[AUDI B4 AAZ] Nie działa ręczny na prawym kole
[AUDI B4 AAZ] Nie działa ręczny na prawym kole
Witam! z góry przepraszam za otworzenie nowego tematu ale w żadnym innych nie dowiedziałem się co z moim hamulcem. Nie działa ręczny na prawej stronie, a hamulec nożny działa normalnie. Na początku widzieliśmy że linka zapieczona, została zmieniona na nową ale problem jak był tak jest ręcznego dalej nie ma . I tu moje pytanie. Jeśli cięgno od ręcznego chodzi tak jak trzeba a ręcznego nie ma to co się mogło stać? We wszystkich innych tematach opisana jest naprawa zacisku, ale czy jest sens skoro cięgno chodzi? proszę o szybką odpowiedź
-
- Forum Audi 80
Usterka znaleziona i usunięta Okazało się, że w tłoczku zaraz za segerem jest "metalowa blaszka"? ona pękła, jak ręczny "wkręcał" się w tłoczek to tylko kawałek i dalej chodziła cała ta tulejka co w tłoczku z gwintem jest. Prawdopodobna przyczyna jest taka że prowadnice w strzemionie były całe zapieczone ( tak zapieczone, że gdy chciałem je rozruszać to urwałem obie i musiałem strzemiono jeszcze kupić ) i zacisk wogóle na strzemionie nie chodził, zrąbało mi tarcze ( zerdzewiały od góry i od dołu i chwytały tylko lekko środkiem). Po wymianie tłoczka, strzemiona, klocków i tarcz jest wszystko git . Dziękuje wszystkim za pomoc
Ręczny blokuje
Witam wszystkich tu zaglądających,
mam inny problem ale też z ręcznym - w mojej 80-tce B3 rocznik 1991 kupionej we wrześniu 2007. W maju br została wymieniona kompletna linka ręcznego hamulca - stara była zapieczona i hamulec blokował. Po wymianie było wszystko OK. Dźwignia w kabinie do góry=auto stoi. Dźwignia na dół=auto zjeżdża po najmniejszej pochyłości nawet niezauważalnej okiem. Od maja przejechałem 400 km. Wczoraj musiałem przepchnąć auto w garażu o metr i czułem już że kiepsko się przesuwa. Popchnąłem go lekko w tył, lekko w przód i już wiadomo - ręczny nie odbija. Zaciągnąć na 2-3 ząbek dźwignię w kabinie - auto stoi jak wryte, opuścić na zero - czuć opór, nie toczy się tak jak zaraz po wymianie. Mechanik którego pytałem o ten przypadek, stwierdził: "panie, te 80-tki to one tak mają, zawsze w nich blokują ręczne, bo na tyle są zaciski a nie bębny jak w starszych modelach". Czy ten mechanik ma rację? Moją starą 80-tką z 1979 roku jeździłem 7 lat a kupiłem jak miała 14 lat i nie zmieniałem linek a ręczny chodził jak żyletka. Całe 7 lat. Co Wy na to?
Acha, nożny działa bez zarzutu.
Pozdrawiam
mam inny problem ale też z ręcznym - w mojej 80-tce B3 rocznik 1991 kupionej we wrześniu 2007. W maju br została wymieniona kompletna linka ręcznego hamulca - stara była zapieczona i hamulec blokował. Po wymianie było wszystko OK. Dźwignia w kabinie do góry=auto stoi. Dźwignia na dół=auto zjeżdża po najmniejszej pochyłości nawet niezauważalnej okiem. Od maja przejechałem 400 km. Wczoraj musiałem przepchnąć auto w garażu o metr i czułem już że kiepsko się przesuwa. Popchnąłem go lekko w tył, lekko w przód i już wiadomo - ręczny nie odbija. Zaciągnąć na 2-3 ząbek dźwignię w kabinie - auto stoi jak wryte, opuścić na zero - czuć opór, nie toczy się tak jak zaraz po wymianie. Mechanik którego pytałem o ten przypadek, stwierdził: "panie, te 80-tki to one tak mają, zawsze w nich blokują ręczne, bo na tyle są zaciski a nie bębny jak w starszych modelach". Czy ten mechanik ma rację? Moją starą 80-tką z 1979 roku jeździłem 7 lat a kupiłem jak miała 14 lat i nie zmieniałem linek a ręczny chodził jak żyletka. Całe 7 lat. Co Wy na to?
Acha, nożny działa bez zarzutu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lip 2008, 19:12 przez Audik80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Audik80, no niestety jeśli z tyłu masz tarcze, a nie bębny to zdarza się to dość często. Wleź pod auto i zobacz czy w okolicy dźwigni, którą porusza linka ręcznego nie ma przecieku. Jeśli nie to możesz próbować reanimować zacisk. Musisz go zdjąć, rozebrać, wyczyścić, powymieniać wszelkie gumki i złożyć z powrotem. Dzięki temu będziesz miał spokój na jakiś czas.
Dziękuję ~Danek za odpowiedź. Ale....Danek pisze:możesz próbować reanimować zacisk. Musisz go zdjąć, rozebrać, wyczyścić, powymieniać wszelkie gumki i złożyć z powrotem.
Przy wymianie linek ręcznego oba zaciski zostały rozebrane, przepłukane, gumki wymienione,
słowem robota na medal. Nie robiłem tego osobiście, tylko mechanik w warsztacie moto.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Widocznie nie zrobił tego wystarczająco rzetelnie albo zaciski mają już dość mocno wyrobioną oś i dość szybko wymagają ponownej interwencji, albo linka znowu się zapiekła. Zdejmij linkę z zacisku i sprawdź czy wystarczająco luźno się porusza oraz jak się zachowuje sam zacisk.Audik80 pisze:Przy wymianie linek ręcznego oba zaciski zostały rozebrane, przepłukane, gumki wymienione,
słowem robota na medal. Nie robiłem tego osobiście, tylko mechanik w warsztacie moto.
Jutro mechanik ma oddać autko i powiedzieć co było.
Wiadomo już, że "trzyma" tylko prawy zacisk.
Czy są w sprzedaży komplety uszczelek gumowych do zacisków?
Bo poprzednim razem jednak nie były wymienione, bo wyglądały na dobre.
Może dobrze byłoby je wymienić?
Wiadomo już, że "trzyma" tylko prawy zacisk.
Czy są w sprzedaży komplety uszczelek gumowych do zacisków?
Bo poprzednim razem jednak nie były wymienione, bo wyglądały na dobre.
Może dobrze byłoby je wymienić?