Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Cieknący olej :(

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Krzysztof_Suliko [usunięt

[B4 ABK] Cieknący olej :(

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2008, 23:28

Witam.

Podczas wymiany końcówek drążka stabilizacyjnego zauważyłem dość duży wyciek oleju po lewej stronie silnika, patrząc na niego od dołu. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na wyciek z pod uszczelki miski olejowej, ale jak popatrzyłem w góre zobaczyłem zalaną olejem całą lewą trone silnika (za rozrusznikiem) Patrząc wyżej, zobaczyłem, ze olej cieknie z pod kolektora wydechowego. A dokładniej z jednej śruby. Co to może być. Z kąd w kolektorze wydechowym olej ? Czy jest coś obol kolektora wydechowego , z kąd może cieknąć olej ? Dodam jeszcze że uszczelka pod pokrywą zaworów wymieniona była 5mc temu.

Pozdr.
Krzysztof

qterek18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qterek18 » 17 lut 2008, 07:45

mniej wiecej z przodu silnika?....moze cieknie z symeringu z wałka rozrzadu w głowicy...bo raczej sruba z kolektora nie ma nic wspolnego z olejem..

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 17 lut 2008, 09:01

kolego nie przejmuj sie tym bardzo, ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie. Proponuję abys rozebrał odme silnika wyczyścił ją dokładnie i sprawdził wszystkie jej gumowe elementy. Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku. Najlepiej poczyść wszystko umyj silnik i dopiero staraj się dokładnie zaobserwować skąd dokładnie ten olej wypływa, ja stawiam na odme...

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 17 lut 2008, 09:13

A moze zacieka z kolektora ssacego.

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 17 lut 2008, 10:17

Darecki3037 pisze:Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku.
To samo mówił mechanik ze tak może być ...
Darecki3037 pisze: ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie.
U mnie niestety olej kapie, po nocy w garażu mam sporą kałuże oleju pod spodem :-(
Darecki3037 pisze:ja stawiam na odme...
W którym miejscu jest ta odma ? To jest taki plastikowy króciec przykręcony do bloku silnika ? Z niego odchodzi stalowa rurka fi. ok. 1cm i łaczy sie z grzybkiem na pokrywie zaworów ?

Awatar użytkownika
k44761
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: k44761 » 17 lut 2008, 12:35

Panowie a moze tak uszczelka pod glowica? Przeciez tam sa blisko krawedzi kanaly olejowe pod cisnieniem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl