[80 B4 2.0 ABT Sedan] padające akumulatory
[80 B4 2.0 ABT Sedan] padające akumulatory
Witam koledzy! Mam problem z akumulatorem bo jak autko stoi pare dni w garażu i chce je odpalić to wogóle nie kręci... Niewiem co jest grane... Zmieniłem akumulator na nowy i jest to samo... Pomóżcie chłopaki jestem kompletnie zielony w temacie motoryzacji a już z prądem to zwłaszcza niepogadam... To mój pierwszy post i nie zjedzcie mnie bo szukałem po forum i jest o akumulatorach ale nic co by dotyczyło mojego problemu a licze na to że ktoś chętnie poprowadzi mnie przez tą ciężką dla mnie droge...
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Słabo coś Kolego szukałeś
viewtopic.php?t=10278
viewtopic.php?t=8043
A poza tym to napisz czy masz jakiś alarm, immobilizer, wzmak itp.
viewtopic.php?t=10278
viewtopic.php?t=8043
A poza tym to napisz czy masz jakiś alarm, immobilizer, wzmak itp.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
niewiem czy to ważne ale ostatnio jak sie rozładował akumulator to tak pikało pod maską w tym brzęczku od alarmu i po przekręceniu kluczyka w drzwiach centralka się otwierała i przez jakieś 10 sekund sie nie dało zamknąć z powrotem i odwrotnie jak po chwili zamknąłem to znowu trzeba było odczekać kilka sekund żeby móc otworzyć...
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
M@ziczkowski, Sprawdź pobór prądu spoczynkowego jak radzą koledzy wyżej. Zrób też próbę, o której pisze CzarekJ. Pompkę centralnego możesz odpiąć całkiem i jak przy odłączaniu tego grubego przewodu od alternatora dalej będzie mocno iskrzyć to na 99% regulator napięcia dostał przebicia. Jeśli tu jest wszystko ok. To proponuję amperomierz w łapki i mierząc prąd spoczynkowy akumulatora odpinaj poszczególne obwody. Jak prąd spoczynkowy znacząco spadnie po odpięciu któregoś obwodu to będziesz wiedział, który z nich jest winowajcą. Ale wydaje mi się, że skończy się na regulatorze napięcia albo pompce centralnego.
koszt 99 zł,a kupisz-www.conrad.pl-na stronie masz instrukcje o co w tym wszystkim chodzi. :->
Wisznia63 pisze:kup aktywator akumulatorowy-nie będziesz miał problemu.ja też to już przerabiałem.założenie 10 min-i błogi spokój.
Daj sobie spokój z tym aktywatorem. Na te konto kup sobie prostownik i będzie z tego lepszy pożytek. Nie dopuść do całkowitego rozładowania akumulatora w dłuższym okresie czasu. Nawet nowy akumulator nie wytrzyma tego zbyt długo i szybko się zasiarczy.
W takiej sytuacji jak u Ciebie doładowuj akumulator codziennie dopóki nie znajdziesz usterki.
prostownik mam także nie trzeba będzie... też mam mieszane uczucia co do tego aktywatora bo skoro nie montują w orginale to trzeba jak coś jest nie tak a ja mam zamiar wykryć i unicestwić usterke :mrgreen:
[ Dodano: 2008-03-28, 16:05 ]
wszystko wskazuje na to że coś jest nie tak z kondensatorem bo po jego zdemontowaniu pobór prądu wynosi 0,11 Ah czyli prawidłowo... ładuje akumulatorek do jutra i zobaczymy czy będzie trzymać...
[ Dodano: 2008-03-28, 16:05 ]
wszystko wskazuje na to że coś jest nie tak z kondensatorem bo po jego zdemontowaniu pobór prądu wynosi 0,11 Ah czyli prawidłowo... ładuje akumulatorek do jutra i zobaczymy czy będzie trzymać...