[80 B3 1.9E SD]Czym najlepiej pielęgnować biały lakier?
[80 B3 1.9E SD]Czym najlepiej pielęgnować biały lakier?
Witam!Mam takie pytanko może wie ktoś czym najlepiej pielegnować biały lakier nadwozia w Audi?Mam biały kolorek i jest on taki zszarzały,jak go kup[iłem przepolerowałem fo pastą TEMPO i spokój był przez jakiś miesiąc i znów jest taki szarawy...Ktoś mi mówił że Cifem można myc białe auta ale co z czarnymi plastikami?Może ma ktoś jakiś złoty środek na ten problem?Przeciez nie będę woskował i polerowałem Tempem auta co miesiąc bo mi ręka odpadnie i w końcu lakier zetre
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Uzywasz moze złego wybielacza :lol: a tak na powaznie to tempem nie polecam szaleć co miesiac bo to nie jest zdrowe dla lakieru...yasio pisze:Mam biały kolorek i jest on taki zszarzały
Cifem to sobie mozna kuchenke umyć albo przypalone garki, pozatym wcale bym sie nie zdziwil jak pocifie wyszły by rysy na lakierze jak po papierze sciernym. Wg mnie powinienes myć auto dobrym szamponem z woskiem i co jakis czas przepastowac auto woskiem z połyskiem np firmy Formula 1, moje zdanie jest takie ze bialy kolor - lakier niczym nie rózni sie od np czerwonego który równiez płowieje i traci blask, wiec bez polerowania sie i tak nie obejdzie. Do listew polecam równiez srodki fimy formula 1.yasio pisze:Ktoś mi mówił że Cifem można myc białe auta ale co z czarnymi plastikami
Dobrym rozwiązaniem było by położenie na całe auto warstwy lakieru bezbarwnego.
Najpierw przelecieć cały biały lakier papierem wodnym 800-1000 i dać ze trzy warstwy lakieru akrylowego bezbarwnego np. Novola
Przedostatnie moje auto Opel Corsa A miała cały jeden bok tak walnięty. Na tej stronie lakier ciągle trzymał tą samą barwę i był bardzo trwały. Ale uwaga bo zmienia się odcień lakieru z podspodu.
Potem jak dałek dorobić lakier z takiego elementu to koleś w mieszalni nie mógł się połapać o co chodzi, a tam był taki zwykly lakier jaki mamy na naszych białych Audi pokryty dodatkowo lakierem bezbarwnym.
Najpierw przelecieć cały biały lakier papierem wodnym 800-1000 i dać ze trzy warstwy lakieru akrylowego bezbarwnego np. Novola
Przedostatnie moje auto Opel Corsa A miała cały jeden bok tak walnięty. Na tej stronie lakier ciągle trzymał tą samą barwę i był bardzo trwały. Ale uwaga bo zmienia się odcień lakieru z podspodu.
Potem jak dałek dorobić lakier z takiego elementu to koleś w mieszalni nie mógł się połapać o co chodzi, a tam był taki zwykly lakier jaki mamy na naszych białych Audi pokryty dodatkowo lakierem bezbarwnym.
spróbuj pastą koloryzującą, ja tak robiłem co jakiś czas jak miałem białego Golfa, pomagało, a do zderzaków to jakieś czarnidło w opakowaniu podobnym do pasty do butów w płynie
trzeba było się namęczyć żeby pozbyć się pozostałości po smole i owadach ale było warto, do tego łatwiej było go myć, do felg polecam Plasmal, można też stosować do nadwozia
trzeba było się namęczyć żeby pozbyć się pozostałości po smole i owadach ale było warto, do tego łatwiej było go myć, do felg polecam Plasmal, można też stosować do nadwozia
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Wypróbuj Autopoliturę SONAX troszkę droga ale nie ściera bardzo lakieru i utrzymuję się naprawdę bardzo długo <ok>
Co najważniejsze możesz spokojnie nałożyć na całe auto a dopiero później "wycierać"bo nawet w pełnym słońcu można ścierać jednym ruchem ale ważna uwaga to to aby nie nakładać na uszczelki i czarne plastiki(matowe) bo zostają ślady które ciężko usunąć :->
Co najważniejsze możesz spokojnie nałożyć na całe auto a dopiero później "wycierać"bo nawet w pełnym słońcu można ścierać jednym ruchem ale ważna uwaga to to aby nie nakładać na uszczelki i czarne plastiki(matowe) bo zostają ślady które ciężko usunąć :->
- DairoSilva5
- Forum Audi 80
mam białe autko i ze wszystkich past jakie uzywalem to T-CUT najlepsza, kosztuje 25 zł i kupujesz np. specjalnie do bialego, po myciu raz na trzy miesiace jak autko wypolerujesz to bedzie trzymalo piekny polysk,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... df5df.html
sie błyska
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... df5df.html
sie błyska