008, 18:43

grzesiek.sz pisze:Wczoraj miałem okazję (jadąc A1) zauważyć że jednak wibrowanie kierownicy podczas hamowania nadal występuje
Wyważenie opony miało wpływ na to ale nie zlikwidowało problemu
niedługo wymienię tarcze i klocki i dam znać tarcze choć grube prawdopodobnie są krzywe
Dam znać po wymianie czy jest ok
kolego przedstawie ci swoj przypadek wymienialem tercze dwa razy i zakazdym razem wichrowalo mi tarcze w koncu zrobilem tak zdjelem tarcze zaznaczajac ktora byla z ktorej strony i pojechalem do tokaza aby mi je przetoczyl i sprawdzil ktora jest krzywa i okazalo sie ze jest krzywa ta sprawej strony a ta z lewej jak nowka wiec szukalem przyczyny z prawej strony wymienilem uszczelniacze(aby sprawdzic czy tlok nie jest przyrdzewialy),prowadniczki zacisku wymienilem, a co do czego okazalo sie ze jest krzywa piasta kola po wymianie jak reka odjol tarcze smigaja i nie ma zadnego bicia na kierownicy .

zaznaczam ze przyczyna nie musi lezec i u ciebie w tej piascie ale mysle ze warto sprawdzic przed wymiana na nowe bo szkoda nowych tarcz :-P

pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 14 lut 2008, 08:17

a jak sprawdzić czy piasty są proste ?

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 14 lut 2008, 09:19

grzesiek.sz pisze:a jak sprawdzić czy piasty są proste ?
jak przetoczylem tarcze to mialem pewnosc ze sa proste zalozylem je i nowe klosci przykrecilem na 4 sroby.
i podczas krecenia recznego w jednym miejscu stawiala nieduzy opor
i mozna tez zrobic tak zapalic silnik wrzucic jednynke i sie przyjrzec klockom czy sie nie ruszaja umnie sie ruszaly bardzo delikatnie, i tarcza byla nagrzana na jednej polowie a na drugiej zimna.
najlepiej to jest ze starymi tarczami podjechac do tokarza i niech sprawdzi ktora jest krzywa w ten sposob latwiej zlokalizowac z ktorej strony jest problem,u mnie zawsze krzywilo z prawej strony i wiedzialem z ktorej strony szukac przyczyny.
ale byc moze ze masz cienkie tarcze i je juz poklecilo z zuzycia ale jak kupisz nowe tarcze to zwroc na to uwage bo ja przez ta piaste wydalem 500 zl na 2 nowe komplety tarcz :-/

pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 01 mar 2008, 12:37

Witam
Po 600km na nowych tarczach i klockach potwierdzam tezę że były to krzywe tarcze
klocki miałem już zjechane nadawały się do wymiany a za tarcze zapłaciłem 70zł sztuka
Problem z drganiami kierownicy zniknął

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 01 mar 2008, 14:33

ja mam podobny problem jednak drganie kierownicy wystepuje tylko niekiedy. tarcze wyglądaja dobrze, klocki również, koła wyważone, płyn zmieniony układ nie jest zapowietrzony . raz jak hamuje kierownica drga a jak po chwili hamuje drgań nie czuje. niekiedy drga cały czas a niekiedy nawet cały dzień nie czuje drgań. i co to może być?? gdyby to była wina tarcz lub klocków drgało by cały czas a tak to nie wiem co to może być...

czyzby nikt nie miał pomysłu co to może być?? <ok>

Awatar użytkownika
grzesiek.sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek.sz » 06 maja 2009, 20:52

Witam
Po roku od wymiany tarcz i przejechaniu ok 20 tyś km problem powrócił bicie na kierownicy podczas hamowania
czyżby tarcze się znów skrzywiły a może jednak piasta ?
na tarczach nie widać zużycia klocki też jeszcze ok nie chcę wymieniać dobrych tarcz na nowe żeby na jakiś czas mieć spokój

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 06 maja 2009, 21:16

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 06 maja 2009, 21:22

Wiele audic ma problemy z tym. Można pojechać i sprawdzić bicie na piaście bez i z tarczą. coś takiego http://www.mikoda.pl/public/porady.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl