Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80/B4] Licznik z A4 / A6 do b4 1Z z pełnym FIS-em

Wszystko co związane z naprawami i modydikacjamy a nie pasujące do w/w
Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 27 kwie 2008, 22:25

<ok> wszystko pięknie, gratuluje. ale za taka kase to bym wolał sobie ringi kupić (juz kupiłem :mrgreen: ) i prawie na 2 aluski by bylo.

Route 66
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Route 66 » 27 kwie 2008, 23:42

piekny mod,gratulacje.Sam mysle od dawna nad wlozeniem takiego z FIS,ktory wspolpracuje z RNS-E.Jeszcze raz gratulacje <ok>

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 28 kwie 2008, 09:59

Dodałem dla porównania zdjęcia moich starych zegarów...

Kurka, niestety ni potrafię znaleźć schematu płytki i elementów w sieci... :-/

Ogólnie rozpiska i ilość elementów jest bardzo zbliżona do tych schematów:
Forum o rezaniu, na tej stronie są zdjęcia i opisy

Schemat przejściówki

Zdjęcie prototypu, moja ma podobne elementy
zdjęcie z drugiej strony

Stronka na której przedstawio rezanie, jednak ja mam inną płytkę...

postaram się dowiedzieć skąd mają tą płytkę, może dzięki temu dostane jakieś schematy i opisy... ;-)

jasiekddd pisze:<ok> wszystko pięknie, gratuluje. ale za taka kase to bym wolał sobie ringi kupić (juz kupiłem :mrgreen: ) i prawie na 2 aluski by bylo.
Ale widzisz, za tą kaskę mam:
Termometr który by kosztował 100 za wyświetlacz + 100 za czujnik.
Komputer za który musiałbym dać ok 400zł o ile w ogóle znajdę
więc wychodzi mi 600zł a tak mam o ładniej wyglądający i bardziej rozbudowany licznik za 200zł więcej i możliwość sprzedania starego za ok 300zł

Więc całość kosztowała mnie 150zł <piwo>
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2008, 10:58 przez morock, łącznie zmieniany 2 razy.

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 28 kwie 2008, 10:39

Efekt końcowy jest super. Gratulacje <ok> <ok>

noorbi

Post autor: noorbi » 28 kwie 2008, 22:12

Rzeczywiście fajnie wyszło, także zazdroszczę. Tylko ładnie wykończyć i będzie miodzio <ok>

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 28 kwie 2008, 22:24

morock pisze:jasiekddd napisał/a:
<ok> wszystko pięknie, gratuluje. ale za taka kase to bym wolał sobie ringi kupić (juz kupiłem :mrgreen: ) i prawie na 2 aluski by bylo.

Ale widzisz, za tą kaskę mam:
Termometr który by kosztował 100 za wyświetlacz + 100 za czujnik.
Komputer za który musiałbym dać ok 400zł o ile w ogóle znajdę
więc wychodzi mi 600zł a tak mam o ładniej wyglądający i bardziej rozbudowany licznik za 200zł więcej i możliwość sprzedania starego za ok 300zł

Więc całość kosztowała mnie 150zł <piwo>
<piwo> <piwo>

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 29 kwie 2008, 10:24

Pozostaje tylko wyprowadzenie przewodu od diagnostyki i prawidłowe zaprogramowanie licznika, te liczniki sa super w poprzedniej miałem taki licznik tylko że z 1/2 FIS-em

Awatar użytkownika
Deamon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Deamon » 29 kwie 2008, 21:47

fajnie sie to prezentuje . Ciekawy projekt i kapitalny efekt noca ale ja jednak wole ori.

Awatar użytkownika
Fubi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Fubi » 29 kwie 2008, 22:55

spoko efekt jest super <spoko> czekam na fotki jak wszystko dokończysz <spoko>

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 29 kwie 2008, 23:04

Bardzo się cieszę że modyfikacja przypadła Wam do gustu, jak na razie nie potrafię wygospodarować czasu aby dokończyć swoje dzieło, :-/ ale jak tylko trochę znajdę to na pewno opiszę co zrobiłem... :-)

jeszcze raz dzięki za wsparcie ;-)

[ Dodano: 2008-07-09, 13:09 ]
Licznik już jest przerobiony za pomocą VAG-a na TDI,
obrotościomierz pokazuje już spoko, no niestety muszę poszukać skali, ponieważ ta jest z benzyniaka :-/

o dziwo komputer zaczął po tej pokazywać dobre spalanie... testowałem na sporej liczbie kilometrów i wychodziło idealnie :-D :mrgreen:

zamontowałem także już termometr na zewnątrz i także mogę stwierdzić że pokazuje dobrze :)

niestety z obrazkiem na którym jest pokazane które dzwi są otwarte dalej jest problem bo sygnał jest po szynie can

także paliwo dale zostało w drugą stronę, ale się do tego przyzwyczaiłem... jednak jak bede miał czas to się tym zajmę :)

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 13 wrz 2009, 12:27

Koledzy odświeżam temat. Czy ktoś coś wie na temat przejściówki sygnałów jak na zdjęciach. Czyli czy takie coś jest do kupienia gotowe czy trzeba jednak robić samemu według schematu.

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 14 wrz 2009, 15:50

Niestety nie można kupić gotowej :-/ Próbowałem dociec skąd ten facet miał schemat, jednak to było już spory czas temu i nie pamięta. Płytkę i tak przerabiał mu elektronik. :-/

Niestety jest z tym sporo pracy, jednak koszt zrobienia takiej płytki jest mały, gniazda pasują od złączek komputerowych, przejściówki z taśm od dysków, reszta to tranzystorki i rezystorki ;-)

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 14 wrz 2009, 22:47

Schemat mam takiej płytki ale myślałem że uda się uciec od tej czasochłonnej pracy. No nic trudno będę robić od podstaw.

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 16 wrz 2009, 16:54

Arczizioom nawet po zrobieniu myślę że nie ominie Cię kilka przeróbek. Ważne abyś dostał odpowiedni schemat dobrany do licznika, bo niestety jest różnica pomiędzy licznikiem z pełnym a 1/2 fisa, między przedliftowym a poliftowym, z cyfrowym zegarkiem a analogowym. :-/

jakbyś miał jakieś nowsze schematy to zamieść na forum, być może przydadzą się komuś...

14.09.2009

Wreszcie znalazłem czas na zrezanie joy-a sterującego komputerem pokładowym, składał się on z 3 przycisków: góra, dół oraz reset. umieściłem go w dźwigni wycieraczek, tak jak oryginalnie. przyciski to 2 switche 9,5 mm umieszczone na płytce uniwersalnej na skraju przełącznika oraz reset (switch 13 mm spiłowany o 2 mm) na środku tak aby nie przeszkadzał przy przełączaniu:

niestety zdjęcia robione telefonem:
Obrazek Obrazek

efekt:
Stary:
Obrazek

nowy:
Obrazek

Awatar użytkownika
prezes.pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: prezes.pl » 17 wrz 2009, 23:06

morock tez planowalem zakladac u siebie ten licznik powiedz mi tylko jak poradziles sobie z czujnikiem oleju? jest na starych od 80 czy nowy? do tego jak ze wskazaniami temperetury? i jak paliwo idzie w druga strone to czy dobrze czy mocno przeklamuje? jak masz z oswietleniem? w tych poliftowych jest fotodioda i reszta podzespolow tez przygasa?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl