myszon90 pisze: Nie rozumiem skąd ten kult zagranicznie nazywających się części, skąd twierdzenie, że filtr mann-a jest lepszy od filtrona
W czym Man jest lepszy od Filtrona tego niestety nie wiem, wiem natomiast jedno, że przy wymianie oleju założyłem filtr z Sędziszowa, i na wolnych obrotach czasami zaświecała się kontrolka oleju, czego przed wymianą oleju nie miało miejsca. Dokładnie taki sam przypadek miał kolega w swoim dieselu, a winnym tej sytuacji był filtr oleju. Po takich doświadczeniach zakładam tylko Knechta lub Mana i żadnych problemów ze smarowaniem nie mam, a kontrolka smarowania na zimnym silniku (nie zależnie ile dni stoi nieodpalany) gaśnie mi po około 1s. Twierdzenie, że kontrolka smarowania ma gasnąć po około 5 s jest dla mnie śmieszne (dziwię się, że takie rzeczy mechanicy opowiadają) choćby z tego powodu, że gazy spalinowe napędzają wirnik turbiny, który zaczyna się kręcić zaraz po odpaleniu prawdzie nie jest to jakaś zawrotna prędkość i wirnik nie jest całkowicie suchy, ale zawsze jest to zwiększone zużycie łożyska ślizgowego i wirnika, nie wspominając o reszcie podzespołów silnika.