Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Apel do PKA80

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80

Czy uważasz że PKA80 powinno wprowadzić zmiany?

TAK, też mnie wkurzają idiotyczne tematy
90
71%
NIE, wszystko jest OK Zgredek27 się czepia.
32
25%
Coś jest nie tak? A co to szukajka?
4
3%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
willi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: willi » 28 gru 2008, 16:42

[ Dodano: 2008-12-28, 16:20 ]
willi pisze:spoko rozumiem cię ale niestety błądy były i będą bynajmiej u mnie i nic na to nie poradze może jakiś słowniczek wmontować? :-P
Kolego Mozilla i najnowszy Eksplorer mają słowniki wbudowane i na bieżąco sprawdzają pisownię. Niestety nie interpunkcję :-( , ale i na to można znaleźć sposób (jak ktoś chce, a nie udaje, że chce :-P ) np. pisać posty w Wordzie lub Writer'rze, które sprawdzają również gramatykę i interpunkcję :-P .[/quote]

dzięki danek za informacje :mrgreen: nie obiecuję,ale postaram się pisać bez błędów

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 28 gru 2008, 17:18

Solskier pisze:Ja nie rozumiem jednego, każdy user ma możliwość zgłaszania postów (tak jak napisał Doc) , skoro jakiś post już był, jest nie na temat, bądź coś z nim jest nie tak, to dla czego nie kliknie w zgłoszenie tylko marudzi ze jest śmietnik. Czytaj te posty nikomu nie przeszkadzały a teraz nagle robi się wielkie halo... Skoro komuś coś przeszkadza niech to zgłosi a władza jest po to aby podjąć decyzje czy zgłoszenie miało podstawy i czy należy usunąć ten temat czy postąpić z nim inaczej. Dodatkowo jeśli ktoś uważa ze spełni się i da rade nad wszystkim zapanować na stanowisku moda jestem w stanie zrezygnować na rzecz tej osoby.
No a myślisz że po co ten temat? Właśnie po to żeby uświadomić m.in co do zgłaszania postów. Sam najlepiej wiesz że prawie nikt nie zgłasza tego a USERÓW to tutaj już mnóstwo jest...

ppawlo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ppawlo » 28 gru 2008, 18:04

zgredek27 masz zupełną rację jeśli chodzi o powstawanie tematów o powtarzającej się treści, ale:
Wiele razy pod wątkiem pisałem BYŁO, użyj szukajki
wyobraź sobie, że w prawie każdym dziale w co drugim temacie lub nawet częściej byłyby posty tego typu. Chyba lepiej byłoby wstawić linka do tematu opisującego problem i w ten sposób pomóc nowemu koledze klubowemu, który ma problemy z "szukajką".

Jeśli komuś nie chce się prawidłowo pisać po polsku na forum to mi nie chce się czytać takiej wypowiedzi! Tym bardziej niech się taka osoba nie dziwi jak nikt nie chce pomóc.
Ale co robić gdy ktoś już ostro się naprodukował aby pomóc temu "biedakowi" :?: Usunięcie takiego postu byłoby bardzo krzywdzące dla osób które poświęciły swój czas i starały się pomóc mimo iż odpowiedź na forum już była.
Jeśli powiela swoją wypowiedź z innego wątku to ok, (lecz jest to jak by nie patrzeć nabijanie postów:)) lecz jeśli chce powielić czyjąś to chyba lepiej jak by dał odnośnik do tematu.

Awatar użytkownika
willi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: willi » 28 gru 2008, 19:56

ppawlo, Jeśli komuś nie chce się prawidłowo pisać po polsku na forum to mi nie chce się czytać takiej wypowiedzi! Tym bardziej niech się taka osoba nie dziwi jak nikt nie chce pomóc.

nikt cie kolego do tego nie zmusza ale wydaje mi się że po to jest to forum aby klubowicze mogli porozmawiać pomiędzy sobą o problemach tkwiących w ich autkach

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 28 gru 2008, 21:12

i ja dorzucę swoje "5gr"...

1. Wiele razy ponawialiśmy prośbę o tworzenie FAQ, każdy może pomóc! Rozpocząłem kiedyś tworzenie FAQ w Elektryce, niestety z bardzo małej ilości wolnego czasu zrobiłem tylko część. Wiedzcie że jestem otwarty i chętnie przyjmę od Was pomoc. Wystarczy wybrać sobie jakiś temat (np podświetlenie przełączników lusterek), poszukać w szukajce kilka wartościowych linków i napisać mi na PW: "Słuchaj cobra, znalazłem kilka tematów do FAQ, może byś dorzucił, na pewno się przyda".
2. Jestem zwolennikiem usuwania tematów, nie ich zamykania (gdyż w szukajce zostają indeksowane te zamknięte, bezwartościowe tematy). Wiele razy prosiłem że w przypadku złego nazewnictwa tematu, lub powtarzającego się tematu prosze nie odpisywanie autorowi bo wątek poleci do kosza... odzewu od klubowiczów nie było, a niestety wątku z 2 podstronami usunąć mi nie wypada.
3. Z całym szacunkiem, ale może naprawy forum rozpoczniecie od samych siebie, czyli przywołane już przez Docenta słowa "Kto jest bez winy..."
4. Istnieje wiele opcji pomagania w tworzeniu forum:
-zgłoś ten post do moderacji
-wrzucenie kilku wartościowych linków
-tworzenie faq
-tworzenie instrukcji do działu Zrób to sam

Jesteśmy naprawdę otwarci i czekamy na Waszą pomoc, szczególnie Zgredka :-)

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 28 gru 2008, 22:04

he trochę jest tych pozamykanych tematów :-)

elviss09
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elviss09 » 28 gru 2008, 22:19

witam wszystkich, mimo iż jestem tu nowy chciałbym dodać coś od siebie. Jak dla mnie czyli dopiero co uczącego się korzystania z forum użytkownika to ta szukajka jest jakaś niefortunna. Być może problem jest w moim sposobie szukania i wprowadzania haseł ale działa ona niekoniecznie dobrze i jak dla mnie nietrafnie wyszukuje tematy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 28 gru 2008, 22:35

elviss09 pisze:witam wszystkich, mimo iż jestem tu nowy chciałbym dodać coś od siebie. Jak dla mnie czyli dopiero co uczącego się korzystania z forum użytkownika to ta szukajka jest jakaś niefortunna. Być może problem jest w moim sposobie szukania i wprowadzania haseł ale działa ona niekoniecznie dobrze i jak dla mnie nietrafnie wyszukuje tematy.
Wpisując tylko słowo kluczowe nie znajdziesz szybko niczego.
Napisz słowo kluczowe, wybierz dział, zaznacz aby szukać wszystkich słów, korzystaj z szukajki z głową i spokojnie używając jej wszystkich opcji. Napisz równiez tag które stosujemy nie dla zabawy, a dla szukajki właśnie typu:

[AND ABK AND przerywa

tak zadane pytanie nawet nie wybierając działu ( co nie jest wskazane ) już da Ci masę dobrych wyników.
Oznacza ono, że szukajka ma znaleźć w tytule koniecznie kwadratowy nawias, słowo ABK, słowo przerywa.

Do tego możesz posortować jako tematy, a nie posty, lub jako posty, a nie jako tematy. Możesz wybrać czas np ostatnie 3miesiące, aby ograniczyć ilość. Do tego Możesz jak już wspomniałem wyżej używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleść i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków.

Szukajka działa wystarczająco dobrze, tylko problemem jest jak zawsze brak logicznego i spokojnego zapoznania się z nią. Każdy chciałby rach ciach i wszystko mieć jak na dłoni w 10 sekund od wejscia na forum. Nie da się tak.

Dokładny i solidny opis i funkcje szukajki sa przecież w niej opisane.
Jeśli komuś huczy łożysko, a w szukajce wpisze "coś mnie koleboce" to nie dziwne, że nic nie znajdzie.

pecet
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pecet » 29 gru 2008, 02:58

Ooo narzekamy, jak fajnie! to i ja chce, a więc:

- piszcie poprawnie, bo jak czasami coś chcę znaleźć to musze wpisać do szukajki wyraz ze wszystkimi możliwymi błędami aby dotrzeć do pożądanych odpowiedzi ;-)

- nie podobają mi się tematy w którym ktoś pisze że ktoś umarł, czy że ktoś został wujkiem albo sprzedał osiemdziesiatke i jest mu smutno albo coś podobnego i wszyscy albo gratulują albo współczują albo stawiają wirtualne znicze itp itd.

noorbi

Post autor: noorbi » 29 gru 2008, 07:34

pecet, masz rację, piszmy poprawnie bo czasami postu zrozumieć się nie da, brak interpunkcji i inne błędy.
Mi się podobają tematy, w których Forumowicz się chwali że urodziło mu się dziecko, to zazwyczaj Kolega z forum i chętnie mu pogratuluję.
A jeśli ktoś odchodzi z Klubu i chce się pożegnać, to tylko należy pogratulować mu kultury osobistej i życzyć powodzenia. Więc takie tematy nie są bez sensu.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 07:35 przez noorbi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 gru 2008, 07:35

pecet pisze:- piszcie poprawnie, bo jak czasami coś chcę znaleźć to musze wpisać do szukajki wyraz ze wszystkimi możliwymi błędami aby dotrzeć do pożądanych odpowiedzi ;-)
Otóż to! <ok> To jeden z bardzo ważnych powodów dla których szukajka "nie działa" tak dobrze jak powinna. Pomijając kwestię regulaminu oczywiście :-P .
pecet pisze:- nie podobają mi się tematy w którym ktoś pisze że ktoś umarł, czy że ktoś został wujkiem albo sprzedał osiemdziesiatke i jest mu smutno albo coś podobnego i wszyscy albo gratulują albo współczują albo stawiają wirtualne znicze itp itd.
Mnie również, niestety raczej musimy się z tym pogodzić :-( bo jesteśmy w mniejszości.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 29 gru 2008, 09:48

pecet pisze:- piszcie poprawnie
A jak ktoś nie potrafi to zachęcam do zainstalowania przeglądarki Mozilla Firefox. Przecież to nie takie trudne, a przeglądarka sama będzie sprawdzać nam błędy.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 29 gru 2008, 11:21

pecet pisze:piszcie poprawnie
Najlepsze z tego jest to, że osoby z linkiem "piszę poprawnie po polsku" robią byki ortograficzne :mrgreen:

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 gru 2008, 12:20

Mobilek, błędy mogą się zdarzyć każdemu. Natomiast co innego jak ktoś notorycznie i uparcie olewa ortografię, interpunkcję i polskie "ogonki", jednym słowem ma w nosie innych użytkowników, którzy często muszą przez to brnąć. Ale nie zbaczajmy z głównego tematu wątku.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 29 gru 2008, 18:55

Proszę o potraktowanie tematu poważnie i nie zaśmiecanie go zbędnym OT, każde następne OT będzie nagradzane z góry ostrzeżeniem bez uprzedzania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”