[80 B4 2.0 ABK] Kontrolka miga...
[80 B4 2.0 ABK] Kontrolka miga...
Więc tak miga mi kontrolka ze przegrzewa mi sie silnik... wskazówka pokazuje mi 101 - 103 stopnie... a jak byłem u mechanika i mierzyli mi temperaturę silnika to ma od 87-90 ... duży obieg mi sie otwiera bo dolny wąż jest tak samo ciepły jak górny... gdzie mam szukać żeby wyeliminować ta migającą kontrolkę bo jakoś nie miło sie jeździ widząc jak miga
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Na wężu cieczy który wychodzi po lewej stronie silnika są obok siebie dwa czujniki cieczy. Niebieski podaje sygnał do komputera a biały na licznik. Jeżeli miga kontrolka w liczniku a masz temp. cieczy OK to bym sie skłaniał do wymiany czujnika koloru białego (3-pinowy) można jeszcze spróbować go przed wymianą wyczyścić z kamienia i osadu(jeżeli taki na nim jest).
Jeszcze mi wpadł taki pomysł. Na pewno jest regulacja (skalowanie) wskaźnika paliwa, może jest tez regulacja wskaźnika temp silnika?
Jeszcze mi wpadł taki pomysł. Na pewno jest regulacja (skalowanie) wskaźnika paliwa, może jest tez regulacja wskaźnika temp silnika?
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
jest regulacja wskaźnika temperatury silnika ale w tym przypadku wygląda na to że wskaźnik dostaje błędne sygnały z czujnika zawyżając wskazanie i dodatkowo zapala sie kontrolka przegrzania silnika, skłaniałbym sie do wymiany czujnika temperatury ( szary ) ewentualnie wypiąć wtyczkę i zapalić auto jeśli kontrolka będzie mrugać dalej to jest zwarcie w wiązce elektrycznej.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Kurde w którym miejscu bo nie kumam a licznik juz parę razy robierałem. A tak na marginesie to o jakich różnych sygnałach piszesz bo w/g mnie to po to są dwa czujniki aby jeden dawał sygnal na kompa a drugi na tablicę wskaźników. Moim zdaniem czujnik przekłamuje i jest do wymiany.Darecki3037 pisze:jest regulacja wskaźnika temperatury silnika
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Regulacja jest z tyłu zegarów. Jest tam takie małe, białe gniazdo z kwadratowym otworem ok. 1,5x1,5mm to jest właśnie pokrętło kalibracji wskaźnika. Ale jeśli zapala się kontrolka i dodatkowo załącza się brzęczyk to regulację wskaźnika zostawiłbym w spokoju i wymienił czujnik. Lubią sobie kłamać, zwłaszcza zamienniki (nawet nowe). Ta regulacja powoduje cofnięcie lub podniesienie wskazówki (napięcie lub zwolnienie "sprężyny" na której jest zawieszona wskazówka. Nie jest to regulacja elektryczna więc jeśli czujnik kłamie (jest zbyt "czuły") to mimo, że obniżymy wskazówkę to brzęczyk w dalszym ciągu będzie się załączał.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub