Radio - podlaczenie - uciete kostki
Radio - podlaczenie - uciete kostki
witam
chciałbym zacząć od tego, że w mojej niuni, nie mam żadnych kostek od radia, wszystkie kable są poprzecinane (poprzedni własciciel). Zakupiłem nowe radio sony, no i teraz jak to podpiąć ? mam tam 4 zielone kable, to głośniki, doszedłem do tego :p, znalazłem wiązke kabli różnokolorowych, daje fotke, na której widać te kable, wszystkie jakie odszukałem za deską.
na niebiesko, zakreślone są właśnie te kable, jest tam czerwony z jakimś paskiem chyba, niebieski, też z jakiś innymi kolorkiem, brązowy i dwa białe. Moje pytanie, czy wiecie, jak te kable powinny być podłączone do nowego radia z kostką, która też jest widoczna na zdjęciu ? ;p czy są to fabryczne kable ? czy ktoś kombinował z instalacją ?
może to pytanie jest głupie, ale jestem laikiem co chodzi o radia ;]
kable do głośników są zakreślone na niebiesko.
moje drugie pytanie, co to mogą być kostki przy pedale sprzęgła, obok rączki do otwierania maski.
zdjęcie
proszę o pomoc,
pozdrawiam, Troy
PS: Czy jest możliwość spalenia czegoś w radiu poprzez złe podłączenie ? w radiu jest bezpieczniczek 10
PS2: jaki kostki muszę kupić, żeby to wszystko popodpinać ?
chciałbym zacząć od tego, że w mojej niuni, nie mam żadnych kostek od radia, wszystkie kable są poprzecinane (poprzedni własciciel). Zakupiłem nowe radio sony, no i teraz jak to podpiąć ? mam tam 4 zielone kable, to głośniki, doszedłem do tego :p, znalazłem wiązke kabli różnokolorowych, daje fotke, na której widać te kable, wszystkie jakie odszukałem za deską.
na niebiesko, zakreślone są właśnie te kable, jest tam czerwony z jakimś paskiem chyba, niebieski, też z jakiś innymi kolorkiem, brązowy i dwa białe. Moje pytanie, czy wiecie, jak te kable powinny być podłączone do nowego radia z kostką, która też jest widoczna na zdjęciu ? ;p czy są to fabryczne kable ? czy ktoś kombinował z instalacją ?
może to pytanie jest głupie, ale jestem laikiem co chodzi o radia ;]
kable do głośników są zakreślone na niebiesko.
moje drugie pytanie, co to mogą być kostki przy pedale sprzęgła, obok rączki do otwierania maski.
zdjęcie
proszę o pomoc,
pozdrawiam, Troy
PS: Czy jest możliwość spalenia czegoś w radiu poprzez złe podłączenie ? w radiu jest bezpieczniczek 10
PS2: jaki kostki muszę kupić, żeby to wszystko popodpinać ?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 15:13 przez Troy, łącznie zmieniany 1 raz.
musisz kupić kostkę iso do radia (przeciwną do tej w twoim odbiorniku)
tak jak mówisz zielone kable to głośniki a pozostałe kable to zasilanie radia (czerwony) podświetlenie (którego do nowego radia nie podepniesz), masa (brązowy), pozostałe mogą być do sterowania anteną.
podpinając tylko zasilanie i głośniki radio będzie działać i nic mu się nie stanie (podłącz tylko dobrze + i - radia)
tak jak mówisz zielone kable to głośniki a pozostałe kable to zasilanie radia (czerwony) podświetlenie (którego do nowego radia nie podepniesz), masa (brązowy), pozostałe mogą być do sterowania anteną.
podpinając tylko zasilanie i głośniki radio będzie działać i nic mu się nie stanie (podłącz tylko dobrze + i - radia)
viewtopic.php?t=3489&highlight=radio+kable tu masz odpowiedź.
o ile dobrze pamiętam:
czerwony- +12V (zasilanie) - łączysz z czerwonym(+12) i żółtym(ACC) (zależne od radia)
brązowy- -12V (masa) - łączysz z czarnym
niebieski- dimmer (prąd pojawia się na nim po włączeniu świateł) - tego raczej do soniaka nie podepniesz
biały- sterowanie anteną lub wzmacniacz anteny/brzęczyk - chyba niebiesko-biały kabelek (tutaj nie jestem pewien [POWER ANTENA])
PS. ale radzę ci zrobić sobie oddzielne zasilanie do radia (minimalnie kablem 2,5, unikniesz niepotrzebnych spadków napięcia), po odkręceniu półki pod kierownicą masz wiązkę kabli (centralnie pod bezpiecznikami), i tam jeden taki bardzo gruby kabel idzie z akumulatora , obok niego masz wolne miejsca na podpięcie zasilania(zalecane wykonanie zabezpieczenia 10-15A), a masę podkręcasz sobie pod śrubkę masową.
czerwony- +12V (zasilanie) - łączysz z czerwonym(+12) i żółtym(ACC) (zależne od radia)
brązowy- -12V (masa) - łączysz z czarnym
niebieski- dimmer (prąd pojawia się na nim po włączeniu świateł) - tego raczej do soniaka nie podepniesz
biały- sterowanie anteną lub wzmacniacz anteny/brzęczyk - chyba niebiesko-biały kabelek (tutaj nie jestem pewien [POWER ANTENA])
PS. ale radzę ci zrobić sobie oddzielne zasilanie do radia (minimalnie kablem 2,5, unikniesz niepotrzebnych spadków napięcia), po odkręceniu półki pod kierownicą masz wiązkę kabli (centralnie pod bezpiecznikami), i tam jeden taki bardzo gruby kabel idzie z akumulatora , obok niego masz wolne miejsca na podpięcie zasilania(zalecane wykonanie zabezpieczenia 10-15A), a masę podkręcasz sobie pod śrubkę masową.
bez urazy ale chyba masz srednie pojecie o temacie...gdybys mial to nie zadawalbys takich pytan, tylko wzial multimetr i lutownice w reke moja rada jest taka zebys sobie podjechal do kogos kto sie tym zajmuje, moze masz jakiegos znajomego elektryka albo kogos kto zna sie na car audio. lepiej dac komus 30-50zl i miec dobrze zrobione i spac spokojnie.
nawet jak bedziesz wiedzial co jest co to jeszcze potrzebny ci bedzie sprzet, lutownica, koszulki termokurczliwe itp. wazne zeby bylo to porzadnie zrobione zeby pozniej autko nie stanelo w plomieniach (odpukac) :mrgreen:
nawet jak bedziesz wiedzial co jest co to jeszcze potrzebny ci bedzie sprzet, lutownica, koszulki termokurczliwe itp. wazne zeby bylo to porzadnie zrobione zeby pozniej autko nie stanelo w plomieniach (odpukac) :mrgreen:
podepnę się do tematu, koledzy na zdjęciu w pierwszym poście na niebiesko zaznaczone są kabelki:
Czerwony - plus
brązowy - minus
biały - z tego co udało mi się wyczytać to sterowania wzmacniacza (pytanie którego, antenowego, czy z głośników w tylnych drzwiach) ?
niebiesko biały - ???? (nie mam pojęcia co to jest)
niebiesko szary - ???? ( nie mam pojęcia co to jest)
wie ktoś może za co odpowiedzialne są : niebiesko biały i niebiesko szary, oraz czy mają one coś wspólnego z głośnikami w tylnych drzwiach bo nie chcą mi grać.
Czerwony - plus
brązowy - minus
biały - z tego co udało mi się wyczytać to sterowania wzmacniacza (pytanie którego, antenowego, czy z głośników w tylnych drzwiach) ?
niebiesko biały - ???? (nie mam pojęcia co to jest)
niebiesko szary - ???? ( nie mam pojęcia co to jest)
wie ktoś może za co odpowiedzialne są : niebiesko biały i niebiesko szary, oraz czy mają one coś wspólnego z głośnikami w tylnych drzwiach bo nie chcą mi grać.
a więc niebiesko biały nie jest potrzebny do niczego skoro mam antenę w tylnej szybie ?AUDI_A6 pisze:Biały to sterowanie głośników w tylnych drzwiach. Niebiesko biały to sterowanie anteny.
Niebiesko-szary? hhm szczerze nie wiem.
Na zdjęciu wyżej są tylko 4 kable, u Ciebie nie wiem do czego jest ten niebiesko-szary.
dzięki bardzo, orientujesz się może dlaczego głośniki w tylnych drzwiach nie grają ? Wygrzebał u siebie w aucie kable czincze, podłączyłem w radiu pod wyjście na wzmacniacz i nie chcą grać. Kabelek biały podłączyłem do niebieskiego w kostce (remote) i nic ? co może być przyczyną ? Dodam, że przy poprzednim radiu gdy czincze nie były podłączone wydobywały się z tylnych głośników dziwne trzaski (bardzo słabo słyszalne) podczas przśpieszaniaAUDI_A6 pisze:Tak.
ktoś to musiał przerobić, te czincze są podłączone do kostki w której są 4 kable, niebiesko zielony i brązowy oraz czerwono zielony i brązowy. Nie umiem sobie z tym poradzić, masz jakiś pomysł ?AUDI_A6 pisze:Gdzie ty masz cinche w oryginalnych głośnikach :mrgreen:
Do oryginalnych głośników idzie kostka o której już nie raz pisałem. Wychodzi z niej 5 kabli. Dwa to zasilanie, dwa to sygnał z radia i jeden biały do załączania wzmacniacza. Sygnał nie idzie cinchami tylko normalnymi kablami.