Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Kolcowanie opon zimowych

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 15 wrz 2008, 15:54

Jeżeli opona ma date produkcji 2007 i jest nowa nie jeżdżona to nie widze problemu(pomijam supermarkety i inne miejsca gdzie opony są zle przegowywane).Ale używka to inny temat.Musisz dokonać oględzin kapci:stopień zużycia,równomierności zużycia(zząbkowanie,branie środkiem czy bokami itp.),uszkodzeń,poza tym zawsze w używce istnieje ryzyko uszkodzenia osnowy/wzmocnienia opony.W początkowej fazie gdy uszkodzenie jest niewielkie nawet wyważarka może nie złapać,lecz pod wpływem przeciążeń w trakcie eksploatacji uszkodzenie się powiększa.Jak chcesz opone na sezon to używka jak na więcej niż dwa to bierz nówki wtedy wiesz na czym jezdzisz.Jeśli masz quattro to używki z 90% aut są nie równo zdarte(oś napędowa szybciej wcina bieżnik) i opony będą miały nieznaczną różnice w wysokości,to naraża napęd na niepotrzebne i szkodliwe naprężenia.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 15 wrz 2008, 16:00

a co sądzisz o zakupie opon przez internet? znalazłem kilka ciekawych ofert :roll:
czyli można stwierdzić, że za 600 zł lepiej kupić 4 nówki po 150 nawet dębica czy kormoran niż jedno- dwusezonowe używki lepszej firmy w tej samej cenie bo mniejsze ryzyku wpakowania się na minę z zakupem bubla?

już się troche pogubiłem z tymi oponami, bo wg jednego testu jakaś opona jest super, a wg innego beznadziejna. chyba przede wszystkim popatrzę na datę produkcji, a używki sobie odpuszczę.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 15 wrz 2008, 18:01

Z tymi testami...to różnie bywa.Mam kumpla dziennikarza i paru rzeczy się o testach dowiedziałem ;-) czasem jakiś -produkt wypada super bo...miał wypaść super.Więcej nie napisze domyśl się 8-) A zimówki to po pierwsze-nie chińskie,po drugie zeby za miękkie nie były(np.czeski barum) bo max.2 sezony i zdarte.Bierz nówki <ok>

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 15 wrz 2008, 18:21

luk_OP_Q89, dzięki za rady :-) tak właśnie sobie pomyślałem, że póki jeszcze nie ma sezonu, to powoli trzeba zacząć zbierać informacje żeby potem nie brać opon w ciemno na ostatnią chwilę :-) chyba kupie dunlop sp winter sport 33 w rozmiarze 185/65/R15 88T. uważasz, że to dobry wybór?
a ponkcik oczywiście już poszedł ;-)

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 15 wrz 2008, 18:41

Grze-niezły <ok> sam się zbroje przed zimą(zima w quattro :mrgreen: :mrgreen: )

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 15 wrz 2008, 19:07

luk_OP_Q89, fajnie masz z tym quttro :-) po sniegu musi niezle pomykać :mrgreen: żadne łańcuchy nie są Ci potrzebne - to sie chyba nieźle wykopuje ze śniegu, prawda?

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 17 wrz 2008, 10:55

Quattro ;-) niezle,nawet całkiem niezle.Do jednej rzeczy musiałem się przyzwyczaić:w pięciocylindrówkach audi przód troche waży i ze względu za rozłożenie mas trzeba się do tego "ułożyć".Na śniegu sam.może mieć tendencje do wyjeżdżania przodem z zakrętu(podsterowność) więc przed winklem lekko przytrzymujesz heblem przenosząc mase na przód i wtedy skręt w strone zakrętu,potem już "kierujesz gazem" i przechodzisz slajdem przez zakręt :mrgreen: Istnieje "złota zasada" której nauczyłem się w rajdach a autorem tejże jest Sobiesław Zasada:"Nie ważna jest prędkość wejścia w zakręt,najważniejsza jest prędkość wyjścia z zakrętu".Zimą quattro rządzi <ok> <ok> <ok> <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl