Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

CB Radio - odbior

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
magu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [CB radio]

Post autor: magu » 12 wrz 2008, 11:07

jagna pisze:(...)czy ważniejsze jest dobre radio czy dobra antena. Bo niektórzy mówia że antena może być jako takiej firmy ale radio musi być dobrej. Pozdr
Ogólnie przyjęło się, że ważniejsza jest antena. Zgadzam się z tym ale pod warunkiem, że radio i grucha nie będą z najniższej półki. W wielu przypadkach trudno jest zrozumieć rozmówcę właśnie ze względu na marną jakość radia. Występują sprzężenia, trzaski, piski lub też głos jest przytłumiony, tak jakby użytkownik nadawał z jakiejś puszki :lol: .
Nie będę tu oryginalny i z radii również polecę Unidena 520XL. Rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Radyjko posiada naprawdę wszystko co potrzebne do mobila i przede wszystkim jest kompaktowych rozmiarów. Fakt, cofnęli homologację na te radio ale tego i tak nikt nie sprawdza. Swoją drogą ciekawe czy na to nie miała wpływu firma President. Kupowanie sprzętu z masą wodotrysków na panelu nie ma sensu, gdyż po kilku dniach zabawy przestaje się z nich korzystać, a zaczynają one dodatkowo utrudniać obsługę.
Co do anteny to wydaje się, że 120 do 150cm to optimum do mobila. Krótsze anteny to jedynie strata pieniędzy. Pozwalają na uzyskanie łączności na krótkich odległościach, a co za tym idzie powstaje dużo szumu w eterze. Dłuższe anteny ponad 200cm zapewnią większy zasięg ale to już raczej rozwiązanie dla pasjonatów. Dodatkowo trochę śmiesznie zaczyna wyglądać samochód z takim batem - taki ciut większy zdalnie sterowany model :mrgreen:
Sposób montażu anteny zależy od sposobu wykorzystywania zestawu. Jeżeli chcesz mieć możliwość przerzucania kompletu do innego samochodu to polecam antenę na magnes. Jeżeli będzie tylko w jednym aucie to raczej na stałe. Jest to lepsze rozwiązanie ze względu na lepszy kontakt z masą i nie trzeba uważać na przewód. Przy antenach magnesowych kabel po pewnym czasie może się przełamać na krawędzi drzwi lub klapy bagażnika.
Najważniejsze jest dobre zestrojenie anteny. Należy o tym pamiętać bo źle zestrojona antena może spowodować uszkodzenie radia!!! Zestroić można samemu ale trzeba zaopatrzyć się w SWR-miarkę. Równie dobrze można podjechać do punktu z CB i za parę złoty dostroją antenę. Co do magnesówek to należy je po dostrojeniu stawiać zawsze w te samo miejsce bo w innych punktach zmienia się ich SWR.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam
a.milewski.mm pisze:(...) Jak były wichury, to ja pod Elblągiem wiedziałem co się dzieje pod Warszawą(...)
Kolego czy ty mówisz o paśmie CB i takim zasięgu :shock: czy raczej wstęgach? Z Elbląga do Wa-wy jest ok. 300km a zasięg pasma CB to maks. 100km i to z bazówek.

Awatar użytkownika
tester86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tester86 » 12 wrz 2008, 11:18

Co użytkownik to inna opinia na temat radyjka, każdy ma inne poczucie jakości zestawu. Zapraszam na strunę www.cb-radio.pl tam siedzą prawdziwi pasjonaci tego sprzętu tam uzyskasz odpowiedź na każde pytanie ;)
Zasięg 30 km, to bzdura, chwyt marketingowy, chyba, że ktoś ma antenę w mobilku ponad 2 metry i super warunki atmosferyczne i żadnych zakłóceń po drodze.
i tu sie kolego z tobą nie do końca zgodze przy idealnych warunkach i dobrym zasięgu można taką odległość na mobilku uzyskać. wejdź na forum i zobaczysz że nie tylko ja taki zasięg osiągnąłem Pozdrawiam <ok>

a.milewski.mm

Re: [CB radio]

Post autor: a.milewski.mm » 12 wrz 2008, 16:50

magu pisze:Kolego czy ty mówisz o paśmie CB i takim zasięgu :shock: czy raczej wstęgach? Z Elbląga do Wa-wy jest ok. 300km a zasięg pasma CB to maks. 100km i to z bazówek.
Chdzio mi o to, że nie jest potrzebny raczej zasięg rzędu 30 km, bo mając nawet magnesówkę do 10-15 km to i tak mobilki sobie info przekazują i wiadomo co się dzieje kilkadziesiąt, a nawet 100-200 km dalej.

Jakby nie było, Jagna musisz kupić dobrą antenkę, wytrzymałą na warunki atmosferyczne i dobre radio, bo jak kupisz którąkolwiek z tych rzeczy do kitu, to może i Ty tego nie odczujesz, ale ci co Ciebie będą odbierali napewno.

A zasięg 15 km w zupełności wystarczy.

Pozdarawiam

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 15 wrz 2008, 09:09

nie zapominajcie jeszcze o odpowiednim podłączeniu radia, tzn. nie pod instalacje radia lub elektryczną samochodu, bo łatwo o przebicia i zakłócenia, teść ma pod radio i jak rusza szybami elektrycznymi to słychać szumy, a ma radio i antenę President'a

Awatar użytkownika
tester86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tester86 » 15 wrz 2008, 09:13

dubbler pisze:nie zapominajcie jeszcze o odpowiednim podłączeniu radia, tzn. nie pod instalacje radia lub elektryczną samochodu, bo łatwo o przebicia i zakłócenia, teść ma pod radio i jak rusza szybami elektrycznymi to słychać szumy, a ma radio i antenę President'a
Ja mam podpięty zestawik bezpośrednio pod Akumulator i też słychać czasem zakłócenia, po prostu te radia są na tyle czułe że tych zakłóceń nie wyeliminujesz. Ten typ tak ma ;P

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 15 wrz 2008, 22:05

jest jeszcze kilka rzeczy, które mogą zakłucać: tak jak kolega wspomniał siłowniki od szyb, silniczki od wycieraczek, i jedno z częstszych a mianowicie alternator. Jak dobra nie byłoby radio czy antena, to tych tematów czasem nie da się przeskoczyć, chociaż nawet oddzielnym kablem ciągnie się masę od anteny.

magu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: magu » 16 wrz 2008, 08:45

tester86 pisze:Ja mam podpięty zestawik bezpośrednio pod Akumulator i też słychać czasem zakłócenia, po prostu te radia są na tyle czułe że tych zakłóceń nie wyeliminujesz. Ten typ tak ma ;P
W takim wypadku, takiej czułości raczej nie można traktować jako zalety. Ja mam Unidena 520 podpinanego pod zapalniczkę (ze względu na korzystanie z radia w różnych autach) i absolutnie żadnych zakłóceń nie ma.

Awatar użytkownika
tester86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tester86 » 16 wrz 2008, 09:12

Jedyne zakłócenia jakie dobiegają to z aparatu zapłonowego jak rozkręcisz szumy i się wsłuchasz to one są, w niczym nie przeszkadzają i nie zakłócają działania radia. Miałem okazje testować oba te radia i jednak presiedent wypadł lepiej komunikaty były bardziej słyszalne i misze dla ucha nie były takie metaliczne. Takie jest moje zdanie i nikt się z nim zgadzać nie musi ;P

magu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: magu » 16 wrz 2008, 09:46

tester86, o takich delikatnych szumach to nawet nie ma co mówić. Odniosłem wrażenie, że faktycznie masz dość uciążliwe te zakłócenia. W niektórych radiach przebicia idą na tym samym poziomie co odbiór sygnału i to jest dopiero problem. U mnie filtr ANL spełnia swoją rolę w 100%. Jedyne zakłócenia mam w pobliżu przejeżdżających tramwajów ale załączenie filtra, kasuje je w zupełności.
Powiedz jeszcze do czego jest u ciebie przełącznik "F".

Awatar użytkownika
tester86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tester86 » 16 wrz 2008, 10:00

magu pisze:Powiedz jeszcze do czego jest u ciebie przełącznik "F".
Przycisk F tzw multi standart (przycisk wyboru zakresu pracy PL,E,d,d2,EU,EC,U)

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 18 lis 2008, 09:52

[ Dodano: 2008-11-18, 09:58 ]
a co panowie powiecie o takim sprzęcie jak w linku poniżej??
jest sens??mówicie że antena min 120cm więc to radio odpada?? jak sie ma sprawa z tym strojeniem?jeśli kupuje radio: tak jak w linku poniżej to ono nie jest zestrojone z antena??
niestety jestem laikiem w radiach;/

alan_109_antena_hustler

czy może lepiej coś takiego??

uniden_pro_510_xl_hustler
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 14:06 przez barteq289, łącznie zmieniany 1 raz.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 18 lis 2008, 12:19

Ja bym brał unidena, część z nich kiedyś potraciła homologację, ale tylko dlatego, że wychodziły z tej samej fabryki co i president, i na tych samych bebechach były, czyli wychodziły dwa praktycznie identyczne radyjka w różnych cenach, co do tej antenki to nic Ci kolego nie napisze, bo jej nie znam.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 18 lis 2008, 14:35

Ja śmigam z Unidenkiem 520XL i Presidentem ML145 i jestem zadowolony. Miałem brać Presidenta Valerego - ale fundusze nie pozwoliły więc... Ale na wszystko zależy od wymagań... Jak bym miał zmieniać to tylko na Valerego - więcej nie potrzebuję...
Ale tak jak Artur napisał - www.cbradio.pl to strona na której można znaleźć odpowiedzi na pytania które zadaje sobie nie tylko początkujący :-)

Awatar użytkownika
Stick
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stick » 18 lis 2008, 22:44

Szczerze mówiąc to jak brać unidena to tego 520 XL, części te same co w President Johnny II (które to radyjko posiadam i gdyby nie to spierniczone ASC to byłbym na 100% zadowolony). Zatem za mniejszą kasę masz Presidenta z innym napisem :)
Jeszcze zastanowił bym się nad TTI 770 (to chyba ten z mniejszą ilością gałek), znajomy ma i sobie chwali.

Co do anteny to tego Hustlera odradzam stanowczo. O ile nie jest taki ostatni jeśli chodzi o zasięg, to ma celulozową cewkę i Ci zgnije w przeciągu pół roku. Lepiej dołożyć stówkę i kupić coś innego, np Sirio ML 145 lub coś na uchwycie na bagażnik, Lemm'a jakiegoś at1700 albo at1000 ... szczerze mówiąc to sam jestem przed kupnem anteny co widać po innym topicu w tym dziale i na pewno jak kupię to podzielę się doznaniami. Z całą pewnością nie polecam President'a Ohio, przepłacona antena ze słabym zasięgiem.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 14:07 przez Stick, łącznie zmieniany 1 raz.

a.milewski.mm

Post autor: a.milewski.mm » 19 lis 2008, 12:26

Stick pisze:Szczerze mówiąc to jak brać unidena to tego 520 XL
Tak tak, dobrze gada, sam mam takiego i jest spoko.
Stick pisze:Sirio ML 145
Tak tak, dobrze gada, sam miałem podobną Midlanda i jest spoko.
Stick pisze:Lemm'a jakiegoś at1700 albo at1000
Nie nie, źle gada, lepsze są CTA,Alan,Midland (ta sama firma), antenki tańsze od Lemm'ów i znacznie trwalsze.
Stick pisze:Co do anteny to tego Hustlera
Mój ojciec na tym jeździ z radyjkiem Alan 1001z czy jakoś tak i jest bardzo zadowolony, a ma to na Pasku B3 kombi i sobie chwali.

A co do homologacji na Unidena to nie ma co na to patrzeć, nie spotkałem się jeszcze, żeby ktoś beknął za to, że nie ma homologacji, a poza tym to nikt tego nie sprawdza :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl