Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 sedan] Odnowa lakieru i uzupełnianie braków.

jotung
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 sedan] Odnowa lakieru i uzupełnianie braków.

Post autor: jotung » 31 lip 2008, 08:38

Pytanie: jak najlepiej doprowadzić stary lakier samochodu do przyzwoitego stanu biorąc pod uwagę że samochód stał sporo czasu i słońce zrobiło swoje? Poza tym jest troche braków typu: Otarcia, rysy do blachy, różne odcienie koloru( czerwieni ) na różnych częściach karoserii, a to wszystko mimo iż samochód nie był rozbity a jego najpoważniejszą stłuczką było otarcie na parkingu???
Z góry dzięki za informacje w jaki sposób to naprawić i jakich środków użyć:-)

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 31 lip 2008, 08:54

raczej kompletne malowanie i gruby wydatek :-/ - też mam parę rys co mnie bardzo drażnią :evil:

Brick

Post autor: Brick » 31 lip 2008, 10:05

Skąd inne odcienie koloru jak nie był po wypadku, a tylko otarcie na parkingu ?
Na zmatowiały lakier - polerowanie.
Na otarcia, duże rysy i inne odcienie to niestety malowanie.

Jeżeli rysy nie są duże i głębokie to można je delikatnie pędzelkiem zamalować a potem pastą polerską wyrównać z resztą lakieru. Ja tak u siebie robiłem.
Jeżeli nie jest to na środku maski tylko gdzieś w dolnych częściach to właściwie nie widać tych zaprawek.

Problem jest z dobraniem koloru, ja mam czarny i idealnie podszedł mi lakier do paznokci firmy inglot ;) W lakierach do paznokci jest spory wybór kolorów, tylko oczywiście nie z perłowych.
Takie zaprawki to kosmetyka, jeżeli sama blacha jest podrapana (ocynk) to nie zabezpieczy to przed korozją.

Malowanie to wydatek rzędu 300-500 zł za element.

jotung
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jotung » 31 lip 2008, 10:42

Różne odcienie koloru biorą się stąd , że zderzaki a karoseria zrobione są z innych materiałów. Poza tym samochód dużo stał na słońcu i pod gołym niebem, w nierównomiernie nasłonecznionym miejscu, no i oczywiście wpływ warunków atmosferycznych, i stąd wzieły się te różne odcienie:(. Jego poprzedni właściciel nie dbał o wygląd zewnętrzny, tylko o stan techniczny.
Dzięki za rady:)

Awatar użytkownika
pafko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pafko » 31 lip 2008, 14:03

Polecam preperaty firmy CARVALET. Polerka pastą średnio- i drobnoziarnistą,a na koniec mleczko.Do dostania na alledrogo.Na próbę spróbowałem zatrzeć pastą drobnoziarnistą zarysowania na drzwiach i pod klamką /lakier srebrny metalik/.Efekt...?Zarąbisty :-D Pod koniec sierpnia /po urlopie/ będę polerować autko razem z kolegą /tysz ma audika/.Jak zdrówko pozwoli,to zrobię relację z postępu prac :lol:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 lip 2008, 15:42

Papier ścierny na wodę 2500 + pasta G3 + polerka mechaniczna i nic więcej nie trzeba by odświeżyć zmatowiały lakier.

noorbi

Post autor: noorbi » 31 lip 2008, 21:37

AUDI_A6 pisze:Papier ścierny na wodę 2500 + pasta G3 + polerka mechaniczna i nic więcej nie trzeba by odświeżyć zmatowiały lakier.
dokładnie :!:

Na rysy także pomoże. Niestety te najbardziej głębokie oraz te do blachy trzeba pomalować :-/

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 31 lip 2008, 22:58

jeżeli był by tylko zmatowiały lakier to polerka pomorze ale przy głębokich rysach trzeba niestety szpachlować i malować cały element :-/

ace
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ace » 01 sie 2008, 17:14

Proponuję zrobić poprawki u lakiernika i polerka całego auta powinna poprawić wygląd autka <ok>

szkodnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szkodnik » 03 sie 2008, 11:53

Troszke z innej beczki ale może jednak ... Oddałem autko do lakiernika, mialem do naprawy tylne nadkole. Po odebraniu samochodu z warsztatu zauwazyłem ze kolor nowo pomalowanego elementu jest ciemniejszy od oryginalnego. Nie jestem expertem w tych sprawach ale uwazam ze kolor powinien byc taki sam. Nr. lakieru spisywał z kartki ktora znajduje sie z tylu gdzie kolo zapasowe.
Jak myślicie składać reklamacje czy to tak ma być ???

Pozdrawiam i sory za podpiecie sie pod temat.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 03 sie 2008, 19:01

jeśli dorobił lakier taki jak z kartki to ma prawo być ciemniejszy.lakier po kilku latach blednie i to normalna rzecz.jak nie dobrał komputerowo do takiego odcieniu jaki masz teraz to bedzie ciemniejszy...kumpel jak dorabiał lakier do ibizy oddał do zakładu gdzie dorabiają lakier klapke od wlewu paliwa i po dwuch dniach dlai mu identyczny lakier jak na tej klapce załadowany w sprey...

noorbi

Post autor: noorbi » 03 sie 2008, 22:40

szkodnik pisze:Jak myślicie składać reklamacje czy to tak ma być ???
powinien dobrać lakier z auta, nie z kartki, teraz możesz tylko zrobić polerkę reszty auta to odcienie wyrównają się.

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 04 sie 2008, 13:28

noorbi jakim cudem się zrównają jak autko ma 15 lat to lakier już ma znaczącą różnicę w odcieniu między tym co było jak fabryka pomalowała a tym co jest teraz. moim zdaniem ciężko będzie teraz zrobić aby kolory się zrównały :-(

noorbi

Post autor: noorbi » 04 sie 2008, 13:33

misiek440, przede wszystkim zależy jaki to kolor. Po polerce mechanicznej stary, zmatowiały lakier odzyska sporo blasku i będzie bardziej podobny do tego nowego.
To jedyne wyjście aby doprowadzić auto do normalnego wyglądu.

I wcale nie powiedziałem że na pewno wyjdzie jak trzeba, to zależy od tego jak bardzo zmatowiały i wyblaknięty jest stary lakier. Nie mówiłem że będzie łatwo.

szkodnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szkodnik » 04 sie 2008, 21:36

noorbi pisze:
szkodnik pisze:Jak myślicie składać reklamacje czy to tak ma być ???
powinien dobrać lakier z auta, nie z kartki, teraz możesz tylko zrobić polerkę reszty auta to odcienie wyrównają się.
W sumie wasze wypowiedzi pokrywaja sie z wypowiedziami moich znajomych!!!
jednak pytanko!!! Jakich preparatów użyć aby odzyskać zbliżoną barwe starego lakieru???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl