[80 B4 1Z 1.9TDI] Problem z turbiną
[80 B4 1Z 1.9TDI] Problem z turbiną
Witam drodzy koledzy
Ostatnio zdejmowałem przewód , który doprowadza powietrze do turbiny i zaciekawiło mnie ,ze sam wirnik posiada nieduży luz poprzeczny jaki i wzdłużny ... :shock: czy tak powinno być ???
A i jeszcze jedno pytanie ...czy turbina może się "pocić" w małym stopniu , czy nie powinno z niej ani kropli oleju wyciec , bo właśnie zauważyłem ,ze przewody są lekko zaoliwione....
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zdejmowałem przewód , który doprowadza powietrze do turbiny i zaciekawiło mnie ,ze sam wirnik posiada nieduży luz poprzeczny jaki i wzdłużny ... :shock: czy tak powinno być ???
A i jeszcze jedno pytanie ...czy turbina może się "pocić" w małym stopniu , czy nie powinno z niej ani kropli oleju wyciec , bo właśnie zauważyłem ,ze przewody są lekko zaoliwione....
Z góry dzięki za pomoc
jak oleju nie ma od strony turbiny to nie jest źle, znaczy że uszczelniacze na wałku jeszcze nie puszczają, a jak turbina jeszcze pompuje to jest dobrze, najlepiej podjechać do pompiarzy i oni ocenią czy luzy są już na tyle duże że należy ją regenerować czy nie, mój wujek w Renault Espace'04 1,9dTi miał taka sytuację że pompa puściła olej, a ten poszedł na intercooler i na zawory i wypalił 2 szklanki :evil: :mrgreen: więc należy uważać
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Kolego czy nie masz czym sie przejmować? Wszyscy którzy mamy TD mamy luzy na turbinie i to nie jest powodem do zmartwień, jesli auto chodzi dobrze nie slala hurtowych ilosci oleju to poprostu przestań o tym myślec bo nie ma zadnej potrzeby grzebania, a co do luzów na turbinie to akurat w naszych turbach wirnik "usztywniany" jest cisnieniem oleju wiec nawet nowa turbina ma "luz" który tak naprwde jest luzem roboczym który ma tam byc.Kamylo111 pisze:oooo to niemiło ..... u mnie jak narazie nie jest tak zle jest tam trochę tego oleju w tej rurze , ale nie jest chyba aż tak tragicznie ... mam nadzieje .... . A wiesz moze ile taka regeneracja kosztuje ???