[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
witam, karzdy producent aut podaje specyfikację olejów na jakich to mogą jeździć poszczególne auta, jesli chodzi o vw audi to o ile mi sie dobrze zdaje to powinno sie używać olejów o specyfikacji ACEA A3/B3 API CF MB 229.1 VW 505 00 np. Castrol agnatec Diesel 10W-40, pozdrawiam i życzę szerokiej drogi
- Bzymek
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jaki olej do tdi 95'
Szanowni Kierowcy!!!
Jestem właścicielem AVANTA tdi 95', mam pytanie odnośnie oleju a mianowicie nie wiem jakiego oleju używał poprzedni właściciel - Niemiec, dokumentacji nie posiadam także... jaki olej powiniennem wlac?
dziękuję i pozdrawiam
Jestem właścicielem AVANTA tdi 95', mam pytanie odnośnie oleju a mianowicie nie wiem jakiego oleju używał poprzedni właściciel - Niemiec, dokumentacji nie posiadam także... jaki olej powiniennem wlac?
dziękuję i pozdrawiam
ja jeżdzę na CASTROL Magnatec Diesel 10W-40 B3 (półsyntetyk), mam silnik 1Z wcześniej miałem jakiś mineralny, i zmieniłem bez płukania itp. nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale żadnych oznak że coś złego się dzieje z silnikiem nie było. Z tego oleju jestem zadowolony, kontrolka się nie pali, silnik pracuje równo, zrobiłem już na nim 15 tyś i będę wymieniał na ten sam
Olej kupiłem na allegro:
http://www.allegro.pl/item404208636_olej_castrol_magnatec_10w_40_diesel_niemiecki_5l.html
Wydaje mi się że to uczciwa aukcja, cena super, wszystkie zabezpieczenia na bańce są nienaruszone.
co o tym myślicie??
Olej kupiłem na allegro:
http://www.allegro.pl/item404208636_olej_castrol_magnatec_10w_40_diesel_niemiecki_5l.html
Wydaje mi się że to uczciwa aukcja, cena super, wszystkie zabezpieczenia na bańce są nienaruszone.
co o tym myślicie??
-
- Forum Audi 80
Wczoraj zakupiłem Castrol magnetic 10w/40 diesel. Na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item417869156_ole ... ki_5l.html
zobaczymy jak będzie chodzić <ok>
a tak na marginesie zakupiłem filtr Denckermann-a podobno to dobra firma, prawda to??
zobaczymy jak będzie chodzić <ok>
a tak na marginesie zakupiłem filtr Denckermann-a podobno to dobra firma, prawda to??
-
- Forum Audi 80
myślałem ostatnimi czasy o zmianie na półsyntetyk po wypowiedziach na forum ale bałem się ze osady zostaną wypłukane co moze doprowadzić do zatarcia dlatego uznałem ze za duze ryzyko po 15 latach lania mineralnego zmieniać na półsyntetyk moze ktoś z was był w podobnej sytuacji i zmienił proszę o opinie
- DairoSilva5
- Forum Audi 80
ja zalałem teraz ten olej. zrobiłem na nim jakieś 5tyś km i jest ok. wcześniej lałem Castrola GTD Magnatec ale nie zauważyłem różnicy. Tak jak chodził tak chodzi no... moze ciut krócej kontrolka smarowania sie pali.pilocik69 pisze:A co myslicie o Motul 6100 Synergie "+" 10W-40 do 1Z. Jest to olej zalecany na stronie Motula? Czy ktos ma jakies doswiadczenia? Teraz wstyd sie przyznac mam Lotosa 10w-40
nie wiem po czym kolega stwierdzil ze olej z orlnu nadaje sie tylko do poloneza gdy supersemisyntetic 10W40 spelnia normy VW klasa i lepkosc taka jak mobilaromulus697 pisze:olej z orlenu jesst dobry do poloneza do vw i audi jest bardzo dobry mobil [samoregulacja nie klepie ] do tdi proponuje 10 w 40 . mineralny jest za słaby ,szkoda turbinykarol121 pisze:a co myślicie o olejach z orlenu :?: :?: np super semisynthetic 10w40 klasa jakosci oleju CF :?: taką samą ma lotos, mobil
Koledzy a co sadzicie o pomysle zalania silnika olejem 5W50 - syntetyk? Mam silnik po remoncie i wydaje mi sie ze bylby lepszy niz 10W40 szczególnie w niższych temperaturach. Bo tak na marginesie to producent zaleca olej 10W40 w temperaturach od -15 do +15 stopni Celsjusza a 5W50 w każdych temperaturach. Co sądzicie o zmianie? po remoncie przejechalem raptem ok 1500km wiec chyba nie jest jeszcze na to za pozno. Wszak silnik jest wyczyszczony z nagaru itp...