Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podlaczenie - uciete kostki

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Troy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Radio - podlaczenie - uciete kostki

Post autor: Troy » 15 mar 2008, 18:54

witam
chciałbym zacząć od tego, że w mojej niuni, nie mam żadnych kostek od radia, wszystkie kable są poprzecinane (poprzedni własciciel). Zakupiłem nowe radio sony, no i teraz jak to podpiąć ? mam tam 4 zielone kable, to głośniki, doszedłem do tego :p, znalazłem wiązke kabli różnokolorowych, daje fotke, na której widać te kable, wszystkie jakie odszukałem za deską.
Obrazek
na niebiesko, zakreślone są właśnie te kable, jest tam czerwony z jakimś paskiem chyba, niebieski, też z jakiś innymi kolorkiem, brązowy i dwa białe. Moje pytanie, czy wiecie, jak te kable powinny być podłączone do nowego radia z kostką, która też jest widoczna na zdjęciu ? ;p czy są to fabryczne kable ? czy ktoś kombinował z instalacją ?
może to pytanie jest głupie, ale jestem laikiem co chodzi o radia ;]
kable do głośników są zakreślone na niebiesko.

moje drugie pytanie, co to mogą być kostki przy pedale sprzęgła, obok rączki do otwierania maski.
zdjęcie
Obrazek
proszę o pomoc,
pozdrawiam, Troy

PS: Czy jest możliwość spalenia czegoś w radiu poprzez złe podłączenie ? w radiu jest bezpieczniczek 10
PS2: jaki kostki muszę kupić, żeby to wszystko popodpinać ?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 15:13 przez Troy, łącznie zmieniany 1 raz.

tryni81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tryni81 » 15 mar 2008, 19:16

musisz kupić kostkę iso do radia (przeciwną do tej w twoim odbiorniku)
tak jak mówisz zielone kable to głośniki a pozostałe kable to zasilanie radia (czerwony) podświetlenie (którego do nowego radia nie podepniesz), masa (brązowy), pozostałe mogą być do sterowania anteną.
podpinając tylko zasilanie i głośniki radio będzie działać i nic mu się nie stanie (podłącz tylko dobrze + i - radia)

Troy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Troy » 15 mar 2008, 19:44

czyli powinienem podłączyć brązowy, jako masa, kabel, który będzie szedł od klamy plusa tak ? jakiś jeszcze kabel ?

Awatar użytkownika
comag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: comag » 15 mar 2008, 19:57

Awatar użytkownika
razormen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: razormen » 19 mar 2008, 20:08

o ile dobrze pamiętam:
czerwony- +12V (zasilanie) - łączysz z czerwonym(+12) i żółtym(ACC) (zależne od radia)
brązowy- -12V (masa) - łączysz z czarnym
niebieski- dimmer (prąd pojawia się na nim po włączeniu świateł) - tego raczej do soniaka nie podepniesz :-P
biały- sterowanie anteną lub wzmacniacz anteny/brzęczyk - chyba niebiesko-biały kabelek (tutaj nie jestem pewien [POWER ANTENA])

PS. ale radzę ci zrobić sobie oddzielne zasilanie do radia (minimalnie kablem 2,5, unikniesz niepotrzebnych spadków napięcia), po odkręceniu półki pod kierownicą masz wiązkę kabli (centralnie pod bezpiecznikami), i tam jeden taki bardzo gruby kabel idzie z akumulatora , obok niego masz wolne miejsca na podpięcie zasilania(zalecane wykonanie zabezpieczenia 10-15A), a masę podkręcasz sobie pod śrubkę masową.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 19 mar 2008, 21:28

bez urazy ale chyba masz srednie pojecie o temacie...gdybys mial to nie zadawalbys takich pytan, tylko wzial multimetr i lutownice w reke ;-) moja rada jest taka zebys sobie podjechal do kogos kto sie tym zajmuje, moze masz jakiegos znajomego elektryka albo kogos kto zna sie na car audio. lepiej dac komus 30-50zl i miec dobrze zrobione i spac spokojnie.
nawet jak bedziesz wiedzial co jest co to jeszcze potrzebny ci bedzie sprzet, lutownica, koszulki termokurczliwe itp. wazne zeby bylo to porzadnie zrobione zeby pozniej autko nie stanelo w plomieniach (odpukac) :mrgreen:

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 24 wrz 2008, 20:15

podepnę się do tematu, koledzy na zdjęciu w pierwszym poście na niebiesko zaznaczone są kabelki:

Czerwony - plus
brązowy - minus
biały - z tego co udało mi się wyczytać to sterowania wzmacniacza (pytanie którego, antenowego, czy z głośników w tylnych drzwiach) ?
niebiesko biały - ???? (nie mam pojęcia co to jest)
niebiesko szary - ???? ( nie mam pojęcia co to jest)

wie ktoś może za co odpowiedzialne są : niebiesko biały i niebiesko szary, oraz czy mają one coś wspólnego z głośnikami w tylnych drzwiach bo nie chcą mi grać.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 wrz 2008, 20:22

Biały to sterowanie głośników w tylnych drzwiach. Niebiesko biały to sterowanie anteny.

Niebiesko-szary? hhm szczerze nie wiem.

Na zdjęciu wyżej są tylko 4 kable, u Ciebie nie wiem do czego jest ten niebiesko-szary.

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 24 wrz 2008, 20:25

AUDI_A6 pisze:Biały to sterowanie głośników w tylnych drzwiach. Niebiesko biały to sterowanie anteny.

Niebiesko-szary? hhm szczerze nie wiem.

Na zdjęciu wyżej są tylko 4 kable, u Ciebie nie wiem do czego jest ten niebiesko-szary.
a więc niebiesko biały nie jest potrzebny do niczego skoro mam antenę w tylnej szybie ?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 wrz 2008, 20:41

Tak.

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 24 wrz 2008, 20:49

AUDI_A6 pisze:Tak.
dzięki bardzo, orientujesz się może dlaczego głośniki w tylnych drzwiach nie grają ? Wygrzebał u siebie w aucie kable czincze, podłączyłem w radiu pod wyjście na wzmacniacz i nie chcą grać. Kabelek biały podłączyłem do niebieskiego w kostce (remote) i nic ? co może być przyczyną ? Dodam, że przy poprzednim radiu gdy czincze nie były podłączone wydobywały się z tylnych głośników dziwne trzaski (bardzo słabo słyszalne) podczas przśpieszania

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 wrz 2008, 22:28

Gdzie ty masz cinche w oryginalnych głośnikach :mrgreen:

Do oryginalnych głośników idzie kostka o której już nie raz pisałem. Wychodzi z niej 5 kabli. Dwa to zasilanie, dwa to sygnał z radia i jeden biały do załączania wzmacniacza. Sygnał nie idzie cinchami tylko normalnymi kablami.

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 24 wrz 2008, 22:53

AUDI_A6 pisze:Gdzie ty masz cinche w oryginalnych głośnikach :mrgreen:

Do oryginalnych głośników idzie kostka o której już nie raz pisałem. Wychodzi z niej 5 kabli. Dwa to zasilanie, dwa to sygnał z radia i jeden biały do załączania wzmacniacza. Sygnał nie idzie cinchami tylko normalnymi kablami.
ktoś to musiał przerobić, te czincze są podłączone do kostki w której są 4 kable, niebiesko zielony i brązowy oraz czerwono zielony i brązowy. Nie umiem sobie z tym poradzić, masz jakiś pomysł ?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 wrz 2008, 22:56

MAKLER, Jakie masz radio? Zacznijmy od tego.

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 24 wrz 2008, 22:57

pioneer deh-5000

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl