[80/B4] Licznik z A4 / A6 do b4 1Z z pełnym FIS-em
Dodałem dla porównania zdjęcia moich starych zegarów...
Kurka, niestety ni potrafię znaleźć schematu płytki i elementów w sieci...
Ogólnie rozpiska i ilość elementów jest bardzo zbliżona do tych schematów:
Forum o rezaniu, na tej stronie są zdjęcia i opisy
Schemat przejściówki
Zdjęcie prototypu, moja ma podobne elementy
zdjęcie z drugiej strony
Stronka na której przedstawio rezanie, jednak ja mam inną płytkę...
postaram się dowiedzieć skąd mają tą płytkę, może dzięki temu dostane jakieś schematy i opisy...
Termometr który by kosztował 100 za wyświetlacz + 100 za czujnik.
Komputer za który musiałbym dać ok 400zł o ile w ogóle znajdę
więc wychodzi mi 600zł a tak mam o ładniej wyglądający i bardziej rozbudowany licznik za 200zł więcej i możliwość sprzedania starego za ok 300zł
Więc całość kosztowała mnie 150zł
Kurka, niestety ni potrafię znaleźć schematu płytki i elementów w sieci...
Ogólnie rozpiska i ilość elementów jest bardzo zbliżona do tych schematów:
Forum o rezaniu, na tej stronie są zdjęcia i opisy
Schemat przejściówki
Zdjęcie prototypu, moja ma podobne elementy
zdjęcie z drugiej strony
Stronka na której przedstawio rezanie, jednak ja mam inną płytkę...
postaram się dowiedzieć skąd mają tą płytkę, może dzięki temu dostane jakieś schematy i opisy...
Ale widzisz, za tą kaskę mam:jasiekddd pisze:<ok> wszystko pięknie, gratuluje. ale za taka kase to bym wolał sobie ringi kupić (juz kupiłem :mrgreen: ) i prawie na 2 aluski by bylo.
więc wychodzi mi 600zł a tak mam o ładniej wyglądający i bardziej rozbudowany licznik za 200zł więcej i możliwość sprzedania starego za ok 300zł
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2008, 10:58 przez morock, łącznie zmieniany 2 razy.
morock pisze:jasiekddd napisał/a:
<ok> wszystko pięknie, gratuluje. ale za taka kase to bym wolał sobie ringi kupić (juz kupiłem :mrgreen: ) i prawie na 2 aluski by bylo.
Ale widzisz, za tą kaskę mam:
Bardzo się cieszę że modyfikacja przypadła Wam do gustu, jak na razie nie potrafię wygospodarować czasu aby dokończyć swoje dzieło, ale jak tylko trochę znajdę to na pewno opiszę co zrobiłem...
jeszcze raz dzięki za wsparcie
[ Dodano: 2008-07-09, 13:09 ]
Licznik już jest przerobiony za pomocą VAG-a na TDI,
obrotościomierz pokazuje już spoko, no niestety muszę poszukać skali, ponieważ ta jest z benzyniaka
o dziwo komputer zaczął po tej pokazywać dobre spalanie... testowałem na sporej liczbie kilometrów i wychodziło idealnie :mrgreen:
zamontowałem także już termometr na zewnątrz i także mogę stwierdzić że pokazuje dobrze
niestety z obrazkiem na którym jest pokazane które dzwi są otwarte dalej jest problem bo sygnał jest po szynie can
także paliwo dale zostało w drugą stronę, ale się do tego przyzwyczaiłem... jednak jak bede miał czas to się tym zajmę
jeszcze raz dzięki za wsparcie
[ Dodano: 2008-07-09, 13:09 ]
Licznik już jest przerobiony za pomocą VAG-a na TDI,
obrotościomierz pokazuje już spoko, no niestety muszę poszukać skali, ponieważ ta jest z benzyniaka
o dziwo komputer zaczął po tej pokazywać dobre spalanie... testowałem na sporej liczbie kilometrów i wychodziło idealnie :mrgreen:
zamontowałem także już termometr na zewnątrz i także mogę stwierdzić że pokazuje dobrze
niestety z obrazkiem na którym jest pokazane które dzwi są otwarte dalej jest problem bo sygnał jest po szynie can
także paliwo dale zostało w drugą stronę, ale się do tego przyzwyczaiłem... jednak jak bede miał czas to się tym zajmę
Niestety nie można kupić gotowej Próbowałem dociec skąd ten facet miał schemat, jednak to było już spory czas temu i nie pamięta. Płytkę i tak przerabiał mu elektronik.
Niestety jest z tym sporo pracy, jednak koszt zrobienia takiej płytki jest mały, gniazda pasują od złączek komputerowych, przejściówki z taśm od dysków, reszta to tranzystorki i rezystorki
Niestety jest z tym sporo pracy, jednak koszt zrobienia takiej płytki jest mały, gniazda pasują od złączek komputerowych, przejściówki z taśm od dysków, reszta to tranzystorki i rezystorki
Arczizioom nawet po zrobieniu myślę że nie ominie Cię kilka przeróbek. Ważne abyś dostał odpowiedni schemat dobrany do licznika, bo niestety jest różnica pomiędzy licznikiem z pełnym a 1/2 fisa, między przedliftowym a poliftowym, z cyfrowym zegarkiem a analogowym.
jakbyś miał jakieś nowsze schematy to zamieść na forum, być może przydadzą się komuś...
14.09.2009
Wreszcie znalazłem czas na zrezanie joy-a sterującego komputerem pokładowym, składał się on z 3 przycisków: góra, dół oraz reset. umieściłem go w dźwigni wycieraczek, tak jak oryginalnie. przyciski to 2 switche 9,5 mm umieszczone na płytce uniwersalnej na skraju przełącznika oraz reset (switch 13 mm spiłowany o 2 mm) na środku tak aby nie przeszkadzał przy przełączaniu:
niestety zdjęcia robione telefonem:
efekt:
Stary:
nowy:
jakbyś miał jakieś nowsze schematy to zamieść na forum, być może przydadzą się komuś...
14.09.2009
Wreszcie znalazłem czas na zrezanie joy-a sterującego komputerem pokładowym, składał się on z 3 przycisków: góra, dół oraz reset. umieściłem go w dźwigni wycieraczek, tak jak oryginalnie. przyciski to 2 switche 9,5 mm umieszczone na płytce uniwersalnej na skraju przełącznika oraz reset (switch 13 mm spiłowany o 2 mm) na środku tak aby nie przeszkadzał przy przełączaniu:
niestety zdjęcia robione telefonem:
efekt:
Stary:
nowy:
morock tez planowalem zakladac u siebie ten licznik powiedz mi tylko jak poradziles sobie z czujnikiem oleju? jest na starych od 80 czy nowy? do tego jak ze wskazaniami temperetury? i jak paliwo idzie w druga strone to czy dobrze czy mocno przeklamuje? jak masz z oswietleniem? w tych poliftowych jest fotodioda i reszta podzespolow tez przygasa?