Witam.
Podczas wymiany końcówek drążka stabilizacyjnego zauważyłem dość duży wyciek oleju po lewej stronie silnika, patrząc na niego od dołu. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na wyciek z pod uszczelki miski olejowej, ale jak popatrzyłem w góre zobaczyłem zalaną olejem całą lewą trone silnika (za rozrusznikiem) Patrząc wyżej, zobaczyłem, ze olej cieknie z pod kolektora wydechowego. A dokładniej z jednej śruby. Co to może być. Z kąd w kolektorze wydechowym olej ? Czy jest coś obol kolektora wydechowego , z kąd może cieknąć olej ? Dodam jeszcze że uszczelka pod pokrywą zaworów wymieniona była 5mc temu.
Pozdr.
Krzysztof
[B4 ABK] Cieknący olej :(
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
kolego nie przejmuj sie tym bardzo, ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie. Proponuję abys rozebrał odme silnika wyczyścił ją dokładnie i sprawdził wszystkie jej gumowe elementy. Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku. Najlepiej poczyść wszystko umyj silnik i dopiero staraj się dokładnie zaobserwować skąd dokładnie ten olej wypływa, ja stawiam na odme...
To samo mówił mechanik ze tak może być ...Darecki3037 pisze:Sruba od kolektora z olejem silnika może mieć tyle wspólnego co jej otwór w głowicy możliwe że jest dowiercony na wylot do środka i ciśnienie silnika (sprężania nie ciś oleju!) powoduje wyciskanie po gwincie oleju i roszenie po bloku.
U mnie niestety olej kapie, po nocy w garażu mam sporą kałuże oleju pod spodemDarecki3037 pisze: ja równiez mam tam "wyciek" bo ciężko nazwać wyciekiem zroszoną powierzchnie i gdy olej nie kapie.
W którym miejscu jest ta odma ? To jest taki plastikowy króciec przykręcony do bloku silnika ? Z niego odchodzi stalowa rurka fi. ok. 1cm i łaczy sie z grzybkiem na pokrywie zaworów ?Darecki3037 pisze:ja stawiam na odme...