Witam
Po przeczytaniu paru postów z tego działu wzięło mnie na popatrzenie pod machę...
Znalazłem kilka rzeczy (silnik i takie tam ... <ok> )
Oczywistą modyfikacją na "pierwszy raz" jest przekręcenie pina w LDA...
Niestety wnioskuję że muszę dokupić "górę" do LDA bo to płaskie to zaślepka, tak??
Przy pompie jest jeszcze czujnik(ten element na samej górze) który załącza się przy wciśnięciu pedału gazu - do czego to to??? mam jakiś komputer czy co??
Pompa jest świeżo po regeneracji więc nie chce nic popsuć <urodziny> i niepotrzebnie rozkręcać...
Znalazłem też tzw turbiączkę <ok> . Po lewej stronie na dole znalazłem WG (caaaaałe w czarnym-brudzącym) i wiem że ma to za zadanie sterować upustem spalin - regulacja ciśnienia turbosprężarki.
Pytanie brzmi do czego w takim razie jest ten czujnik z którego wychodzi rurka w pancerzyku(na zdięciu).
Rurka przechodzi dalej do takiego dziwnego czegoś ;-D - co to to jest ??
Poprzedni właściciel uciął kabelek od tego czegoś(ślady chamskiego cięcia w gumowym pancerzu wtyczki).
Czarny wąż z tego czegoś idzie dalej do takiej "puszki"(fachowo ) na której jest zbiornik do płynu hamulcowego...
Suma sumarum chciałem zwiększyć parcie turbociśnieniówki, zwiększyć dawkę paliwa na pompie i BOOST pin trza dołożyć.
DZięki z GÓry za wyjaśnienie
Turbawka to KKK K14.
Czy odkręcenie turbiny od bloku silnika, wyczyszczenie(z zewnątrz) i monatarz wiąże się z wizytą u SPECJOLOGA czy można to zrobić samemu...
Jak ewentualnie przeczyścić WestGate... bo chyba jest zapchany...
[B4 1.9TD AZZ]co to za elementy ??
[B4 1.9TD AZZ]co to za elementy ??
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 01:22 przez junglist, łącznie zmieniany 1 raz.
przyznam ze nie widzoialem tego silnika na zywo jeszcze ale na 1 zdj masz takie jakby sterowanie dawką na wolnych obrotach po puszczeniu nogi z gazu które jakby obcina zbędną dawke paliwa.
na 2 zdjęciu chyba ci chodzi o zawór EGR o ile dobrze cie rozumie a na 3 to jest chyba N75 choć nie jestem pewny ja to w AAZecie wygląda
jak sie myle niech mnie ktoś poprawi
na 2 zdjęciu chyba ci chodzi o zawór EGR o ile dobrze cie rozumie a na 3 to jest chyba N75 choć nie jestem pewny ja to w AAZecie wygląda
jak sie myle niech mnie ktoś poprawi
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Pierwsza fota ograniczenie dawki... Druga Fota zawór recyrkulacji spalin EGR czyli tak jak pisze kolega kyjo
[ Dodano: 2008-05-29, 08:16 ]
No to juz poprawiamkyjo pisze:jak sie myle niech mnie ktoś poprawi
A trzecia fota jest to elektorzawór N18 sterujacy zaworem na kolektorze (czyli w skrócie jest to sterowanie EGRa)... W AAZecie nie ma zaworu N75.kyjo pisze:a na 3 to jest chyba N75 choć nie jestem pewny ja to w AAZecie wygląda
[ Dodano: 2008-05-29, 08:16 ]
Masz rodzaj pompy bez LDA i chociaz raz w rzyciu taka widzialem na zywo w AAZecie to watpie aby byla mozliwosc załozenia LDA, bo przeciez cala pompa pracuje na innej zasadzie... chyba ze jak odkrecisz góre i bedizesz mial płaski czpień to wtedy mozna próbować.junglist pisze:Niestety wnioskuję że muszę dokupić "górę" do LDA bo to płaskie to zaślepka, tak??
junglist, jesli masz troszke pojecia o grzebaniu w aucie to dasz sobie spokojnie rade ze zdjeciuem turbawki
pamietac trzeba po jej zalozeniu zebykrecic silnikiem bez odpalania (odlaczyc zawor odcinajacy) przez dluzsza chwile zeby pompa oleju napompowala olej do turbiny
a jesli chcesz sie bawic swoim AAZtem to zajrzyj na forum.vwgolf.pl tam masz bardzo duzo napisane na temat modow w AAZ ktore pozwalaja przekroczyc 100 KM
pamietac trzeba po jej zalozeniu zebykrecic silnikiem bez odpalania (odlaczyc zawor odcinajacy) przez dluzsza chwile zeby pompa oleju napompowala olej do turbiny
a jesli chcesz sie bawic swoim AAZtem to zajrzyj na forum.vwgolf.pl tam masz bardzo duzo napisane na temat modow w AAZ ktore pozwalaja przekroczyc 100 KM
rozkręciłem pompę i .................... dupa... komora gdzie jest boostpin jest pusta, bez żadnych wlotów. czyli pompa byłaby do wymiany...
żal mi troche teraz jej wymeniać bo dopiero po regeneracji ;/;/;/;/ żaL
AHA ostatnio założyłem wskaźnik BOOST:
http://pl.youtube.com/watch?v=NbXOBNXZFCQ
żal mi troche teraz jej wymeniać bo dopiero po regeneracji ;/;/;/;/ żaL
AHA ostatnio założyłem wskaźnik BOOST:
http://pl.youtube.com/watch?v=NbXOBNXZFCQ