Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Wszystkie] Pytanie o olej przekładniowy Castrol 75W-90

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
AKlubowicz26

[Wszystkie] Pytanie o olej przekładniowy Castrol 75W-90

Post autor: AKlubowicz26 » 11 wrz 2008, 18:39

Witam wszystkich. Mam pewne pytanie. Niedawno wymieniałem wymieniałem u mechanika pasek rozrządu. Poprosiłem go odrazu żeby sprawdził mi stan oleju w skrzyni biegów. Okazało się że dużo oleju brakuje - powiedział że mi doleje. Miał bańke 20l jakiegoś Castrola syntetyk 75W - 90.... w bańce było jeszcze około 4 litrów oleju. Dolał mi ponad litra do skrzyni - także dużo brakowało. Po dolewce wydaje mi się że biegi trochę gorzej wchodzą. Mam pytanie - czy ktoś wie jaki kolor mają syntetyczne oleje Castrol 75W-90. Ten olej który mi zalewał miał jasnożółty kolor - chce poprostu wiedzieć czy nie zalał mi jakiegoś zrzenionego syfu szczególnie że słono sobie zarzyczył za ten olej.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 11 wrz 2008, 19:56

to dziwne, że mechanik miał olej do skrzyni i to jeszcze w beczce. z tego, co wiem co olej castrol taf-x 75w-90 jest pakowany w 0,5L butelki. ja jak robiłem dolewkę do skrzyni to żaden mechanik nie miał u siebie takiego oleju i kupowałem normalnie w sklepie z olejami (zauważyłem, że olej do skrzyni pełen syntetyk w nie w każdym sklepie mają). a tak na marginesie, to nigdy bym nie kupił u jakiegoś tam mechanika oleju z beczki, bo nigdy nie możesz mieć pewności co w tej beczce jest tak na prawde, a olej do skrzyni pełen syntetyk jest dosyć drogi - ok. 50 zł za litr więc resztę dopowiedz sobie sam...
ja u siebie na dolewkę zastosowałem shell 75w-90 (pełen syntetyk). wlałem litr i nadal nie ma stanu, a skrzynia chodzi tak samo lekko jak wcześniej.
skoro skrzynia ciężej ci chodzi, może zalali Ci pół-syntetykiem albo mineralem.
o olejach do skrzyni bardzo dużo wie użytkownik Cobra - może się odezwie.

AKlubowicz26

Post autor: AKlubowicz26 » 11 wrz 2008, 20:59

A jaki kolor kolego miał twój Castrol Taf-X 75W-90? Ciemny czy mocno jasny? Bo dla mnie zalewał bardzo jasny olej.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 11 wrz 2008, 21:19

pozwolę sobie zacytować siebie
grze pisze:ja u siebie na dolewkę zastosowałem shell 75w-90 (pełen syntetyk).
zatem zalałem shell, a nie castrol
nie wiem czy po kolorze poznasz jako to olej, bo różne oleje mogą mieć zbliżony kolor.
niestety nie wiem jaki kolor ma Castrol Taf-X 75W-90 ale jeśli mowa o Castrolu 75w-90 to nie spotkałem się z innym niż TAF-X. z tego co pamiętam, to jeszcze jest TAF-S ale to jest olej do tylnych mostów, a nie do przekładni.
natomiast powiem Ci ciekawostkę, że na rynku można spotkać różnej maści oleje 75w-90 ale półsyntetyczne i one są tańsze, bo kosztuja w granicach 30 zł za litr...
a pełnego syntetyku, który zalał producent z półsyntetykiem mieszać nie można

Awatar użytkownika
Fantomas_29
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Fantomas_29 » 11 wrz 2008, 21:51

Ja mam wlany 75W/90 Magneti Marelli i nie mam problemu ze skrzynią. Poza tym czytałem gdzieś w książce do audi że oleju w skrzyni się nie wymienia tylko dolewa w razie potrzeby.

papryka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: papryka » 11 wrz 2008, 22:16

Poza tym czytałem gdzieś w książce do audi że oleju w skrzyni się nie wymienia tylko dolewa w razie potrzeby.
Było kilka tematów o tym, w każdym z nich to zdanie zostało obalone ;-)
A co do koloru-do skrzyni manualnych chyba każdy jest żółty, bardziej należało zwrócić uwagę na gęstość, choć "na oko" to i tak ciężko sprawdzić co się wlało. Po prostu należy unikać kupowania oleju w niepewnym źródle i do tego jeszcze z beczki, bo można się przejechać. Mi biegi wchodziły idealnie, brakowało mi trochę oleju, zlałem to co tam było - mocno wyeksploatowany i bardzo rzadki olej, wlałem złoty i dużo gęstszy Fuchs 75W 90 GL-4 z 20-to litrowej bańki bo innego nie mogłem dostać z dosyć pewnego jak mi się wydawało źródła i jest gorzej niż było przed wymianą. Przez pierwsze 2 minuty ciężko wchodzi dwójka, potem jest już wszystko w porządku. Prawdopodobnie w bańce nie było to co powinno, bo nie chce mi się wierzyć, żeby oleje o takich samych parametrach nawet jeśli jeden z nich jest już wyeksploatowany aż tak mocno się różniły. U Ciebie prawdopodobnie będzie podobnie - nie masz tam wlanego tego, co powinno być.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 11 wrz 2008, 23:18

papryka pisze:A co do koloru-do skrzyni manualnych chyba każdy jest żółty
możliwe, bo nawet olej do skrzyni w Polonezie - jakiś zaczyna się na Hi... a dalej nie pamiętam, też jest żółty
papryka pisze:bardziej należało zwrócić uwagę na gęstość, choć "na oko" to i tak ciężko sprawdzić co się wlało
na oko to się chyba tego nie rozróżni - chyba że ktoś ma wprawne oko i wiele olei widział, to może rozróżni :roll: nie wiem czy się w ogóle da jeszcze sprawdzić co się wlało :-(
papryka pisze:Mi biegi wchodziły idealnie, brakowało mi trochę oleju, zlałem to co tam było - mocno wyeksploatowany i bardzo rzadki olej, wlałem złoty i dużo gęstszy Fuchs 75W 90 GL-4 z 20-to litrowej bańki bo innego nie mogłem dostać z dosyć pewnego jak mi się wydawało źródła i jest gorzej niż było przed wymianą.
właśnie dlatego ja tyle czasu poświęciłem żeby znaleźć gdzieś ten olej - okazuje się, że Shella można kupić na stacji Shell
papryka pisze:Przez pierwsze 2 minuty ciężko wchodzi dwójka, potem jest już wszystko w porządku
wygląda na to, że masz zalany półsyntetyk (jeśli to jest faktycznie 75w-90 bo jest na rynku sporo olei 75w-90 półsyntetycznych, które są dużo tańsze niż pełen syntetyk - mi też chcieli taki wcisnąć. w każdym sklepie motoryzacyjnym słyszałem tekst, że "75w-90 to półsyntetyk" i faktycznie można kupić olej przekładniowy np. Orlen 75w-90 połsyntetyk) i dlaego skrzynia Ci ciężko chodzi zaraz po uruchomieniu - to co dopiero będzie w zimie :roll: nie wiem czy w ten sposób nie zamęczy się skrzynia szybko

Awatar użytkownika
MichałK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MichałK » 12 wrz 2008, 01:14

Z tego co pamietam to ten olej Castrola jest bardzo ciemny...Ale byc może tylko mi sie tak wydawało przez to że był w butelce po pepsi...:) Wiec najprawdopodobniej ktoś zalał Ci cos innego . A co do połsyntetyków to nie na kazdym biegi bedą gorzej wchodziły...

AKlubowicz26

Post autor: AKlubowicz26 » 12 wrz 2008, 10:31

Z tego co piszecie faktycznie wynika że coś innego było dolanego, bo u mnie najbardziej najbardziej czuć różnicę odrazu po odpaleniu gdy olej jest jeszcze zimny, później jest już lepiej ale i tak nie do końca. Pasek rozrządu mi dobrze wymienił, ale na oleju przyciął... tak to czasem bywa. Będe musiał poprostu jeszcze raz wymienić cały olej. Szkoda kasy, ale lubie jak u mnie w samochodzie wszystko chodzi jak w zegarku.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 12 wrz 2008, 10:37

AKlubowicz26 pisze: mnie najbardziej najbardziej czuć różnicę odrazu po odpaleniu gdy olej jest jeszcze zimny, później jest już lepiej ale i tak nie do końca
w zimie będzie czuć jeszcze większą różnicę gdy rano olej będzie bardziej wystudzony.

a tak z ciekawości, to sam prosiłeś mechanika żeby sprawdził olej w skrzyni, czy to on wyszedł z inicjatywą? odpowiedź na to pytanie może wiele wyjaśniać ;-)

AKlubowicz26

Post autor: AKlubowicz26 » 12 wrz 2008, 13:08

Sam poprosiłem o to żeby sprawdził, bo samochód mam ponad rok i nigdy nie sprawdzałem stanu oleju przekładniowego w nim. Koleś ogólnie pasek rozrządu wymienił wzorowo, ale z tym olejem to raczej przyciął.

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 12 wrz 2008, 13:22

Witam. Jestem posiadaczem nieszczęsnej skrzyni automatycznej. Chciałbym wymienic olej w skrzyni i układzie różnicowym. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić (chodzi mi o to co trzeba odkręcić, żeby zlać olej ze skzyni i układu różnicowego, i którędy wlać później olej)? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl