Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 ABK] Cieknący olej :(

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Krzysztof_Suliko [usunięt

[B4 ABK] Cieknący olej :(

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2008, 23:28

Witam.

Podczas wymiany końcówek drążka stabilizacyjnego zauważyłem dość duży wyciek oleju po lewej stronie silnika, patrząc na niego od dołu. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na wyciek z pod uszczelki miski olejowej, ale jak popatrzyłem w góre zobaczyłem zalaną olejem całą lewą trone silnika (za rozrusznikiem) Patrząc wyżej, zobaczyłem, ze olej cieknie z pod kolektora wydechowego. A dokładniej z jednej śruby. Co to może być. Z kąd w kolektorze wydechowym olej ? Czy jest coś obol kolektora wydechowego , z kąd może cieknąć olej ? Dodam jeszcze że uszczelka pod pokrywą zaworów wymieniona była 5mc temu.

Pozdr.
Krzysztof

qterek18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qterek18 » 17 lut 2008, 07:45

mniej wiecej z przodu silnika?....moze cieknie z symeringu z wałka rozrzadu w głowicy...bo raczej sruba z kolektora nie ma nic wspolnego z olejem..

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 17 lut 2008, 09:01

kolego nie przejmuj sie tym bardzo, ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie. Proponuję abys rozebrał odme silnika wyczyścił ją dokładnie i sprawdził wszystkie jej gumowe elementy. Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku. Najlepiej poczyść wszystko umyj silnik i dopiero staraj się dokładnie zaobserwować skąd dokładnie ten olej wypływa, ja stawiam na odme...

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 17 lut 2008, 09:13

A moze zacieka z kolektora ssacego.

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 17 lut 2008, 10:17

Darecki3037 pisze:Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku.
To samo mówił mechanik ze tak może być ...
Darecki3037 pisze: ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie.
U mnie niestety olej kapie, po nocy w garażu mam sporą kałuże oleju pod spodem :-(
Darecki3037 pisze:ja stawiam na odme...
W którym miejscu jest ta odma ? To jest taki plastikowy króciec przykręcony do bloku silnika ? Z niego odchodzi stalowa rurka fi. ok. 1cm i łaczy sie z grzybkiem na pokrywie zaworów ?

Awatar użytkownika
k44761
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: k44761 » 17 lut 2008, 12:35

Panowie a moze tak uszczelka pod glowica? Przeciez tam sa blisko krawedzi kanaly olejowe pod cisnieniem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl