Układ automatycznego włączania świateł mijania
Układ automatycznego włączania świateł mijania
W sumie to może i na dział tjuning by się nadawało :mrgreen:
Jak wszyscy wiemy, miłościwie nam panujący Sejm wprowadził do ustawy Prawo o ruchu drogowym zapis o obowiązku jazdy z włączonymi światłami mijania/do jazdy dziennej przez cały rok. Co by o tym nie sądzić, trzeba się dostosować, żeby mandatu nie dostać.
Pomyślałem że fajnie by było miec tak, że światła same zapalałyby się po właczeniu silnika, tak 10-20s. póżniej żeby nie obciążać rownocześnie akumulatora rozrusznikiem i światłami.
Jak myslicie - czy da się taki pomysł zrealizować? Jeżeli tak to co byłoby do tego potrzebne?
Jak wszyscy wiemy, miłościwie nam panujący Sejm wprowadził do ustawy Prawo o ruchu drogowym zapis o obowiązku jazdy z włączonymi światłami mijania/do jazdy dziennej przez cały rok. Co by o tym nie sądzić, trzeba się dostosować, żeby mandatu nie dostać.
Pomyślałem że fajnie by było miec tak, że światła same zapalałyby się po właczeniu silnika, tak 10-20s. póżniej żeby nie obciążać rownocześnie akumulatora rozrusznikiem i światłami.
Jak myslicie - czy da się taki pomysł zrealizować? Jeżeli tak to co byłoby do tego potrzebne?
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę mu podesłać opracowany we własnym zakresie układ dźwiękowego przypominania o konieczności włączenia i wyłączenia świateł. Układ przez zimę dobrze sprawdził się w Audi mojego ojca. Brzęczyk działa w sytuacji gdy po przekręceniu kluczyka nie włączymy świateł, lub gdy po wyłaczeniu silnika zapomnimy wyłączyć światła.
rzeczywiście na allegro za 30zł można kupić sliczne czarne pudełeczko z 6 kalbelkami i instrukcją montażu. Jak znam życie zawartość pudełka jest warta 5zł a reszta to zysk sprzedawcy. przejdę się więc do najbliższego sklepu elektronicznego, zaopatrze się w przekaźnik o którym mówił cobra i coś sam zmontuję. Pozostaje tylko kwestia wyczajenia gdzie ten włącznik umieścić - wydaje mi sie ż gdzieś pod skrzynką z przekaźnikami...
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Panowie ja ten temat już przerabiałem.
Są to tzw przełączniki zima/lato. W sumie bardzo fajna sprawa z tym że tak jak wy piszecie włączał by światła po 10-20s to nie jest zbyt dobry pomysł... Z tego powodu że niech się komuś zdarzy że ma słaby akumulator i zacznie kręcić i silnik nie odpali a światła się już włączą... To dodatkowo go obciąża+rozładowywuje. Ja mam Przełącznik zima.lato/zmrok. Kupiłem go na allegro ale poddałem jego pomysł allegrowiczowi który mi go wyczarował. A więc mój włącznik podaje prąd na reflektory kiedy silnik się odpali i alternator przekroczy wartość bodajże 13,8V. Jest to o wiele bezpieczniejsze bo jak będę 9Niedaj Boże) kręcił przez 1min to światła się nie włączą:-) A dodatkowo mam jeszcze czujnik zmroku. Jak przestawię włącznik na lato to kiedy zrobi się ciemno/wjadę w tunel/las same się włączają światła. Moment włączania jest oczywiście regulowany. Dałem za to 35zł i jeżdżę już jakieś 6-7miechów zadowolony i bez zmartwień :mrgreen:
Są to tzw przełączniki zima/lato. W sumie bardzo fajna sprawa z tym że tak jak wy piszecie włączał by światła po 10-20s to nie jest zbyt dobry pomysł... Z tego powodu że niech się komuś zdarzy że ma słaby akumulator i zacznie kręcić i silnik nie odpali a światła się już włączą... To dodatkowo go obciąża+rozładowywuje. Ja mam Przełącznik zima.lato/zmrok. Kupiłem go na allegro ale poddałem jego pomysł allegrowiczowi który mi go wyczarował. A więc mój włącznik podaje prąd na reflektory kiedy silnik się odpali i alternator przekroczy wartość bodajże 13,8V. Jest to o wiele bezpieczniejsze bo jak będę 9Niedaj Boże) kręcił przez 1min to światła się nie włączą:-) A dodatkowo mam jeszcze czujnik zmroku. Jak przestawię włącznik na lato to kiedy zrobi się ciemno/wjadę w tunel/las same się włączają światła. Moment włączania jest oczywiście regulowany. Dałem za to 35zł i jeżdżę już jakieś 6-7miechów zadowolony i bez zmartwień :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Osobiście uważam , że najlepszy jest przypominacz dźwiękowy, który po włączeniu zapłonu przypomina o światłach mijania. Prosta konstrukcja , prosty montaż i nie osłabia akumulatora podczas uruchamiania silnika. Wszystkie inne bajerki mogą w każdej chwili zaszwankować i
możemy stracić światełka w najmniej oczekiwanym momencie ;)Pamiętajmy, że proste rozwiązania mają swoją zaletę - są niezawodne.
możemy stracić światełka w najmniej oczekiwanym momencie ;)Pamiętajmy, że proste rozwiązania mają swoją zaletę - są niezawodne.
Rozumiem, że włącza światła ale nie wyłącza, albo wyłącza z opóźnieniem. Bo co, jeśli wjedziesz w tunel, czy po prostu przyjdzie wieczór, światła się włączą i w trakcie jazdy czujnik zmierzchowy złapie jakieś intensywne światło (latarnia, reflektor innego samochodu, cokolwiek...) ?? Wyłączy światła na moment ?Oofol pisze: A dodatkowo mam jeszcze czujnik zmroku. Jak przestawię włącznik na lato to kiedy zrobi się ciemno/wjadę w tunel/las same się włączają światła. Moment włączania jest oczywiście regulowany. :mrgreen:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szczeże mówiąc to na "Zmroku" jeszcze nie jeżdziłem bo założyłem to pod koniec października a poza tym prawie zawsze jeździłem na światłach. Co do wyłączania to wyłącza z jakimś 2-3sekundowym opóźnieniem także jest to możliwe że na ułamek sekundy światła się wyłączą/migną.Maroo pisze:Rozumiem, że włącza światła ale nie wyłącza, albo wyłącza z opóźnieniem. Bo co, jeśli wjedziesz w tunel, czy po prostu przyjdzie wieczór, światła się włączą i w trakcie jazdy czujnik zmierzchowy złapie jakieś intensywne światło (latarnia, reflektor innego samochodu, cokolwiek...) ?? Wyłączy światła na moment ?Oofol pisze: A dodatkowo mam jeszcze czujnik zmroku. Jak przestawię włącznik na lato to kiedy zrobi się ciemno/wjadę w tunel/las same się włączają światła. Moment włączania jest oczywiście regulowany. :mrgreen:
W momencie kiedy całe to ustrojstwo by się teoretycznie popsuło istnieje zawsze możliwoś włączania świateł ręcznie tak jak bez tego włącznika - pstryczek ustawiasz w pozycję "wyłączone" (chć nawet nie trzeba) i działasz jak by tego nie było. Schemat jak znajde to postaram się tu umieścić.